Gvardiol, Mudražija @Pixsell
Gvardiol, Mudražija @Pixsell

Dinamo je u sjajnoj formi, Rijeka traži prvi bod nakon mjesec dana (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 07.03.21. | 08:00

Riječani su bolji u pet posljednjih međusobnih ogleda, s tri pobjede i remijem, no samo jedna od njih bila je na Maksimiru

Hrvatska liga godinama nije bila ovako zanimljiva, a samim time svako kolo donosi nam i barem jedan derbi. Istina, 24. kolo nudi nam dvije sjajne utakmica, onu između drugoplasiranog Osijeka i trećeplasirane Gorice, te vodećeg Dinama i četvrte Rijeke. Tablica možda sugerira da je zanimljivija ona osječka, ali epitet derbi, ipak, zaslužuje dvoboj Dinama i Rijeke, dviju momčadi koje igraju Prvu HNL od njezina osnutka.

Također, dvoboj je to momčadi koje posljednjih godina dominiraju našom ligom i koje su je jedine osvajale unazad 15 godina. Istina, Rijeka samo jednom, prije četiri sezone, ali je najozbiljniji rival Zagrepčanima u eri Miškovića. Međutim, Rijeka ove godine kašljuca. Tek je peta sa čak 14 bodova zaostatka za trećom Goricom i Europa joj opasno visi. Tim više jer je u posljednjih mjesec dana dvaput poražena od Hajduka, koji se sad bodovno izjednačio s njom.

Međutim, Rijeka ove sezone dobro stoji s Dinamom. U dvije odigrane utakmice ostala je neporažena, a u jedinoj zagrebačkoj je slavila. Bilo je to sredinom siječnja kada su Lončar i Andrijašević zabili za pobjedu od 2:0. Mjesec dana ranije igralo se u Rijeci i tada je bilo 2:2. Modri su poveli već u 1. minuti preko Ivanušeca, Rijeka preokrenula do poluvremena golovima Galovića i Menala, a Danac Lauritsen je pred kraj dvoboja zabio za konačnih 2:2.

Općenito gledano, Riječani su bolji u pet posljednjih međusobnih ogleda, s tri pobjede i remijem, no samo jedna od njih bila je na Maksimiru. Međutim, okolnosti su sada znatno drugačije. Na klupi Rijeke više ne sjedi Rožman, kojega Mamić nikada nije svladao, već je tu Tomić, koji protiv Mamića ima poraz i remi. Dakle, nije ga dobio nijednom.

Ali je zato dobio Bjelicu prije četiri dana i zadao mu prvi poraz na Gradskom vrtu. Probudio je Rijeku, trgnuo je iz letargije u koju je upala i od njega se očekuje mnogo. Rijeka je u ovom drugom dijelu sezone odigrala čak 11 prvenstvenih utakmica, a slavila je samo tri puta. Protiv Dinama, Istre i Lokomotive. Zanimljivo, sve tri su gostujuće i to je ono što može veseliti navijače Rijeke uoči ove utakmice. S druge strane, ne veseli ih činjenica da je Rijeka trenutno peta momčad lige, prestigao ju je Hajduk, i sad se mora vaditi na najtežem mogućem terenu.

>>> Specijale za hrvatski derbi pogledajte OVDJE.

Dinamo se ne mora vaditi iz ničega, ali mora biti maksimalno koncentriran na prvenstvene obaveze, jer Osijek drži korak. Toga je Mamić svjestan i glavni zadatak mu je trenutno izbiti igračima iz glave Tottenham. Naime, eventualni gubitak bodova danas mogao bi biti znatno skuplji nego, recimo, poraz u Londonu, koji je realan. Na sreću Dinama, igrački kadar dovoljno je širok, Mamić čak može i kalkulirati sa sastavom, no sigurno neće u mjeri u kojoj je to radio protiv Slavena Belupa u proteklih tjedan dana.

Gledamo li drugi dio sezone, Modri su dvaput poraženi i to oba puta kao domaćini. Od Rijeke i Šibenika. Sve ostalo su pobijedili, uključujući i Krasnodar. Imaju sedam pobjeda zaredom, igraju u sjajnoj formi i realno gledajući, favoriti su u ovome okršaju. Međutim, favoriti uvijek ne pobjeđuju i to smo se uvjerili već mnogo puta tijekom ove sezone.

Očekivani sastav Dinama:


Očekivani sastav Rijeke:



Tagovi

Dinamo ZagrebHNK RijekaPrva HNLZoran MamićGoran Tomić

Ostale Vijesti