Reuters
Reuters

Brazilska Serie A je najluđa liga na svijetu: Četiri kola prije kraja šest klubova u pet bodova razmaka

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 26.11.23. | 08:40

Očekuje nas 'epska' završnica nacionallnog prvenstva peterostrukog prvaka svijeta.

Brazilska nogometna reprezentacija proživljava nevjerojatnu krizu. Prvi put u povijesti, Brazil je upisao tri uzastopna poraza u Kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a ako tome pridodamo domaći remi protiv Venezuele, peterostruki prvak svijeta je u zadnje četiri utakmice upisao remi i tri poraza. Seleçao je pao na peto mjesto FIFA-ine ljestvice, a u kvalifikacijama za SAD, Kanadu i Meksiko 2026. nalazi se na - šestom mjestu!

No, dok Brazilci kao ozeblo sunce čekaju dolazak Carla Ancelottija na klupu njihove reprezentacije, brazilski klupski nogomet proživljava renesansu. Brazilski nogometni klubovi osvojili su posljednjih pet Copa Libertadores, dva puta Flamengo (2019. i 2022.), dva puta Palmeiras (2020. i 2021.), a nedavno je na krov Južne Amerike prvi put u povijesti stigao Fluminense. Da stvar po Brazilce bude bolja, tri od tih posljednjih pet finala bila su 'svebrazilska'. Palmeiras je pobjeđivao Santos i Flamengo, a Flamengo prošle godine Athletico Paranaense. U dva od pet finala brazilski klubovi pobjeđivali su argentinske rivale, Flamengo 2019. River Plate, a Fluminense ove godine Bocu Juniors.

Već neko vrijeme u Brazilu postoji inicijativa da se stvori nogometna 'superliga', odnosno nacionalno prvenstvo koje će biti uz bok engleskoj Premier ligi, što bi značilo da bi najbolji brazilski nogometaši ostajali igrati u Brazilu, kao što je to bio u slučaju sve do 90-tih godina prošlog stoljeća, kada je započeo pad brazilskog reprezentativnog nogometa (posljednji naslov svjetskog prvaka, ujedno i posljednju medalju Seleção je osvojio 2002.).

Da je ta ideja na dobrom putu, odnosno da u Brazilu postoji nevjerojatna koncentracija kvalitete nogometnih klubova, osim dominacije u Copi Libertadores, potvrđuje ovosezonska brazilska Serie A.

Južnoamerički prvak Fluminense otvorio je 35. kolo prvenstva s 2-1 pobjedom nad Coritibom koja je tim porazom ispala iz lige, a Flu je, s tri utakmice od kraja zadržao teoretske šanse za osvajanjem naslova, budući da ima devet bodova manje od vodećeg Palmeirasa koji večeras gostuje kod Fortaleze. No, navijači kluba iz Rio de Janeira ove će se sezone ipak morati zadovoljiti 'samo' s osvajanjem Cope Libertadores.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prava borba za naslov u posljednje četiri utakmice vodit će se između čak šest klubova. Četiri kola prije kraja aktualni prvak Palmeiras je prvi sa 62 boda, bodom više od Botafoga, dva više od Flamenga, tri više od Gremija i Red Bull Bragantina te pet više od Atletico Mineira, prvaka iz 2021. Prema tome, šest klubova nalazi se u pet bodova razmaka, četiri kola prije kraja!

Najveći gubitnik u ovoj priči je drugoplasirani Botafogo koji je prije sedam kola imao 14 bodova prednosti pred Palmeirasom, međutim klub iz Rio de Janeira je u posljednjih sedam kola upisao tri remija i četiri poraza, a Palmeiras je zabilježio šest pobjeda i poraz, te je momčad iz rivalskog Sao Paula sada prvi favorit za naslov. Serija dobrih rezultata u posljednje vrijeme omogućila je Atletico Mineiru, Gremiju i Flamengu da se također priključe vrhu, a Bragantino je u zadnja tri kola osvojio samo bod te je pao na peto mjesto.

Od spomenutih kandidata za titulu Palmeiras večeras, rekli smo, gostuje kod Fortaleze, Botafogo dočekuje Santos, Flamengo ide kod Americe Minas Geas, a dvoboj kandidata za naslov odigrat će se u Belo Horizonteu između Atletico Mineira i Gremija iz Porto Alegrea.

Još jedan 'derbi' između pretendenata za titulu, odigrat će se u 36. kolu između Flamenga i Atletico Mineira..

A koliko je 'napeto' u finišu ovosezonske Serie A potvrđuje i borba za ostanak. America Minas Geas i Coritiba su ispali iz lige, Goiás još samo teorija drži u igri, a čak devet klubova nalazi se u šest bodova zaostatka s ciljem da izbjegnu posljednje mjesto koje vodi u Serie B. To mjesto trenutno drži Cruzeiro, klub u vlasništvu Ronalda Nazaria, a ostanak opasno visi brazilskim velikanima kao što su Sao Paulo (pet bodova više od Cruzeira), Corinthiansu (tri boda više), Internacionalu (dva boda više), Santosu i Vasco Da Gami (bod više)... (N.R.)



Tagovi

brazilska Serie ABotafogoPalmeirasFlamengoAtletico MineiroRed Bull BragantinoGremio

Ostale Vijesti