Deset besplatnih kapitalaca: Nemaju klub, a vrijede 110 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 16.07.19. | 10:17

Mnogo je sjajnih igrača na tržištu dostupno bez da se za njih treba plaćati odšteta.

 

Kao i svakog ljeta, tako i ovog možemo svjedočiti brojnim igračima koji su po isteku ugovora prešli u neku drugu momčad potpuno besplatno. Najveći maheri ovog posla definitivno su u Juventusu, koji kao po nekom nepisanom pravilu svakog ljeta dovede barem jedno značajno pojačanje bez plaćanja odštete. No, u Torinu takve poslove dogovaraju puno prije 1. srpnja, kada prijelazni rok zapravo i počinje, no to ne znači da sada nema nekolicina sjajnih igrača koji su na tržištu, ali bez kluba. Dapače, ako uzmemo samo prvih deset najvrijednijih s te liste, njihova zajednička vrijednost je čak 111 milijuna eura, što jasno dočarava da se mnoge momčadi idljem Europe mogu osjetno pojačati bez da njihov bankovni račun to pretjerano osjeti.

Najvrijedniji u ovoj kategoriji je dojučerašnji igrač Porta, Alžirac Yacine Brahimi. Njema Transfermarkt procjenjuje na 21 milijun eura, a iza lijevog krila je vrlo dobra sezona u kojoj je zabio 12 i namjestio devet golova. Trenutno se s reprezentacijom nalazi na Afričkom kupu nacija, gdje je Alžir stigao do finala te će u petak igrati protiv Senegala.

Jedan milijun manje od Brahimija vrijedi kontroverzni Mario Balotelli. On je posljednje tri sezone proveo u Francuskoj, prvo dvije i pol u Nici, a posljednjih šest mjeseci u Marseilleu. I na Velodromeu je bio sjajan, 8 golova u 12 utakmica odličan je učinak za tek pristiglog igrača. Talijan je bio potpisao samo na pola sezone, a očekivalo se da će dobra suradnja biti produžena. No, to ne bi bio pravi Balotelli ako sve ne bi začinio nekim neshvatljivim potezom, stoga je odbio ponuđeno produljenje ugovora i napustio Azurnu obalu.

Naslov prvaka Europe idealan je da se zaključi jedna faza karijere, a to je u ovom slučaju ona Daniela Sturridgea, 15 milijuna eura vrijednog napadača. Igračko umijeće ovog majstora nikada nije bilo sporno, no te proklete ozljede drastično su usporile njegovu karijeru. Dok je on hodao po rehabilitacijama, napadom Redsa zavladali su Salah, Mane i Firmino te stvorili najubojitiji trojac svjetskog nogometa. Kada tome dodamo nevjerojatan preporod Divocka Origija koji je postao najbolja zamjena u Ligi prvaka, bilo je jasno da će popularni Stu potražiti novu sredinu.

Sličan slučaj je i Danny Welbeck. Po igračkim karakteristikama vrlo je sličan Sturridgeu, ali njega je u studenom prošle sezone zadesila užasna ozljeda gležnja. U takvom stanju, nije se mogao izboriti za novi ugovor, dok u Arsenalu nisu pokazali nikakvu empatiju te su nekadašnjeg igrača Manchester Uniteda poslali na biro.

U pozne igračke godine polako je ušao i stoper Gary Cahill. Iza njega je šest i pol sezona u Chelseaju, a u dresu Bluesa odigrao je 290 utakmica. Usput je bio i redovit član Gordog Albiona, za koje je nastupio 61 puta. No, prošlu sezonu pamtit će kao najgoru u karijeri jer je kod Maurizija Sarrija odigrao samo osam utakmica, dok je u Premiershipu upisao mizerne 22 minute. Posljednje glasine s mercata govore kako su za njegove usluge zainteresirani Aston Villa i Leeds.

Listu Engleza u top 10 najskupljih slobodnih igrača zatvara ime koje je jedan od sinonima za promašenu investiciju. Andy Carroll ima tek 30 godina, a kao da je cijelu vječnost prisutan na nogometnim terenima. Posljednjeg dana siječnja 2011. godine Liverpool je u Chelsea prodao Fernanda Torresa za 58 milijuna eura, a njegovo mjesto nekoliko sati kasnije popunili su dovođenjem mlade zvijezde Newcastlea. Carroll je za tada sulud iznos od 41 milijun eura stigao na Anfield, iako je iza sebe imao samo jednu polusezonu u Premier ligi. Nju je okrunio s 13 golova, a po dolasku u Liverpool odmah je zadobio ozljedu prepona. Propustio je prvih mjesec dana, a do kraja sezone odigrao je sedam utakmica u novom dresu, ali prvijenac nije upisao. Zadnjih šest godina proveo je u West Hamu, igrao je dosta, ali zabio slabašna 34 gola u 142 utakmice.

Slobodan igrač ovog je ljeta postao i Mauricio Pereyra. Sedam milijuna eura vrijedni Urugvajac posljednjih je šest godina proveo u veznom redu Krasnodara, a s 29 godina posljednje mu je vrijeme da se okuša u nekom jačem klubu. Kako sada stvari stoje, to bi mogao biti Bešiktaš.

Listu deset najskupljih slobodnih igrača zaključuju Nizozemac Leroy Fer koji se rastao sa Swanseajem nakon tri godine, Hatem Ben Arfa koji se u Rennesu vratio u staru formu te Markel Susaeta, dijete Athletica koje Baskiju napušta nakon 13 seniorskih sezona.

(foto: Reuters)


Tagovi

Mario BalotelliYacine Brahimitransferi uživotransferi

Ostale Vijesti