REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

De Kuip nije pao 23 godine - vrijeme je! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 14.06.23. | 08:00

Hrvatska ima večeras priliku doći do prve pobjede u nokaut fazama u natjecanjima pod okriljem UEFA-e.

Hrvatska ima priliku u velikom stilu završiti jednu veliku sezonu! Polufinale SP-a i Lige nacija zaista su velika stvar za Vatrene. I sam dolazak među četiri najbolja je uspjeh, sve iznad toga - bilo bi iznenađenje. Jer, unatoč toj reputaciji koju Hrvatska ima u nogometnom svijetu, ipak su danas domaćini ti koji koji su favoriti za ulazak u finale.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, bila je i Francuska u skupini. I Belgija i Brazil na SP-u… Valjda nam je u krvi da smo najbolji protiv najboljih. A u Rotterdamu, eto, slijedi još jedna prilika da to i dokažemo.

Nisu ovo bile uobičajne pripreme. Kraj je sezone, noge su umorne a misli na odmoru. No, pravi su udarci tek slijedili. Prvo slučaj Livaja o kojem se pričalo pet dana u taboru reprezentacije kao da ništa drugo ne postoji. Potom ozljeda Gvardiola… Sve to utjecalo je na Dalićeve izabranike. U kojoj mjeri, vidjet ćemo večeras na legendarnom De Kuip stadionu u Rotterdamu, pred 15-ak tisuća navijača Hrvatske koji se očekuju protiv Nizozemske.

Zlatko Dalić obrecnuo se u najavi na medije koji su “provalili” početnu postavu i iznenađenje koje izbornik sprema za Nizozemsku.

“Hvala vam”, s dozom ironije poručio je izbornik. No, nije Dalić niti prvi niti zadnji koji se mora nositi sa time. U nekim prošlim vremenima neki su se znali verati po drvećima kako bi donijeli informaciju tko će biti u sastavu. Danas je dovoljan poziv ili dva. Uvijek će se pronaći netko tko će gurnuti informaciju. I Dalić je to već trebao naučiti do sada. I nositi se s time.

Kako bilo, vidjet ćemo hoće li Hrvatska krenuti od prve minute s Perišićem na lijevom beku, odnosno Ivanušecom na lijevom krilu. Hoće li Pašalić ordinirati s onog desnog a Domagoj Vida činiti stoperski tandem s Josipom Šutalom. Bili oni ili neki drugi na tim pozicijama, jasno je kako će Hrvatska ponovno biti opasna, gladna i željna skalpa jedne nogometne velesile što Nizozemska svakako jest, pogotovo pred svojim navijačima.


Liga nacija je trećerazredan turnir. Po svemu. Od organizacije koja je ispod razine pa do reputacije. I naravno da se ne može mjeriti s velikim natjecanjima poput SP-a ili Eura. Ipak, Liga nacija pruža mogućnost da se osvoji zlato. Kolajna je to koja još uvijek nedostaje Vatrenima. Nakon dvije bronca i srebra, pred Hrvatskom su dvije stepenice koje vrijede zlatne medalje. I zato je želja u taboru Vatrenih ogromna. Od Luke Modrića pa do Diona Drene Belja - svi sanjaju taj pobjednički krug u nedjelju na De Kuipu.

Nikada Hrvatska nije otišla stepenicu više od skupine kada je u pitanju UEFA-ina natjecanja. I svi su ti porazi bili pomalo šokantni. Od sudačke prevare 1996., do Turske osam godina kasnije. Od onog Portugala 2016., kada smo bili zreli otići do kraja pa do zadnjeg Eura i one čudesne utakmice sa Španjolskom. Uvijek smo u tim natjecanjima bili korak do sna.

Večeras je u Rotterdamu stigao trenutak da ga napravimo. Protiv domaćina koji je dobar, talentiran i potentan. No, koji nije nepremostiv. Na SP-u se nismo sreli iako smo to oboje htjeli. Argentina ih je izbacila u šokantnoj utakmici. Evo nam prilike pola godine kasnije. Na njihovom terenu na kojem Nizozemska ne zna za poraz pune 23 godine. No, tradicije postoje da bi se rušile. Barem Hrvati znaju kako se to radi…

OČEKIVANE POSTAVE:

Nizozemska (4-3-3)

Hrvatska (4-3-3)



Tagovi

VatreniFinal Four Lige nacija 2023Hrvatska nogometna reprezentacijanizozemska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti