Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Dinamo bi trebao biti favorit, ali Rijeka je ove sezone Plavima zabila 9 pogodaka (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 30.01.22. | 09:30

Prvo proljetno kolo 1.HNL zaključit će se derbijem na Maksimiru između Dinama i Rijeke koji počinje u 17:30 uz izravni prijenos na Areni Sport 1 i na HNTV-u.

Današnjim dvobojem između Dinama i Rijeke na Maksimiru (17:30, Arenasport 1 i HNTV) zaključit će se prvo 'proljetno' kolo nikad uzbudljivije 1.HNL. Nakon jučerašnje pobjede Hajduka u Šibeniku i neočekivanog poraza Osijeka od Slaven Belupa na Gradskom vrtu, Dinamo i Rijeka pobjedom se mogu odvojiti 'pratnji' na tri, odnosno pet bodova prednosti. U slučaju neriješenog ishoda, nikad zanimljivija 1.HNL, postat će još zanimljivija.

(1.50) Dinamo (4.55) Rijeka (9.00)

Kada bismo iz najave ovog dvoboja izuzeli međusobne susrete Dinama i Rijeke u aktualnoj sezoni, rekli bismo da je Dinamo veliki favorit. Osim što aktualni prvak ima prilično vrjedniju (a samim time i 'zvučniju') momčad od Rijeke, i što se utakmica igra na Maksimiru, iza Dinama su puno bolje odrađene pripreme, na kojima su upisane sve četiri pobjede (uz dojmljivu igru), a onda i puno bolje odrađeni prijelazni rok.

Klub su napustili ionako otpisani Marin Leovac i Francois Moubandje, a najveće pojačanje zagrebačkog sastava je, svakako, ostanak najboljeg euro-strijelca Mislava Oršića. Dinamov simbol, kako ga je Željko Kopić nazvao na jučerašnjoj konferenciji za medije, već je jednom nogom bio u avionu koji je letio prema najatraktivnijoj nogometnoj ligi svijeta. Nakon neizvjesnosti koja je trajala nekoliko dana, čak su se i Dinamovi navijači aktivirali, Oršić je ostao i najavio pohod na naslov prvaka.

"On je poseban igrač koji je velikim slovima upisan u povijest Dinama. Odigrao je veliki broj kvalitetnih utakmica i naravno da smo sretni i zadovoljni što ostaje. Omiljen je među navijačima. Djeca u njemu vide simbol Dinama i svog idola, a svi isto tako znamo koliko nam je važan na terenu i u svlačionici"

Drugo veliko pojačanje Dinama za proljeće je Petar Bočkaj koji je stigao iz Osijeka za 2.7 milijuna eura. 'Pero Bombardero' je 'pokrpao' deficitarnu poziciju lijevog beka, odnosno 'wing-beka' kojeg Kopić koristi u svojoj 3-5-2 formaciji. Bočkaj je već godina ponajbolji igrač lige, može pokriti više pozicija, od bekovske do krilne, a na nedavno završenim pripremama pokazao je da će biti pojačanje.

"Pero je pozitivan lik, radi jako dobro, momci su ga sjajno prihvatili. Sve je OK, zadovoljni smo njegovim radom i vjerujemo da će nam biti veliko pojačanje".

Uz sve to, Kopić je najavio da za Dinamo prijelazni rok nije završio...

Rijeka je s druge dovela samo mladog srpskog stopera rođenog u Njemačkoj Savu-Arangela Čestića (20), a Rujevicu su napustili desni bek Ivan Tomečak i stoper Nino Galović. Hrvoje Smolčić postao je igračem Eintrachta, ali će do kraja sezone nositi dres Riječkih bijelih.

I dok odlazak Galovića još i nije nepremostiv problem za Gorana Tomića, Tomečak je jedan od najkvalitetnijih igrača na svojoj poziciji desnog 'wing-beka' u ligi, za kojeg Rijeka u sastavu nema alternativu, tek mladog 19-godišnjeg Filipa Brauta koji je u aktualnoj sezoni odigrao samo tri utakmice za prvu momčad Rijeke.

Iza Rijeke su također solidno odrađene pripreme koje su, doduše, otvorili s 2:3 porazom od Domžala. Rijeka na pripremama možda je pobjeđivala, ali nije bila ubojita kao najveći dio prošle jesen.

"Teško je reći u kakvom ćemo stanju biti, jedno su prijateljske, a drugo utakmice u prvenstvu. Ja samo želim da momčad bude u tonusu u kakvom je bila u prvom dijelu sezone, kada smo djelovali kao momčad, svi su davali sve što su mogli za momčad, zato smo osvojili ovoliko bodova. Samo se mogu nadati da ćemo tako nastaviti", govori Tomić, a onda i naglašava Dinamovu ulogu favorita u današnjoj utakmici:

"Dinamo je najkvalitetnija hrvatska momčad, sigurno da će nam htjeti uzvratiti za poraz u kupu. Na Maksimiru smo odigrali dvije dobre utakmice ove sezone, želimo isto tako odigrati treću! Dinamo ima novog trenera (Željko Kopić, op.a.) u odnosu na zadnje utakmice tako da je s te strane teško predvidjeti kako će igrati. Tko god bude igrao za Dinamo, to se sve igrači visoke kvalitete, morat ćemo imati svoj dan da bismo ostvarili pozitivan rezultat".

