Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell

Čačićevo proljeće: Osvojio je manje bodova od Kopića, ali 'plus 9' je dobar alibi

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 13.03.23. | 12:00

Samo četiri puta u povijesti Dinamo je osvojio manje bodova u prvih osam proljetnih kola. Međutim, Modri i dalje imaju komotnu situaciju

Svaki HNL poraz unese određeni nemir u Maksimir, nije ni ovaj u Šibeniku (1:2) iznimka za Dinamo. Pogotovo, jer je došao u kombinaciji s remijem protiv Osijeka i, prije toga, pobjedom tek u produžecima protiv Lokomotive u Kupu. Na stranu i to što su Modri protiv Osijeka odigrali jednu vrlo dobru utakmicu, u kojoj su Osječani ponajviše zahvaljujući sreći ostali neporaženi. Taj remi, već smo zaključili, najmanji je Dinamov kiks ove sezone, predstava kojoj se malo što može prigovoriti, osim loše realizacije. Ovo u Šibeniku bilo je nešto sasvim drugo, loša izvedba, slaba partija šampionskog Dinama, nakon koje su mnogi navijači po društvenim mrežama opet počeli gunđati, pitati se zašto Čačić nije opet dao šansu nekim drugim igračima, prije svih, Gabrijelu Rukavini, koji je neigranje Ivanušeca mogao dobiti veću minutažu? Ili zašto Ljubičić opet nije zaigrao u veznom redu, kad je već ušao stoper Gurlica? Zašto na lijevom boku nije isprobao Maura Perkovića?

Brojke će otkriti jedan zanimljiv podatak. Čačićev Dinamo ovog proljeća po broju bodova u prvih osam kola slabiji je čak i od onog lanjskog, kad je na klupi bio Željko Kopić. A znamo koliko je bilo (ne)zadovoljstvo igrama i rezultatima Dinama prošle godine u ovo doba. Kopić je tada u prvih osam kola osvojio 17 od 24 boda, remizirao s Hajdukom i Lokomotivom, izgubio od Osijeka. Čačićev Dinamo ove godine ima tri remija (Gorica, Slaven Belupo, Osijek) te ovaj šibenski poraz. Ukupno devet prosutih bodova. Gledajući sve sezone HNL-a u povijesti, samo je četiri puta Dinamo imao manje bodova u prvih osam proljetnih kola. U sezonama 1999./2000. i 2004./05. osvojio je samo 12 bodova, u sezoni 2017./18. tek bod više, dok je u sezoni 1993./94. osvojio 14 bodova. Zajedničko je tim sezonama da su sve imale turbulentan kraj. Proljeće 1994. Dinamo je završio bez naslova, 2000. ga je uspio nekako osvojiti, 2005. je završio u 'ligi za bedaka', dok je 2018. postao prvak, ali su pritom smijenjeni i Mario Cvitanović i Nikola Jurčević, a Modri su gubili od Lokomotive, Rudeša...

Ne želimo biti nikakvi zloguki proroci, jer, aktualna situacija ni po čemu ne upućuje da bismo mogli gledati napetu završnicu HNL-a, Čačić ima savršen alibi u velikih 'plus 9', uz utakmicu manje. Pobijedi li u srijedu Dinamo na Drosini Istru u zaostalom susretu, doći će i na još većih 12 bodova prednosti pred Hajdukom. Također, onih 4:0 u velikom derbiju nedavno u Maksimiru ne treba tako olako zaboraviti i kad se sve to zbroji usporedba s Kopićem i prošlom sezonom ipak pada u vodu. Međutim, jasan je i to znak da Dinamova prednost nije posljedica samo njegove uvjerljivosti i dominacije, već i kriza i padova njegovih suparnika, koji su propustili nekoliko čistih prilika da mu se primaknu.

Dinamova stvarnost nije jednostavna. Klub živi, ili je živio, u obračunima skupštinskih struja, raspravlja se o njegovoj budućnosti, istovremeno se slaže kluspka križaljka ali i momčad za novu sezonu, kapetan Arijan Ademi je na odlasku. Istovremeno, dojam je, momčad je u raskoraku između objektivnih procjena kako je prvenstvo već odlučeno i kako je naslov prvaka neupitan i činjenice da matematički još ništa nije riješeno, jer još jedan ili dva loša rezultata u kombinaciji s nekim Hajdukovim pozitivnim nizom, mogu vratiti neizvjesnost i dramu u borbi za prvaka. Čačić je, pak, također 'razapet' između zadržavanja ozbiljnosti i potrebom da Dinamo u svakoj utakmici plijeni igrom i pobjedama i potrebom da daje šansu igračima iz drugog plana, isprobava nove varijante i piše pluseve i minuse pojedincima u 'kvalifikacijama' za novu sezonu. Nije jednostavno balansirati kad znaš da se najviše boriš protiv samoga sebe i svojih problema i nije lako sve zadovoljiti. Međutim, u Dinamu je nužno uvijek pobjeđivati, Istra i Rijeka ovaj tjedan najbolji su odgovori na bilokakve upitnike. I za poboljšanje proljetne statistike.



Tagovi

Ante ČačićŽeljko KopićHNLHrvatska nogometna ligaGNK Dinamo

Ostale Vijesti