Bradarićev poučak povratka korijenima - nema rasprodaje Hajdukove dice

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 06.01.19. | 08:46

U seniorskoj momčadi je trenutno 21 igrač iz omladinske škole.

Sjednica Nadzornog odbora Hajduka, ništa posebno dramatična, već sasvim očekivana, dala je smjernice novog Hajduka, možda i najmlađeg u povijesti. Cijelo društvo ide dalje zajedno, dakle predsjednik Jasmin Huljaj i sportski direktor Saša Bjelanović, a na travnjaku glavnu riječ ima Siniša Oreščanin. Naravno, vrijeme i rezultati će suditi o njima, ali samo po brojkama priča je jasna. Među 35 igrača, koji su na spisku za proljetni dio sezone 21 igrač proveo je tijekom karijere dio svog vremena u juniorima, odnosno u drugoj momčadi.

Ta poruka je nešto što Hajduku treba, oslonac na vlastitu proizvodnju te na igrače, koji su stigli u dodatnoj selekciji. Valjda je napokon došlo vrijeme da se u Hajdukovu prvu momčad ulazi po nekom redu, da se više ne kupuju stranci sumnjive kvalitete, koji ne donose ni rezultat ni novac. Dobro, rezultata već dugo u Hajduku nema, ali barem je bilo novca, kojeg su donosili u prvom redu igrači ponikli u Hajdukovoj školi poput Nikole Vlašića, Lovre Kalinića, Marija Pašalića, Andrije Balića, Josipa Radošević i niza drugih mlađih igrača...

Nakon podužeg posta iznjedrila se nova skupina mladih igrača, koji bi Hajduku trebala donijeti ono što mnogi zazivaju, a to je momčad sačinjena od domaćeg kadra plus tri do četiri pojačanja sa strane. Ne prinove, već pojačanja. Nova Hajdukova snaga, koja bi u prvom redu trebala donijeti unosne transfere, a za rezultate će treba pričekati su mladići poput Marija Vuškovića, Ante Palaverse, Domagoja Bradarića, Darka Nejašmića, Tonija Teklića, Michelea Šege, na pripremama svoje znanje, koje je najavljeno trebaju pokazati Luka Pasariček, Jurica Pršić, Leon Kreković, Jakov Blagaić, Emir Sahiti, potvrdu talenta trebaju dati Franko Kovačević i Ivan Delić. Sportski direktor Saša Bjelanović jasan je kada govori o transferima "nekih novih klinaca".

„Prioritet nam je zadržati sve mlade igrače, koji su izuzetno traženi, oni su bogatstvo kluba, sve ćemo napraviti da ih zadržimo“, kaže Bjelanović.

Taj Hajdukov zaokret najbolje se očitovao kada se pokazala mogućnost transfera lijevog beka budućnosti Domagoja Bradarića, koji je na posljednjem derbiju u Maksimiru bio i kapetan "bijelih". Još nedavno, kada bi se na stolu pojavio iznos od dva milijuna eura posao je bio izvjestan.

„Stigla je službena ponuda za Bradarića, ali smo je odbili, jer nije u skladu s našim planovima. Nemamo namjeru prodavati naše mlade igrače po svaku cijenu“, rekao je Bjelanović.

To je definitivno pravi put, svojevrsni povratak korijenima i ta je priča vrlo jednostavna. Vlastiti proizvod je najjeftiniji, svi ti klinci kada potpisuju prve ugovore ne mogu biti ni približno skupi poput niske stranaca, koja je prethodnih godina financijski opustošila Hajduk. U Poljudu je u jednom trenutku više od 50 posto igračkog kadra bilo sa stranom putovnicom, sve su to igrači, koji ne igraju za "kikiriki". Sada je napravljena prva "čistka", van prve momčadi su Said Ahmed Said, Steliano Filip, Hysen Memolla i Edin Šehić... Kroz iglene ušli provukli su se Stipe Vučur i Andre Fomitschow, a sljedeće dijeljenje "karti u jednom smjeru" zbit će se na ljeto. Već se zna da će barem pet stranaca biti na izlazu, ostat će samo trojica-četvorica za koje struka procijeni da su pojačanja za Hajduk. Objektivno, u ovom trenutku kao pojačanja su se pokazali Jairo i Hamza Barry, Jradi to još nije potvrdio, Borja Lopez varira, baš kao i Adam Gyurcsó.

Da ne bi bilo zabune, Hajduk će prodavati, pa i svoje mlade neizbrušene dragulje, ali tek u slučaju kvalitetne ponuda, koja mora biti višemilijunska. Od toga ne bježi Bjelanović, njegove poruke izrečene ovih dana vrlo su jasne.

„Hajduk sebi ne može priuštiti da netko nije prodaju, mi od toga živimo. Razmislit ćemo o svakoj ponudi, ali imamo svoje ideje koga želimo zadržati, koga prodati. U svemu tome treba gledati da momčad ne bude slabija“, kaže Bjelanović.

Baš tako se dogodilo u slučaju Bradarića, ponuda je razmotrena, ne i prihvaćena, jer se nije uklopila u ideje novog Hajdukovog puta. Što ne znači da Bradarić ne bi bio prodan da je ponuda bila u visini od, primjerice, četiri milijuna eura.

U ovo vrijeme prijelaznog roka najviše će se pričati o dolascima i odlascima, o milijunima, ali Hajduk će ipak najviše raditi na tome da se makne s otužne šeste pozicije u prvenstvu.

„Moramo vjerovati da se možemo plasirati u Europu, to nam je jedan od imperativa“, zaključio je Bjelanović.

Da, plasman u Europu, to su utakmice, koje imaju značaj upliv u Hajdukovu blagajnu i ljeto bi bilo otužno, blagajna prazna, ako "bijeli" ne izbore igranje u Europi. Osam bodova bježi Lokomotiva na toj četvrtoj euro poziciji, u ovom trenutku to izgleda kao nemoguća misija, ali Hajduku vjeru nitko ne može uzeti. U 2019. godinu Hajduk je ušao s novim idejama, s novim čelnim ljudima, svi bi željeli zaboraviti 2018. godinu, koja se tamo od travnja prometnula u najcrnje Hajdukovo razdoblje otkako je Hrvatske lige.

I da, za kraj. I izjava predsjednika Nadzornog odbora Benjamina Perasovića jasno kazuje taj Hajdukov novi smjer.

„Transfer Domagoja Bradarića nije bio na dnevnom redu. Ovaj Nadzorni odbor ne petlja se u operativu, ali pozdravili smo odluku o tome“, rekao je Perasović.

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

izdvajamoSaša BjelanovićUdruga Naš HajdukSiniša OreščaninDomagoj Bradarić

Ostale Vijesti