Reuters
Reuters

Derby senza nome: Najpoznatiji svjetski derbi bez imena igra se pod novim pravilima moći

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 08.10.22. | 08:06

Unatoč tim nevjerojatnim brojkama i podacima, unatoč brojnim borbama za nacionalne (i međunarodne) trofeje, utakmica između Milana i Juventusa i dalje nema službeni naziv. Iako je riječ o dva najtrofejnija talijanska kluba, derbi između Milana i Juventusa smatra se trećim, možda i četvrtim najvećim derbijem u Italiji, iza Derby d’Italije, Derby della Madonnine i Derby della Capitalea.

El Clasico (Real Madrid i Barcelona), El Derbi Madrileno (Atletico Madrid i Real Madrid), The North West Derby (Liverpool i Manchester United), The Manchester Derby (Manchester United i Manchester City), The Merseyside Derby (Liverpool i Everton), The North London Derby (Arsenal i Tottenham), The Old Firm Derby (Rangers i Celtic iz Glasgowa), Der Klassiker (Bayern i Borussia Dortmund), Rhur Derby (Borussia Dortmund i Schalke 04), La Classique (Marseille i PSG), Superclascio (Boca Juniors i River Plate), O Classico (Porto i Benfica), Paulista Derby (Cortinthians i Palmeiras)… gotovo svaka utakmica u kojoj se susreću dva ‘stoljetna’ rivala ima svoje ime.

U Serie A su, pak, najpoznatiji Derby d’Italia (Juventus i Inter), Derby della Madonnina (Inter i Milan), Derby della Capitale (Roma i Lazio), Derby del Sole (Roma i Napoli), Derby della Mole (Juventus i Torino).

Međutim, utakmica između dva rivala koja su svoju prvu utakmicu odigrali 1901. godine, znači prije 121 godinu, nema ime.

Juventus i Milan dva su najtrofejnija talijanska kluba. Stara dama apsolutni je rekorder po broju nacionalnih titula (59), a Milan po broju međunarodnih (18). Juventus i Milan kroz povijest su odigrali 237 službenih i 295 neslužbenih mečeva. Juventus je nešto uspješniji, ima 92 pobjede u odnosu na Milanovih 77, a 68 utakmica završilo je neriješeno (gol-razlika 336:304.). Ove dvije momčadi susrele su se i u finalu Lige prvaka 2003., kada je Milan slavio nakon 0:0 u 120 minuta igre i boljeg raspucavanja jedanaesteraca.

Unatoč tim nevjerojatnim brojkama i podacima, unatoč brojnim borbama za nacionalne (i međunarodne) trofeje, utakmica između Milana i Juventusa i dalje nema službeni naziv. Iako je riječ o dva najtrofejnija talijanska kluba, derbi između Milana i Juventusa smatra se trećim, možda i četvrtim najvećim derbijem u Italiji, iza Derby d’Italije, Derby della Madonnine i Derby della Capitalea.

(2.10) Milan (3.20) Juventus (3.60)

Najveće rivalstvo između ova dva kluba vladalo je na prijelazu s 50-tih na 60-te te, dakako, sredinom 90-tih i početkom 2000-tih, sve do afere Calciopoli nakon koje je Juventus izbačen u Serie B, a Milan se sedam godina oporavljao od kazne, prije nego je 2011. osvojio svoj posljednji naslov prvaka prije prošle sezone.

Te 2011. Milan je, predvođen Zlatanom Ibrahimovićem osvojio naslov, a Juve je drugu sezonu u nizu završio sedmi, da bi iduće započela devetogodišnja dominacija Stare dame i streloviti pad Milana. Drugo, treće, osmo, pa 10. mjesto, nakon kojeg je uslijedila sezona na sedmom mjestu, tri sezone na šestom mjestu i jedna na petom.

No, nakon tih devet godina apsolutne dominacije torinskog kluba, u kojima je Milan sezone pretežito završavao ispod margine Lige prvaka, ponovno je došlo je do rošade odnosa moći u Serie A. Posljednje dvije sezone milanski klubovi borili su se na naslov, a Juve za nastup u Ligu prvaka.

Prema tome, u današnji ‘bezimeni derbi’ Milan ulazi kao priličan favorit nad Starom damom kojoj čini se predstoji još jedna borba za plasman u Ligu prvaka, ne i za naslov. Napoli i Atalanta bježe Juventusu već sedam bodova, međutim ovosezonske prezentacije njihovih ljubimaca (za sada) ne daju za pravo navijačima Juventusa nadati se tituli. No, nogomet je specifičan, a i nikada u ovakvim situacijama ne smijemo zanemariti izjavu legendarnog Alexa Fergusona koji je ustvrdio da je u nogometu potrebna samo jedna velika pobjeda da se situacija promijeni za 180 stupnjeva. Slično ide i s jednim velikim porazom.

