REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Derby della Capitale: Svađa oko Sarrijevih cigareta, duel dva golgetera i najveći broj reprezentativaca (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 20.03.22. | 08:04

Danas se na rimskom Olimpicu s početkom u 18 sati igra 178. derbi rivala iz Vječnog grada.

Jedan od najstrastvenijih, najemocionalnih, ali i najopasnijih europskih derbija danas će se održati na rimskom Olimpicu. Poznata je i već sto puta ispričana teza da za mnoge navijače Rome i Lazija pobjeda u derbiju znači više od osvajanja same titule. Možda je to samo fraza koju kao mantru navode kada ih se god priupita koliko im znači taj trijumf, ali djelomično je takav 'mindset' i razumljiv jer su ta dva rivala kombinirano osvojila tek pet Scudetta. Posljednji put rimski su klubovi na tronu Italije bili na početku stoljeća. Lazio je svoj drugi i posljednji naslov osvojio 2000., a Roma svoj treći i posljednji godinu dana kasnije. Prema tome, navijači oba rimska velikana uspješnu sezonu smatraju ne onu u kojoj su završili prvi na kraju Serie A, već onu u kojoj su završili ispred svojeg najvećeg rivala.

Ova dva kluba rivalstvo vuku iz 1927., točnije 1929. kada je odigrana prva međusobna utakmica. Naime, Lazio je 27 godina stariji klub od Rome. Biancocelesti su osnovani 1900. u okrugu Prati, u kojem su živjeli Rimljani bogatijeg staleža. Vučica je pak nastala u doba Benita Mussolinija koji je naumio fuzirati četiri najjača rimska kluba kako bi mogli parirati bogatijim klubovima iz Sjeverne Italije. No, jedan od Mussolinijevih generala, Giorgio Vaccaro, inače veliki navijač Lazija, uspio je nagovoriti Ducea da izuzme Lazio iz te fuzije, te je Roma nastala spajanjem tri preostala rimska kluba Romana, Alba Audacea i Fortituda. Roma je povijesno uspješniji klub ako gledamo međusobni omjer u derbijima (66-63-48) i broj sezona u kojima su završili bolje rangirani od najvećeg rivala (50-28), no Lazio je osvojio jedan trofej više (17-16). Oba kluba imaju po 15 nacionalnih trofeja, no Biancocelesti su osvojili dva europska (Kup UEFA-u i Europski Superkup 1999), a Giallorossi jedan (Kup velesajamskih gradova 1961).

No, ako se vratimo u uvod ovog teksta, trofeji nisu bitni. Bitno je završiti ispred rivala. I pobijediti u derbiju. A u tim kategorijama je Roma u prednosti. Tu razliku Vučica je 'podebljala' u 21. stoljeću kada je 16. puta sezonu završila ispred tivala, a Laziju je to uspjelo šest puta, uključujući i u posljednje dvije sezone kada su Lazio i Roma bili susjedi na prvenstvenoj ljestvici i do zadnjeg kola borili se za plasman u Ligu prvaka (2019/20), odnosno Europsku ligu (2020/21).

Danas je situacija slična. Laziju je prvo mjesto udaljeno 14, a Romi 15 bodova. Mjesto koje vodi u Ligu prvaka sedam, odnosno osam bodova. Iako je Liga prvaka još uvijek dohvatljiva za oba kluba, realnost je borba za peto mjesto koje ne donosi samo plasman u Europsku ligu (šesto donosi Konferencijsku) nego i novu ukupnu pobjedu nad vječnim rivalom.

Ovaj će dvoboj biti interesantan i iz perspektive dva trenera koji su donedavno smatrani najboljima u svojem poslu, u Vječnom gradu dočekani su s velikim očekivanjima, uz nadu da će oba velikana ponovno vratiti u sami vrh, možda čak i u borbu za titulu. No, realnost je takva da su rimski rivali daleko od samoga vrha i da im je realnost borba za peto, eventualno četvrto mjesto. I bolji skor na kraju sezone od vječnog rivala.

Jose Mourinho i Maurizio Sarri dva su trenera koji 'žive' za ovakve utakmice. Uživaju u tjednu prije dvoboja, za vrijeme samoga dvoboja i, ako pobijede, likuju tjednima nakon njih. Njihov prvi međusobni dvoboj bio je spektakularan. Lazio je kao nominalni domaćin slavio s 3:2 i Sarri je upisao prvi veliki skalp kao trener Lazija.

