Action Images / Carl Recine
Action Images / Carl Recine

Deset boljih godina: Kako je Aguerov gol QPR-u obilježio Premier ligu i Manchester City

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 13.05.22. | 08:00

Tri nas dana dijele od obljetnice frapantne završnice u kojoj je Manchester City u sudačkoj nadoknadi stigao do pobjede vrijedne naslova koji se čekao 44 gogine.

Piše: Mislav Miličević

Bila je to, barem kalendarski, jedna sasvim obična subota. U Engleskoj su navijači Cityja spremali veliko slavlje, jer samo ih je 90 minuta i pobjeda na Etihadu dijelila od prvog naslova prvaka Engleske još tamo od 1968.godine. Dugih, navijačima predugih 44 godine čekanja tog je dana moralo doći svome kraju. City je igrao pred svojim navijačima protiv momčadi koja se grčevito borila za ostanak u ligi. Motiva je bilo s obje strane, ali malo tko je vjerovao da takva utakmica može stati na put Agueru, Džeki i društvu da osvoje prvenstvo. Prilika se jednostavno nije smjela propustiti.

Naravno, uz velike prilike dolazi i veliki pritisak. Dobro je krenulo za City, rano su stigli u vodstvo i sve se činilo da će utakmica biti veliko slavlje za navijače Cityja. No, nogometni bogovi su htjeli drugačije. Nogometni bogovi su htjeli da QPR preokrene susret i odvede ga u svoju korist. Isto tako, ti isti nogometni bogovi su htjeli da City dobije priliku ispisati povijest. Oni su to, kao što znamo i učinili.

Iako smo s rezultatom 1:2 ušli u sudačku nadoknadu, iako su navijači na tribini padali u potpuni očaj, jer ne samo da će City izgubiti naslov već će ga porazom ili remijem predati najvećem rivalu sa Old Trafforda, igrači se nisu predavali. Pritisak je urodio plodom, Edin Džeko je pretvorio jedan korner u 2:2, a onda, u već kultnoj nogometnoj sceni, na pozornicu stupaju junaci, Mario Balotelli i Sergio Aguero. Velika gužva ispred gola QPR-a, asistencija povremenog talijanskog reprezentativca i finalno, gol Argentinca za konačnih 3:2 i rijetko viđeni delirij na Etihadu.

Te subote je ispisana povijest, ali i najavljena jedna nova era Premier lige, era u kojoj smo vidjeli još jedan, posljednji u nizu naslova Uniteda u tzv. Fergie eri. Otkako je veliki Škot otišao s klupe, sve se promijenilo, a liga je dobila novog gazdu s drugog kraja grada.

Zanimljivo, u blok tog sudbonosnog udarca je stajao Anton Ferdinand, brat puno poznatijeg Rija, legende Manchester Uniteda. Riju je Cityev naslov sigurno teško pao, a ništa lakše nije bilo ni njegovom bratu koji se za Four Four Two prisjetio tog kobnog dana. Uostalom, uoči jubileja se i sam prisjetio tog sunčanog popodneva

Danas, deset godina kasnije, era dominacije Manchester Cityja je već u zreloj fazi i svi se pitaju kada će i kako završiti. Hoće li to biti već ove sezone uz uporni Liverpool ili ćemo čekati odlazak Guardiole kako bi ligom zapuhali neki novi vjetrovi koji bi u konkurenciju za naslov gurnuli još koju momčad, primjerice Arsenal ili pak Tottenham koji tek sada ulaze u svoju novu renesansu.

Isto tako, glavni protagonosti engleskog “gola desetljeća” daleko su od statusa koji su tada uživali, u naponu snage. Kao što znamo Aguero je svoju profesionalnu karijeru bio primoran prekinuti zbog problema sa srcem, dok je Balotelli u dalekoj Turskoj i nema naznaka da ćemo bivšeg talijanskog reprezentativca ikada više gledati na visokoj razini.

Za one dubokog džepa kojima je ovakva memorabilija serijske proizvodnje ne znači puno, na aukcije uskoro ide i orginalni Aguerov dres sa te utakmice. Kako je prenio The Sun, aukcijska kuća Graham Budds uskoro će uskoro pustiti dres na licitaciju. Početna cijena je 30 tisuća funti premda je jasno da će finalni iznos biti puno veći.

I dok su protagonisti ove priče davno sišli s glavne pozornice, klub ne zaboravlja. U čast te velike pobjede i naslova, specijalni dres povodom desete obljetnice tog kultnog pogotka, City je izbacio posebni dres koji na sebi nosi motive Aguerove rodne Argentine, ali i određene motive sa susreta koji su utkani u dres. Ipak, dominiraju brojevi. 93:20 je moptiv prožet na vratu dresa u velikom i vidljivom fontu. To je naime trenutak kada je Aguero zabio svoj najvažniji gol karijere.

Dres su navijači već mogli vidjeti prije utakmice s Newcastleom koju je City dobio rezultatom 5:0, a ono pravo slavlje slijedi u subotu, između dva ligaška susreta. Sutra City ganja tri boda u gostima kod Wolvesa a u nedjelju ih čeka West Ham. Liverpool spremno čeka kiks, ali poznato je da je City neumoljiv kada treba uzimati bodove u seriji.

U petak je otkriven i kip Sergiju Agüeru ispred stadiona.



 


Tagovi

Manchester CityQPRMario BalotelliSergio Aguero

Ostale Vijesti