Karlo Špeljak/privatna arhiva
Karlo Špeljak/privatna arhiva

Brži od Ronalda: Krilni napadač Šibenika postao je najbrži igrač HNL-a! (FOTO)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 17.08.22. | 11:41

GPS tehnologija je Karlu Špeljaku izmjerila brzinu od 35,5 km/h u jednom od 11 sprinteva koje je imao na utakmici Šibenika i Istre 1961 što ga svrstava u sam svjestki vrh

Svjedoci remija Šibenika i Istre 1961, prošli su petak na Šubičevcu vidjeli možda i najbrži sprint HNL-a! Autor je Karlo Špeljak, 19-godišnjak koji je ovo ljeto stigao na Šubićevac iz Lokomotive. Odigrao je prvo poluvrijeme, a kasnija analiza dojmila je sve u Šibeniku. Naime, u jednom od tih 11 sprinteva Špeljak je postigao brzinu od 35,5 kilometara na sat…

“I ja sam bio iznenađen kada su mi rekli. Znao sam da sam tu negdje, na U19 reprezentaciji kod izbornika Šimunića su mi mjerili i trčao sam 34,5. Sjećam se da je bivši suigrač iz Lokomotive Stojković trčao 34. Eto, sada sam podigao malo letvicu. Iako, uvijek ima bržih i bolji, no i prostora da se napreduje”, smije se mladi Špeljak koji ovim rezultatom kandidira za svjetski vrh.

U HNL-u ima nekolicina igrača za koje tvrde da mogu probiti granice. Matthias Fanimo stigao je u Slaven Belupo kao vlasnik rekorda akademije West Hama po brzini. Iza sebe ostavio je respektabilna imena, a neki su otišli toliko daleko da su desno krilo Belupa proglasili najbržem igračem na svijetu.

“Čuo sam da je brz, ali zaista ne znam. I moj suigrač Arai je jako brz, ali nismo još probali jedan protiv drugoga tako da ne znam. Uostalom, brzina je tek jedan od elemenata potrebnih za igru. Što ti znači ako si brz, a nemaš druge stvari”, skromno će Špeljak koji je s ovih 35,5 nadmašio Cristiana Ronalda. Prema nekim neslužbenim podacima iz 2020. godine, Portugalcu je maksimalna brzina bila 34,60 km/h. Ispred njega bio je Hakimi koji je trčao 36.48 km/h dok je Alphonso Davies prema tim istim podacima postigao maksimalnu brzinu od 36,51 km/h. Iz tog elitnog svjetskog vrha brzinom se može pohvaliti i trojac Adama Traore (36.21 km/h), Mbappé (36.04 km/h) i Haaland (36.05 km/h). Inače, status najbržeg čovjeka planete i dalje pripada Usainu Boltu koji je u jednoj utrci postigao maksimalnu brzinu od 44.72 km/h a prosjek utrke na 100 metara bio mu je impresivnih 37.58 km/h.

“Zanimljiva imena”, duhovito će Špeljak koji je ovo ljeto stigao na Šubićevac u potrazi za prilikom i iskorakom u seniorski nogomet.

“Svidio mi se razvojni plan koji su stavili pred mene i u dogovoru s ljudima oko sebe odlučio sam se za taj korak”.

Par mjeseci kasnije, Špeljak tvrdi da je to bila dobra odluka.

“Sve je ispunilo moja očekivanja. Stvorila se odlična ekipa, dobro je ozračje, Šibenik je divan grad, pogotovo ljeti i zaista imam sve uvjete za napredak što je bilo osnovna misao koja me usmjerila u Šibenik”, reći će ovaj Zagrepčanin koji je počeo u Kustošiji da bi na Kajzerici prošao sve selekcije. Prognozirali su mu da će biti jedan od nositelja igre Lokomotive, ali on je izabrao drugi put.

“I nisam pogriješio. Osjećam da napredujem, svi oko mene su posvećeni nogometu, trener je odličan, ima puno strpljenja i dosta pričamo o nogometu. Ukazuje nam na greške, ustraje da radimo na dobrim stvarima i zaista mislim da uz njega mogu napredovati”.

Šibenik je sezonu otvorio domaćim porazom od Rijeke da bi u sljedeće četiri utakmice ostvario trijumf nad Lokomotivom te tri remija.

“Nije to slučajno. Strpljivo gradimo svoju igru od obrane pa se kasnije posvećujemo drugim idejama. Nije slučajno što smo u tri utakmice imali “clean sheet”. Vjerujem kako ćemo biti bolji s vremenom”.

Pred Šibenikom je Varaždin koji je isto tkao dobro otvorio sezonu.

“Imali su tri teže utakmice u nizu i igrali su bez pritiska. Pokazali su da znaju, da mogu biti opasni, ali idemo tamo po pobjedu”, najavio je Špeljak okršaj s Varaždinom koji se igra u subotu (18.30).

Pitamo ga za ambicije Šibenika.

“Uvijek velike i visoke. Moraju biti takve jer se ne želimo zadovoljiti prosjekom. Želimo što prije osigurati komfornu zonu na ljestvici, biti tu negdje blizu gornjem domu i čekati svoju priliku. Ako nam se otvori, da budemo spremni”.

Špeljakov pogled često bježi prema Kajzerici gdje je ostavio puno prijatelja.

“Tamo su moji kojima želim puno sreće u svakoj utakmici osim protiv Šibenika. Zapravo, jedva čekam tu utakmicu”.

Jedan od najboljih prijatelja je Lukas Kačavenda koji se oporavlja od teške ozljede.

“Baš smo se maloprije čuli. Vratio se s terapije u Zagreb i nastavlja po planu. U glasu se osjeti da je pun optimizma, puno radi na sebi i sigurno će se vratiti još jači”.

Što se Špeljaka tiče, on je pred sebe ovu sezonu stavio kao priliku da se adaptira na seniorski nogomet.

“Nisam si stavio neke brojke ispred sebe jer bi me to samo opterećivalo. Idem se probati isprofilirati kao senior, pa neka sljedeća sezona bude ona u kojoj ćemo podizati ljestvicu očekivanja. Vjerujem da sam na dobrom putu, samo treba strpljenja”, završit će Karlo Špeljak, najbrži igrač HNL-a.

HNL, 6. kolo

Petak, 19. kolovoza

Slaven Belupo – Gorica, 20.00

Subota, 20. kolovoza

Varaždin – Šibenik, 18.30

Dinamo – Osijek, 21.05

Nedjelja, 21. kolovoza

Istra 1961 – Rijeka, 18.55

Hajduk – Lokomotiva 21.05

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Karlo ŠpeljakNK ŠibenikHNLNK LokomotivaNK VaraždinUsain BoltCristiano RonaldoAlphonso DaviesWest HamLukas KačavendaLuka StojkovićJosip ŠimunićMatthias FanimoHaruka AraiAchraf HakimiErling Haaland

Ostale Vijesti