Kako bi mu uzvratio za taj poraz Mourinho je već započeo s mentalnim nadmudrivanjem. Naime, Roma je u četvrtak odigrala tešku i neizvjesnu uzvratnu utakmicu osmine finala Konferencijske lige protiv Vitessea. Nakon 1:0 pobjede u Nizozemskoj, Vitesse je imao prednost od 1:0 sve do sudačke nadoknade kada se ukazao najbolji ovosezonski strijelac Rome Tammy Abraham, zabio za prolaz u četvrtfinale i spriječio produžetke koji bi dodatno istoršili ionako umorne Romine igrače. Nakon utakmice Mourinho je izjavio:

„Naravno da nisam sretan jer sam morao igrati s puno igrača koji će u nedjelju zaigrati u derbiju. Dok smo mi igrali europsku utakmicu igrači Lazija su doma pušili cigarete sa Sarrijem. Za to vrijeme ja moram razmisliti kako da oporavim igrače za nedjelju“.

Svojim klasičnim 'manevrom' Moruinho je skrenuo fokus sa svojih igrača i ponovno u prvi plan gurnuo trenere. A uz to je 'bocnuo' suparničkog kolegu i navijače Lazija. „Dok mi prolazimo u iduću fazu europskih natjecanja, vi doma pušite cigarete“.

Sarri mu nije ostao dužan:

"Prestao sam pušiti prije nekoliko dana. Malo je zakasnio. Ne osjećam rivalstvo između nas dvoje. Mi nismo bitniji od momčadi koje vodimo. Kada sam pričao s njim na mene je ostavio dobar dojam".

Čini se da je talijanski strateg malo spustio loptu na zemlju. A možda je i 'bocnuo' svojeg kolegu koji se voli gurati u prvi plan. "Nismo mi (ti) bitni, već naše momčadi".

Osim dvoboja na klupi, utakmica će biti zanimljiva i kroz prizmu duela dva sjajna napadača. Tammy Abraham ove je sezone zabio 21 pogodak za Romu u 39 utakmica, od čega 13 u prvenstvu, a Ciro Immobile 26 u 33 utakmice, od čega 21 u prvenstvu i u lovu je na novu titulu najboljeg topnika lige.

Nakon završetka utakmice klubovi će se otisnuti na reprezentativnu pauzu u kojoj će se zakopati ratne sjekire i rivali će postati prijatelji. Naime, europskom prvaku Italiji prijeti neplasman na Svjetsko prvenstvo. Pred Azzurrima su iznimno teške dodatne kvalifikacije u kojima prvo u Palermu dočekuju Sjevernu Makedoniju, a onda, ako prođu, u Portu ili Konyi igraju protiv pobjednika dvoboja Portugal - Turska. Prema kladionicama, u finalu ćemo gledati dvoboj dva posljednja europska prvaka u Portu, a cijeli taj teret plasmana na Svjetsko prvenstvo pokušat će iznijeti čak osam igrača današnjih protagonista. Roma i Lazio dali su najviše talijanskih reprezentativaca za predstojeće kvalifikacije. Roberto Mancini je za izlučne dvoboje pozvao Gianlucu Mancinija (nisu u rodu), Bryana Cristatea, Lorenza Pellegrinija i Nicolu Zaniola iz Rome, odnosno Francesca Acerbija, Luiz Felipea, Mattiju Zaccagnija (dana ne igra zbog žutih kartona) i Ciru Immobilea iz Lazija.

OČEKIVANE POSTAVE

Roma (3-5-2)

Lazio (4-3-3)

ŠTO KAŽE GERMANIA?

Naša kladionica blagu prednost daje domaćinu (2.60), dok se pobjeda Lazia vrednuje s 2.75. Ako pak mislite da će dvoboj završiti neriješeno, na tu igru nudi se tečaj od 3.45.

(2.60) Roma (3.45) Lazio (2.75)

Kada je riječ o konačnom rezultatu, najmanji tečaj (6.75) nudi se na rezultat 1:1. Tečaj na pobjedu Rome od 1:0 vrednuje se s 8.00, a tečaj na pobjede Lazija od 1:0 i 2:1 s 9.00. Tečaj na pobjedu Rome od 2:1 i na utakmicu bez golova vrednuje se s 9.50.

Sve tečajeve za utakmicu Roma - Lazio pronađite OVDJE.

Serie A, 30. kolo

Petak, 18. ožujka:

Sassuolo – Spezia 4:1

Genoa – Torino

Subota, 19. ožujka:

Napoli – Udinese 2:1

Inter – Fiorentina 1:1

Cagliari – Milan 0:1

Nedjelja, 20. ožujka:

Venezia – Sampdoria (12.30)

Empoli – Verona (15.00)

Juventus – Salernitana (15.00)

Roma – Lazio (18.00)

Bologna – Atalanta (20.45)

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

RomaLazioMaurizio SarriJose MourinhoSerie A

Ostale Vijesti