Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Dambrauskas bez posla, Bugari javljaju da bi mogao u Hajduk

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 08.10.21. | 13:58

Litavski trener na odlasku je iz Ludogoreca kojeg je preuzeo početkom godine

Sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius je u Hrvatsku došao potpuno nepoznat nogometnoj javnosti. Dobrim radom u Gorici se pobrinuo da stekne odličnu reputaciju u HNL-u, a od siječnja je preuzeo jednu od najzahtjevnijih funkcija u domaćem nogometu, onu sportskog direktora Hajduka. Odradio je dva prijelazna roka, prvi u siječnju za kojeg nije bio pripremljen i drugi ovog ljeta za kojeg se vrlo dobro pripremio. Hajduk je gotovo potpuno promijenio momčad od prošle sezone, mnogi su napustili klub, a Nikoličius je dogovorio angažman brojnih igrača s ozbiljnom reputacijom.

Sam je Litavac istaknuo kako je trenutna momčad „95% njegova“, posložena kako je htio. Njegov je izbor i trener Jens Gustafsson, Šveđanin kojeg nitko u Hrvatskoj nije znao do lipnja ove godine. Nakon četiri mjeseca ne znamo puno više o švedskom treneru nego smo znali kada je predstavljen na Poljudu, osim da je vrlo predan poslu, studiozan i usredotočen na Hajdukov napredak. Još Gustafsson istražuje na koji bi način najbolje iskoristio igrački kadar koji mu je na raspolaganju, stalno ističe da mu treba vremena jer se momčad kompletirala cijelog ljeta, i pri tome je potpuno u pravu. Zbog toga se još nije odlučio za jedinstveni sustav igre već se prilagođavao karakteristikama igrača, prije svih Marka Livaje o kojem Hajduk dosta ovisi.

Proći će još neko vrijeme da Gustafsson posloži momčad kako mu najviše odgovara, važno je da ga na tom putu prati rezultat. A to je lako mjerljivo, Hajduk je na ljestvici trenutno četvrti s malim zaostatkom u odnosu na prvu Rijeku, prošao je dalje u Kupu, ali je rano ispao u Europi što je najveći Šveđaninov kiks. U prvenstvu je pobjeđivao slabije protivnike, ali u tri derbija uzeo je samo jedan bod.

Do kraja jeseni osnovni je Hajdukov cilj ostati što bliže vrha ljestvice, bude li tako sigurno će na zimu Nikoličius biti vrlo aktivan na nogometnom tržištu. Za Gustafssona to znači da mora nastaviti s pobjedama protiv slabijih momčadi, ali da bi dobro došla koja pobjeda u derbijima. Ne bude li tako, pozicija na klupi će mu biti uzdrmana, a Hajduk je uložio previše novca i truda da bi na proljeće hvatao veliki zaostatak.

Na Šveđaninu je stoga sve veći pritisak, a iz Bugarske stižu vijesti koje taj pritisak dodatno povećavaju. Nekadašnji trener Gorice Valdas Dambrauskas je na odlasku iz Ludogoreca, u tijeku su pregovori oko prekida suradnje između Litavca i najboljeg bugarskog kluba. Bugarski mediji pišu da bi se Litavac mogao vratiti u Hrvatsku i nastaviti uspješnu suradnju s Nikoličiusom s kojim je radio u Gorici. Sigurno da sportski direktor Bijelih ima Dambrauskasa na brzom biranju, ako Gustaffson ne uspije zadržati momčad u vrhu ljestvice, lako je moguće da se na Poljudu opet spoji dvojac Nikoličius /Dambrauskas.


Tagovi

Valdas DambrauskasMindaugas NikoličiusHajdukLudogorec

Ostale Vijesti