Zarko Basic/PIXSELL
Zarko Basic/PIXSELL

Blažičko ide u mirovinu, HNTV se gasi, a klubovi neće dijeliti 11 milijuna eura po sezoni

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 22.02.22. | 09:01

Važno je naglasiti da produkcija oko 300 utakmica svih kategorija i natjecanja koliko će ih biti u ugovoru košta između 2 i 3 milijuna eura po sezoni, a iz HNS-a su Germanijaku potvrdili da troškovi produkcije nisu uključeni u objavljeni iznos ugovora od 36 milijuna eura na četiri godine

Hrvatski nogomet od sljedeće sezone više neće biti na Arenasportu, kako je Germanijak još prošli tjedan javio, a nakon priopćenja Hrvatskog nogometnog saveza o odabranoj ponudi konzorcija na čelu s Hrvatskim telekomom za TV prava za Hrvatsku nogometnu ligu, točnije rečeno, hrvatski nogomet (druga liga, junorska liga i kup, futsal, ženski nogomet, neke utakmice reprezentacije...), ukupno vrijednoj 44 milijuna eura za sljedeće četiri sezone, razvidno je da domaćih utakmica u svim kategorijama više neće biti ni na Hrvatskoj nogometnoj televiziji. Jedna utakmica po kolu bit će, naime, na HTV-u, najvjerojatnije samo nedjeljom.

Izlazak iz posla HNTV-a potvrdio je to u kratkom razgovoru za Večernji list i Ivan Blažičko.

„Ono što sa sigurnošću mogu reći je da se HNTV gasi 30. lipnja, a ja idem u mirovinu“, izjavio je šef i stvaratelj HNTV-a. O samom novom 'dealu' je kazao:

„Divovska je to pobjeda HNS-a, vrijednost ugovora podigli su 300 posto! Sve je pokrenuo predsjednik Rijeke Damir Mišković, koji je internacionalizirao cijelu priču oko TV prava za HNL, uključivši u nju Talijane, potom Šveđane, a bio sam oduševljen činjenicom da se u utrku uključio i A1. To što je švedska tvrtka odustala iz nekih svojih razloga išlo je na ruku HNS-u, a moram reći kako je predsjednik HNS-a Marijan Kustić izvrsno reagirao, pokazao čvrstinu i odlučnost i u manje od mjesec dana napravio sjajan posao“, poručio je Blažičko, apsolutni autoritet za ovakva pitanja.

Dodajmo ono što ne piše u priopćenju HNS-a, ali se podrazumijeva, jer je tako bilo i u prošlom ugovoru, a ispod tog se standarda ne ide. Prava na HNL znače oko 300 prijenosa godišnje, od čega 'samo' 180 otpada na Prvu HNL koja će se od sljedeće sezone zvati Elitna liga, s prefiksom glavnog sponozora (1,5 milijuna eura po sezoni). Slijedi do 25 utakmica futsala, svako kolo po jedan dvoboj drugoligaša (po novome će se taj rang zvati Prva liga), najmanje 15 kup-utakmica plus pripremne utakmice hrvatskih prvoligaša i reprezentacija. Radi se o dva do tri milijuna eura troška za produkciju, rekli su nam dobro upućeni u problematiku.

Iz HT-a zasad najavljuju dva nova programa na MAXtv-u samo za hrvatski nogomet, posebnu emisiju nedjeljom na HTV-u. Na Germanijakov upit odgovorili su da će "detaljnije informacije vezane uz prijenose utakmica Prve HNL objaviti kroz sljedećih nekoliko dana". Iz dobro upućenih izvora, pak, saznajemo da će HRT imati pravo na četiri 'prva picka', osam 'drugih pickova' i tako dalje. I dalje je moguće da se ta dva kanala ponude ostalim konkurentima. No, važno je znati tko radi prijenose? Dosad ih je fizički radila tvrtka Croatel, što znači 300 najma reportažnih kola, funkcioniranje VAR soba na stadionima, proizvodnja sažetaka utakmica... Iz HNS-a su službeno Germanijaku potvrdili da "produkcija nije uključena u navedene iznose" te da "te troškove snosi korisnik licence". To, dakle, znači da će HT zapravo platiti više od devet milijuna eura po sezoni, bruto ponuda za četiri godine je veća od objavljenih 36 milijuna eura. Budući da tek treba dogovoriti odnosno definirati podjelu novčanog kolača nositelja prava, ali i glavnog sponzora lige (ovisno o plasmanu na kraju sezone?) čekamo točan odgovor koji najviše zanima budućih 10 prvoligaša: na koliko novca oni mogu računati. Milijun eura Slaven Belupu ili Gorici nije isto kao Dinamu ili Hajduku. Odbija se dio koji HNS uzima za ostale u natjecateljskoj i reprezentativnoj hijerarhiji. To definitivno neće biti 11 milijuna eura, a bilo bi izvrsno kad bi bilo oko sedam milijuna. Mogao bi biti i koji milijun više, jer je očigledno ponuda A1 (10 milijuna eura po sezoni) natjerala njenog glavnog konkurenta HT na povećanje prethodno planirane i gotovo već dogovorene ponude.

Što se, pak, novinara-reportera tiče, dosad su to radili zaposlenici Arenasporta i HNTV-a, što znači da će se tražiti novi, ali kako je iskustvo nenadmašna kategorija, mnoga dobro poznata stara i već etablirana lica, među inima i s te dvije televizije (imaju puno tzv. free lancera), zasigurno će konkurirati za posao u novom miješanju karata. Uostalom, izuzev Blažička, svi su još daleko od penzije. Što se, pak, krajnjih korisnika tiče, nadamo se boljoj obradi utakmica nego dosad, približavanju standardima kakvi su u Austriji, Mađarskoj, Češkoj ili Poljskoj. No, o tom potom...


Tagovi

HNTVHRTHNSTV pravaPrva HNLHNLDruga HNLIvan Blažičko

Ostale Vijesti