Sjetimo se samo prošle sezone. Branitelj naslova Inter djelovao je nezaustavljivo, Derby della Madonninu Nerrazzuri su dočekali s pet bodova prednosti pred Milanom. Ivan Perišić zabio je u 38. za vodstvo Intera i koji je cijelu utakmicu dominirao. Inter je bio na +8 sve do 75. minute kada se ukazao Olivier Giroud. Prvo je izjednačio, a tri minute kasnije zabio i drugi put, Milanu donio pobjedu, a Rossoneri su se s -8 u 74. minuti, približili prvacima na -2. Do kraja sezone Milan nije izgubio niti jednu utakmicu, a Inter je u iduća četiri kola tri puta remizirao, kasnije još izgubio od Bologne i naposljetku izgubio naslov.

A da nije bilo tih furioznih tri minute u Derbyju della Madonnina, Dinamo bi u ovosezonskoj Ligi prvaka, možda, gostovao kod Intera, a ne Milana, a Rossoneri bi, umjesto Intera, bili smješteni u skupini smrti s Bayernom i Barcelonom.

No, te priče ulaze u domenu one nepopularne 'što bi bilo kad bi bilo'. U današnju utakmicu Milan ulazi kao prvak, a Juventus kao momčad sa zvučnim igračkim kadrom, ali i s velikim problemima s izostancima i formom. Doduše, recentna forma je ipak na strani Stare Dame. Milan je u Ligi prvaka pretrpio težak poraz od Chelseaja u Londonu (0:3), prije toga je teškom mukom svladao Empoli (3:1), a kolo ranije izgubio od Napolija.

Juve je pak nakon pet utakmica bez pobjede u kojima je osigurao tek dva remija, vezao dvije domaće pobjede, 3:0 u prvenstvu protiv Bologne i 3:1 protiv Maccabi Haife u Ligi prvaka u kojoj je briljirao Angel Di Marija s tri asistencije. 

Obje momčadi u utakmicu ulaze s problemima izostancima, Stefano Pioli ne može računati na vratara Mikea Maignana te dva iznimno bitna igrača obrane, ozlijeđene Simona Kjaera i Thea Hernandeza, a još od ranije na raspolaganju nema Zlatana Ibrahimovića, a pod upitnikom je i Alexis Salaemaekers.

(2.10) Milan (3.20) Juventus (3.60)

Domaća momčad najviše nade polaže u sjajni napad, kojeg predvode Rafael Leao i Olivier Giroud, a u prošlom kolu protiv Empolija briljirao je i naš Ante Rebić po ulasku s klupe. Dosta se očekuje od mladog Belgijca Charlesa De Ketelaerea koji po dolasku na San Siro iz Club Bruggea još uvijek nije opravdao svoja očekivanja.

Najveći problem za Maxa Allegria, osim, dakako, izostanka Paula Pogbe i Federica Chiese kojih nema od početka sezone, bit će suspenzija kartona Angela Di Marije. Prema tome, ključne uzdanice gostiju trebali bi biti srpski reprezentativci Dušan Vlahović i Filip Kostić.

Što kaže Germania?

Da Milan u utakmicu ulazi kao favorit s tečajem od 2.15 na pobjedu domaće momčadi, dok se pobjeda Juventusa vrednuje s tečajem 3.60 (tečaj na remi je 3.20).

(2.10) Milan (3.20) Juventus (3.60)

Što se tiče konačnog rezultata utakmice, najmanje se vrednuje igra na 1:0 pobjedu Milana (6.25), a slijede ga tečaji na rezultat 1:1 (6.50) i 0:0 (7.00). Pobjede Milana od 2:1 (8.50) i 2:0 (9.00) slijedeće su po redu, a toliko se vrednuje i pobjeda Juventusa od 0:1.

Prema tome, mogla bi se isplatiti igra na Germania kombinaciju od 1X i 0-2 gola po utakmici (2.05).

Cijelu Germanijinu ponudu za ovu utakmicu pronađite OVDJE.

Mogući sastavi:

Milan (4-2-3-1)

Juventus (4-3-3)

Serie A, 9. kolo

Subota, 8. listopada

Sassuolo - Inter, 15.00

Milan - Juventus, 18.00

Bologna - Sampdoria, 20.45

Nedjelja, 9. listopada

Torino - Empoli, 12.30

Monza - Spezia, 15.00

Salernitana - Verona, 15.00

Udinese - Atalanta, 15.00

Cremonese - Napoli, 18.00

Roma - Lecce, 20.45

Ponedjeljak, 10. listopada

Fiorentina – Lazio 20.45

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Serie AJuventusMilan

Ostale Vijesti