Ako sagledamo ranije navedene 'argumente', Dinamo je favorit… no, sada se trebamo vratiti na prvu rečenicu drugog odlomka ove najave i prisjetiti se međusobnih utakmica ova dva kluba u posljednjih pola godine.

(1.50) Dinamo (4.55) Rijeka (9.00)

U sve tri ovosezonske utakmice – dvije u prvenstvu i jednu u kupu – gledali smo pravi run'n'gun nogomet s obje strane. Na poluvremenu maksimirskog dvoboja Rijeka je imala prednost od 3:2, Abass je zabio dva spektakularna pogotka, a Drmić jedan. Ni Majerov na drugoj strani nije bio ništa skromniji. Sjećamo se kako smo nakon te utakmice u redakciji Germanijaka 'vijećali' koji je gol zaslužio završiti u našoj rubrici „potez kola“. Rasprava je bila žustra, a pobjedu su na kraju uzela - dva pogotka Abassa. Treba reći da ne bi bilo nezasluženo da su tu titulu uzeli Majer ili Drmić...

Drmić je briljirao i u drugoj prvenstvenoj utakmici, odigrano ovaj put na Rujevici. Na odmoru je Rijeka, uz dva Drmićeva pogotka, imala 3:0, a nakon uraganskih 45 minuta s Kvarnera, zapuhao je plavi vjetar iz metropole i utakmica je završila 3:3. Treći put prošle polusezone Dinamo i Rijeka susreli su se u četvrtfinalu Kupa. Do 30. minute Rijeka je vodila 2:0 (jedan gol zabio je, pogađate, Drmić), Tolić je smanjio u 73., a konačnih 1:3 postavio je Robert Murić. Rijeka je i četvrti put u posljednjih šest sezona izbacila Dinamo iz Kupa.

U posljednje tri međusobne utakmice, od kojih su dvije odigrane na Maksimiru, omjer je nula pobjeda Dinama, dva remija i jedna pobjeda Rijeke. Ukupna gol-razlika: 9:7 za Rijeku. Dinamova višemilijunska obrana primila je devet pogodaka u tri utakmice protiv Rijeke, a sam Drmić zabio je tri Dominiku Livakoviću i još jedan Danijelu Zagorcu.

Hrvatski Švicarac je posebno inspiriran kada igra protiv Dinama. Zabio je Plavima ukupno šest pogodaka. Pričalo se na zimu da bi mogao završiti u Maksimirskoj 128, govorilo se i o Hajduku kojem je Drmić bio alternativa u slučaju nedolaska Nikole Kalinića. Na kraju je ostao na Kvarneru i u dresu Rijeke nastavit će pohod na dva trofeja, ali i titulu prvog topnika lige.

Treneri u današnjoj utakmici ne bi trebali iznenaditi sa sastavima. Željko Kopić istrčat će u svojoj klasičnoj 3-5-2 formaciji u kojoj će Josip Mišić obnašati ulogu klasičnog defenzivnog veznjaka, ispred kojega će igrati ofenzivniji Arijan Ademi i Luka Ivanušec, igrač od kojeg se najviše očekuje ovo proljeće. Dok je dilema lijevog stopera, čini se, riješena, i Dino Perić u ovom trenutku ima prednost pred Bartolom Franjićem, najviše dileme izaziva pozicija desnog 'krilnog-beka', odnosno, hoće li se Kopić odlučiti na defenzivniju varijantu sa Stefanom Ristovskim ili na ofenzivniju s Lukom Menalom i Dariom Špikićem. Ako se vodimo zimskim pripremama, najviše šanse za tu poziciju ima Menalo koji je prije godinu dana proljetni dio sezone otvorio u dresu Rijeke na Maksimiru.

Da Brunu Petkovića i Denija Jurića nije uhvatila viroza, bilo bi dvojbe i oko drugog napadača uz sigurnog Mislava Oršića. Ovako će od prve minute krenuti Komnen Andrić kojeg gol možda pogura i prema inozemnom transferu...

Unatoč odlasku Tomečaka, teško je da će Tomić odustati od svoje uigrane formacije 3-4-2-1, s Drmićem kao isturenim napadačem i dvije ofenzivne polušpice.

(1.50) Dinamo (4.55) Rijeka (9.00)

OČEKIVANI SASTAVI

Dinamo (3-5-2)

Rijeka (3-4-2-1)

1.HNL, 21.kolo

Petak, 28. siječnja

Istra 1961 – Gorica 2:2

Subota, 29. siječnja

Osijek – Slaven Belupo 1:2

Šibenik – Hajduk 1:3

Nedjelja, 30. siječnja

Lokomotiva – Hrvatski dragovoljac (15:00)

Dinamo – Rijeka (17:30)

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


 


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK Dinamo

Ostale Vijesti