Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell

Dinamo stoji bolje nego ikad? Zašto onda štedi tamo gdje ne smije?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 06.02.24. | 09:00

Je li Dinamova blagajna baš toliko puna kako tvrde članovi IO-a?

"Dinamo financijski stoji bolje nego ikad", ushićeno nam je reklo nekoliko članova Dinamova IO-a po izlasku sa sjednice u Maksimiru. Zapravo, bio je to lajtmotiv tog sastanka, na kojemu se ponajviše pričalo o nadolazećim izborima, izbornim listama, Skupštini pa onda i drugim aktualnim temama. Međutim, ta financijska priča kao da je sve iznenadila, neki od njih u prolazu su, neslužbeno, rekli:

"Ne možemo vjerovati da je situacija tako dobra što se novca tiče. Dinamo stvarno financijski odlično", kazali su nam članovi IO-a, a Ante Todorić, jedan od rijetkih koji su htjeli i javno pričati podvukao je:

"Pa, Dinamo će platiti porez na dobit za prošlu godinu. Koji se klub u Hrvatskoj time može pohvaliti?"

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Što reći, nego, zapitati se, ako je doista sve tako 'ružičasto', ako je Dinamova blagajna 'punija nego ikad', zašto Klub štedi tamo gdje ne smije? Na dovođenju pojačanja, igrača, koji bi trebali donijeti dodatnu kvalitetu. Ovo je važna, krucijalna sezone, naslov prvaka i potencijalno igranje u Ligi prvaka znače puno za budućnost kluba, a u Dinamu nikako da 'odriješe kesu' za pojačanja. Mierez je preskup, desni bek, koji košta oko dva milijjuna eura je preskup, traži se još jedno lijevo krilo, po mogućnosti na posudbu do kraja sezone, kalkulira se i oko stopera, nije dobro da stoji više od milijun i pol, najviše dva. Razmišlja se u Maksimiru o Marku Rogu, iako je svima jasno da je vrlo upitno koliko će pomoći ove sezone, jer se oporavlja od ozljede i operacije. Događa se da igrači, koje se želi dovesti ispod cijene, padaju na liječničkom pregledu, a cijela priča oko prijelaznog roka traje unedogled, za svai je transfer potrebno previše vremena, ako se on uopće i realizira. Ako Dinamo stvarno financijski ima takvu bilancu, ako je doista 'pun kao brod', neobjašnjiva je tolika štednja kad je igračka supstanca u pitanju! Znamo, reći će netko, nije nogometni klub samo trošenje na pojačanja, treba svakodnevno podmirivati silne troškove održavanja čitavog sustava. Istina, Dinamo je 'skup sport', međutim, jedino od čega klub živi su rezultati i transferi, samo oni donose nove prihode. A u to se trenutno najmanje ulaže.

Kako, dakle, financijski stoji Dinamo? Prema neslužbenim podacima, prihodi su u 2023. bili oko 66 milijuna eura, rashodi oko 60, što znači da je Dinamo 'u plusu' šest milijuna eura. Platit će porez na dobit od 18 posto, otrpilike milijun eura. I, to su vjerojatno podaci koji su razgalili članove IO-a, iznenadili, neke i pozitivno šokirali. No, znači li to da je klub u blagostanju i da je Mladen Vedriš, kad je prije mjesec i pol dana upozoravao na tešku financijsku situaciju, pucao u prazno i nepotrebno izazivao paniku? Naime, Dinamo na papiru jest u plusu šest milijuna eura, međutim, u tom je iznosu i dio budućih potraživanja na ime ostvarenih transfera, koja ukupno iznose 35 milijuna eura u idućih pet godina. To je novac, koji u Maksimir mora doći u tom roku, ali Dinamu novac treba sad, kao što mu treba svake godine za normalno preživljavanje. Spominjao je tada Vedriš da je jedna od opcija prodaja tih potraživanja bankama, dakle, klub bi odmah dobio nešto manji iznos u kešu, a banke bi se kasnije naplatile. Ali, ta stavka, buduća potraživanja, Dinamu je svojevesno jamstvo za kredit, koji uzima jednom godišnje, dakle, pitanje je bi li bez toga mogao dobiti kredit. Usput, navodno je ove godine banka povećala kamate i smanjila rok otplate, samo do lipnja.

Stoga, financijska situacija na papiru možda uistinu izgleda 'wow', bolja nego ikad, ali, ne treba se zanositi da je Dinamo egzistencijalno miran. Prodaja igrača i plasman u Ligu prvaka (najmanje Europsku ligu), to su stavke koje pune proračun, a da bi do njih došlo, treba imati rezultat. Za početak, osvojiti prvenstvo. Da bi se to napravilo, treba ojačati momčad. I tako u krug. Kad govorimo o budućim transferima, u ovom trenutku jedino Martin Baturina može donijeti u blagajnu 15 ili potencijalno 20 milijuna eura, uz uvjet da nastavi igrati kao protiv Gorice. Svi ostali budući transferi neće biti ni blizu tom rangu. Zato nitko u Dinamu ne smije biti u transu zbog dobrih financija, pred klubom je i dalje izazovno razdoblje. Ali, ako se ne ulaže, ako se ne proizvode mladi igrači za prvu momčad, moglo bi u skorijoj budućnosti biti problema s blagajnom. Zato, vjerojatno, u Dinamu i ne troše na pojačanja i nove igrače, svjesni da, unatoč 'najboljem financijskom stanju ikad', situacija nije baš tako idealna.



Tagovi

GNK DinamoMirko BarišićVlatka PerasSkupština GNK DinamoStatut GNK Dinamo

Ostale Vijesti