Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Cokaj za Germanijak: „Bio sam blizu Dinama, a navijačima Panathinaikosa želim donijeti naslov nakon 13 godina čekanja"

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 18.09.22. | 08:56

Dojučerašnji igrač Lokomotive, a danas član slavnog grčkog Panathinaikosa porazgovarao je s novinarom Germanijaka na dan leta u Atenu, u jedan od najpoznatijih klubova ovog dijela Europe.

Nakon što su prošlosezonskog 'hita' HNL-a, zagrebačku Lokomotivu, ovog ljeta od stožernih igrača napustili Ivan Nevistić (povratak s posudbe u Dinamo) i Nikola Soldo (transfer u Köln za 500 tisuća eura), Lokosi su prije dva dana prodali Enisa Cokaja u slavni grčki Panathinaikos, jedan od najpoznatijih i najtrofejnijih klubova jugoistočne Europe.

Cijena transfera iznosila je milijun eura, 23-godišnji albanski reprezentativac svoju će karijeru nastaviti u grčkoj prijestolnici, a Lokomotiva je ostala bez svojeg ponajboljeg igrača koji je u više od 100 navrata nosio plavo-bijeli dres zagrebačkog kluba. Cokaja smo uhvatili na putu prema Ateni u koju je stigao u subotu.

„Tek danas stižem u Atenu, tako da još nisam upoznao suigrače. No, jako sam uzbuđen. Jedva čekam odraditi prvi trening za novi klub i upoznati se s novim suigračima. Panathinaikos je najveći grčki klub, ovo je veliki korak u mojoj karijeri. Presretan sam“, rekao nam je u uvodu razgovora Cokaj.

Panathinaikos je klub osnovan 1909. godine, kroz povijest je osvojio 20 naslova prvaka Grčke, ukupno 43 nacionalna trofeja, a 1971. je igrao i finale Kupa prvaka, u dva navrata i polufinale, 1985. kada je u klubu igrao Velimir Zajec i 1996. kada je natjecanje već evoluiralo u Ligu prvaka.

Međutim, PAO se posljednje desetljeće nalazi u rezultatskoj krizi. Posljednji naslov prvaka Zeleni su osvojili 2010., a prošle sezone osvojili su Kup Grčke, što im je bio prvi trofej nakon osam godina suše.

U tekuće prvenstvo PAO je krenuo sjajno. U prvih pet kola Zeleni imaju pet pobjeda, a jedini pogodak primili su u pretprošlom kolu, u 2:1 pobjedi nad gradskim rivalom AEK-om.

„Odlično smo krenuli u prvenstvo. Nadam se da ćemo tako i nastaviti. Mogu samo poručiti da ću učiniti sve u nastojanju da navijačima donesemo naslov nakon 13 godina čekanja“, rekao je Cokaj i napomenuo kako vjeruje da mu neće biti problem prilagoditi životu u Ateni u kojoj ima puno prijatelja.

Cokaj je polivalentan igrač koji može pokriti sve pozicije u veznom redu, od 'šestice' do 'desetke', iako se najbolje snalazi na 'osmici'. Ovog se ljeta dosta špekuliralo oko njegovog prelaska u Dinamo, kluba s kojim će se njegov bivši klub danas sučeliti u prvenstvenoj utakmici. Ante Čačić vidio ga je kao zamjenu za Josipa Mišića, ali i za ostale pozicije u veznom redu prvaka. Međutim, do transfera u istočni dio grada nije došlo te je Cokaj naposljetku završio u Ateni.

(6.50) Lokomotiva (4.30) Dinamo (1.50)

„Dinamo je bio zainteresiran za moje dovođenje, bio sam dosta blizu potpisa za hrvatskog prvaka. Pred kraj grčkog prijelaznog roka kontaktirao me Panathinaikos, trener kluba Ivan Jovanović izrazio je želju za mojim dovođenjem i brzo smo se sve dogovorili. Moram reći da sam na kraju jako sretan jer je sve ovako ispalo“.

U Lokomotivu je stigao kao junior, a sada, četiri godine kasnije, napušta Kajzericu kao izgrađeni igrač i reprezentativac svoje zemlje. Kako bi rezimirao svoju epizodu u Lokomotivi?

„U Lokomotivi sam proveo svoje najvažnije formativne godine, dobio sam priliku igrati u kontinuitetu, a ja sam se u svakoj utakmici trudio dati maksimum i na taj način opravdati povjerenje. U Lokomotivi sam iznimno puno napredovao i ovim bih se putem htio još jednom zahvaliti svim ljudima u klubu jer su vjerovali u mene i dali mi priliku“.

Lokomotiva je u ušla nešto slabije u sezonu u odnosu na prethodnu, a sada je ostala bez svojeg ključnog kotačića u veznom redu. Postoji li netko tko te može nadomjestiti?

„Siguran sam da će iza Lokomotive na kraju biti još jedna uspješna sezona jer u klubu ima jako puno kvalitetnih igrača koji na svakom treningu i na svakoj utakmici daju sve od sebe. Vjerujem da će Čabraja pronaći adekvatno rješenje za moju poziciju te da se moj odlazak neće pretjerano osjetiti. Vjerujem u tu momčad“.

Za kraj, Cokaj se još jednom zahvalio svojem bivšem klubu i poslao poruku navijačima svojeg novog kluba.

„Ovim putem bih se htio još jednom zahvaliti svim djelatnicima, trenerima i suigračima iz Lokomotive na prilici koju su mi pružili. Želim im sve najbolje u nastavku prvenstva i, dakako, da osvoje Hrvatski kup pa se možda ponovno sretnemo negdje u Europi. A navijačima Panathinaikosa poručujem – nastavljamo seriju pobjeda!, rekao nam je za kraj Cokaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Enis CokajNK LokomotivaLokomotiva ZagrebPanathinaikos

Ostale Vijesti