REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

Budućnost važnija od bronce (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 18.06.23. | 08:00

I Ronald Koeman i Roberto Mancini ulaze u utakmicu za treće mjesto u Ligi nacija gledajući prema Europskom i Svjetskom prvenstvu

Najbesmislenija utakmica, tako mnogi pogrdno zovu utakmicu za treće mjesto u Ligi nacija. Kraj sezone, dvoboj dva poražena u polufinalu, u borbi za broncu, koja nema neki veliki značaj. Ali, takvo je pravilo, dva nekad velika igrača, danas izbornika, Roberto Mancini i Ronald Koeman, poraze od Španjolske i Hrvatske pokušat će izbrisati u međusobnom srazu. I, premda će obojica, naravno, reći da žele pobjedu, ipak su, nekako, orijentirani na budućnost. Na ono što slijedi nakon ljeta.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Puno me više rastužio neodlazak na Svjetsko prvenstvo, ovaj poraz od Španjolske nije bio ni približno toliko šokantan. Zato sam želio osvojiti Ligu nacija, pobijediti Španjolsku, ali nismo uspjeli", reći će Mancini, koji ne skriva da postoje neki unutarnji problemi. Primjerice, zasmetala ga je izjava Donnarumme i Acerbija, koji su nakon utakmice protiv Španjolaca rekli da se 'više ne zabavljaju kao prije', štogod to značilo.

"Ne znam jesu li to doista rekli ili ne, pitat ću ih. Ali, ako postoji neki drugi razlog zbog kojeg ne uživaju, osim umora, onda imamo problem.", kazat će Mancini.

Sprema talijanski izbornik promjene u momčadi za Nizozemsku, po svemu sudeći vratit će formaciju na 4-3-3, dosta će biti novih igrača u prvih 11, to je sigurno. I polako se okretati kvalifkacijama za Europsko prvenstvo i Svjetsko prvenstvo za tri godine.

"Igrali smo u Ligi nacija s mladim igračima, krenuli smo u proces obnove momčadi, na tome radimo i sad. Međutim, imamo objektivne okolnosti na ovom turniru, to je SP U20 i Euro U21, neke smo igrače dali izbornicima tih momčadi. No, mi i dalje gledamo prema budućnosti, kad god imam mogućnosti stavim mlađe igrače, nekad treba riskirati, no, ako dođe do kiksa onda je problem.", objašnjava Mancini i već gleda prema rujnu.

"Čeka nas borba za ulazak u skupinu prvih nositelja, neće nam biti lako, ali na tome nam je fokus, trebat ćemo svježiju i spremniju momčad. Ne nedostaje nam dobrih, mladih igrača i vjerujem kako se s njima može doći na Svjetsko prvenstvo da bismo ga osvojili."

Inače, Leonardo Bonucci, koji je bio jedan od krivaca za poraz od Španjolske (1-2) u polufinalu, mogao bi odigrati danas zadnje svoje minute za reprezentaciju, a Mancini vjeruje kako će ipak ovu sezonu okončati pobjedom.

"Nitko ne voli igrati ovu utakmicu za treće mjesto, međutim, kad dođem na stadion, kad istrčim na teren, onda želim pobijediti. Tako će biti i sad", poručio je talijanski izbornik.

Inače, iz igračkih dana najviše pamti njegov i Koemanov dvoboj u finalu Kupa prvaka iz 1992., kad je Koeman golom iz slobodnog udarca u 112. minuti donio Barceloni slavlje protiv Sampdorije. No, naravno, ova utakmica nem previše veze s tom, tek se bude uspomene. Koeman sad ima neke druge probleme i zahtjeve. Primjerice, kao što su Donnarumma i Acerbi rekli da se više ne zabavljaju, tako je i Frenkie de Jong kazao da ne vidi smisao ove utakmice na kraju sezone. No, izbornik ga je poklopio.

"De Jong mora znati da sve reprezentacije u Europi igraju dvije utakmice u ovom terminu. Evo, on će doći kući ranije nego, primjerice, Francuzi. Tako da nema smisla pričati o tome.", kazao je Koeman, koji, čini se, razmišlja drugačije od Mancinija i planira ipak u Enschedeu na teren poslati gotovo udarnu momčad.

"Želimo nastaviti s dobrim stvarima iz prve utakmice i raditi manje grešaka. Moramo se agresivnije braniti i bolje komunicirati među sobom. No, vidio sam nakon poraza od Hrvatske da još ima dovoljno energije u momčadi, neću odmarati igrače, jer je ovo zadnja utakmica u sezoni. Mi smo Nizozemska i uvijek moramo biti ponosni kad predstavljamo reprezentaciju, susret s Italijom za nas je uvijek vrhunska utakmica, bez obzira u kojem natjecanju i na kojoj razini. Uostalom, razmišljamo već o kvalifikacijama za Euro, to prevladava, to nam je cilj i želimo se poboljšati, a svaka je utakmica svim igračima važna i hoće li dobiti poziv u rujnu. Sve se gleda.", poručio je Koeman, koji, očito, sprema mnogo manje promjena nego Mancini.

MOGUĆI SASTAV NIZOZEMSKE (4-3-3)

MOGUĆI SASTAV ITALIJE (4-3-3)


Utakmica Nizozemske i Italije počinje u 15 sati u Enschedeu (Nova TV). Glavni je sudac Šveđanin Glenn Nyberg, pomoćnici Beigi i Soderqvist, dok je u VAR sobi Poljak Bartosz Frankowski.



Tagovi

nizozemska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaRoberto ManciniRonald KoemanFinal Four Lige nacija 2023

Ostale Vijesti