Oreščanin i Bjelica kao „hrvatski Guardiola“ i „hrvatski Klopp“

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 03.04.19. | 08:52

Dva su to potpuno različita stila igre. Bjelica i sam kaže da je njegov nogomet pragmatičan, a Oreščanin gaji organiziraniji nogomet, s velikim posjedom lopte. Zanima me samo koliko će ostati dosljedan svojoj ideji, a koliko će se prilagođavati Dinamu, kaže mladi trener Ivan Prelec.

ODIGRAJ >>> Hajduk - Dinamo (19 sati, Arena 3)

Kad se sjedne na kavu s Ivanom Prelecom, mladim trenerom koji trenutačno nema angažman, o nogometu se priča stručno, ali opet pitko. Analitično, ali razumljivo. I razumno. Uostalom, nogomet je za njega i doručak, i ručak, i večera. Ukratko, cijeli njegov život. Još od vremena kad je bio kapetan hrvatske kadetske reprezentacije, kad je nosio dres Dinama u svim mlađim kategorijama, preko vremena kad je s 19 godina, izmučen ozljedama, odlučio da želi biti trener, pa sve do ovog vremena danas. Kad je iza njega taj veliki uspjeh s Goricom, neuspješna epizoda u poljskoj Legiji, ali i svjetla trenerska budućnost.

Specijalizirane oklade na utakmicu Hajduk - Dinamo

Dinamovac je od glave do pete, ali i trener koji jako dobro poznaje Hajdukova trenera Sinišu Oreščanina. Zajedno su radili u Dinamovoj omladinskoj školi, upoznali se kroz nogomet, i zato će Ivan Prelec derbi u srijedu pamtiti s posebnom pozornošću.

"Očekujem jedan kvalitetan derbi. Nadam se stvarno dobrom nogometu, a važno je i da vremenski uvjeti budu dobri, bilo bi šteta da vjetar ili nešto drugo utječu na izvedbu igrača na terenu", počinje svoju opsežnu analizu ovaj trenerski "wunderkid".

Nije bilo potrebno postavljati previše pitanja, dovoljno je samo upaliti diktafon i odrediti da je tema nogomet. Konkretno, onoj najzabavnije što domaći klupski nogomet nudi.

"Malu prednost ipak bih dao Dinamu. Zbog individualne kvalitete, svakako veće nego što je ima Hajduk, ali i zbog iskustva iz europskih utakmica, iskustva igranja pred punim stadionima. Pokazali su da se znaju nositi s pritiskom, protiv vrhunskih europskih momčadi odigrali su možda i najbolje utakmice baš u gostima, i zato Dinamu ide uloga laganog favorita. Vjerujem da će 'modri' biti pravi na Poljudu", govori Prelec.

Nema veze, što se Dinama tiče, ni što je prvenstvo praktički već riješeno, što je razlika između najvećih rivala ogromna 24 boda... O bilo kakvom lako-ćemo pristupu nema ni govora.

"Ne, nema šanse za to. Prvo, zato što je ovo ipak derbi, posebna utakmica, koja sama po sebi motivira igrače. Drugo, način rada, pristup i pogled na nogomet Nenada Bjelice je takav da sigurno neće dozvoliti da se igrači opuste ni u jednoj utakmici. A pogotovo ne u derbiju", uvjeren je Prelec, koji će u derbiju uživati na poseban način, kao čovjek iz struke...

"Ma baš sam uvjeren da ćemo gledati dobru utakmicu. Kako za gledatelje, navijače, tako i za nas trenere. Bit će zanimljivo vidjeti kako će treneri postaviti igru, hoće li mijenjati nešto u pristupu. Mene osobno zanima hoće li trener Oreščanin ostati u potpunosti dosljedan svom stilu igre ili će možda, budući da je individualna kvaliteta na strani Dinama, nešto prilagođavati u svom pristupu" kaže Prelec.

Kad je već krenula priča o taktičkim postavkama, o idejama igre, pokušali smo s ambicioznom komparacijom. Bit će ovo, naime, kad je o stilu igre riječ sudar "hrvatskog Kloppa" i "hrvatskog Guardiole".

"Dobro, možemo pričati i na taj način... Pristup trenera Bjelice je drugačiji nego trenera Oreščanina. Bjelica voli direktniji ili, kako on to voli reći, pragmatičniji nogomet. S takvim pristupom, protiv Hajduka, koji gaji organiziraniji nogomet, u smislu posjeda lopte, Dinamo može izvući dobar rezultat", misli mladi stručnjak.

Na kolegu Bjelicu gleda s velikim poštovanjem, prati njegov rad, ali ipak se puno bolje poznaje s trenerom Hajduka.

"Kao što cijenim trenera Bjelicu, tako cijenim i trenera Oreščanina. Njega i nešto bolje poznajem, radili smo zajedno i poznajem njegove metode rada. Znao sam odmah, čim je došao, da će napraviti dobre stvari, samo je trebao malo vremena da ga igrači počnu pratiti u njegovim idejama. Rezultati u drugom dijelu sezone, nakon odrađenih priprema, pokazuju da su igrači saživjeli s njegovim idejama.Hajduk ima kontinuitet i stabilnost po pitanju organizacije i kvalitete igre, a rezultati su došli kao posljedica toga", analizira Prelec.

Doista, impresivan je način na koji je Siniša Oreščanin uštimao jesenas potpuno raštimani Hajdukov stroj, kako je u kratkom vremenu promijenio krvnu sliku splitske momčadi.

"Prije svega, Oreščanin ima jasnu ideju igre, zna kako želi da mu momčad izgleda na terenu. Sustavan je trener, jako puno vodi brigu o detaljima, ima jasnu ideju i po pitanju faze obrane i faze napada. Svi igrači znaju što se od njih očekuje, vjeruju u to što rade i zbog toga je došlo do pozitivnih pomaka, i po pitanju rezultata, izvedbe, ali i stabilnosti. Konačno imaju kontinuitet, bez prevelikih oscilacija iz utakmice u utakmicu i zato mislim da je Oreščanin već do sad napravio jako dobar posao. Vjerujem da će tako nastaviti raditi i dalje", kaže Prelec.

Dinamo, umoran od europskih ispita, nije briljirao u prvenstvu ovog proljeća, forma je daleko od one europske, a Hajduk je u naletu, u dobrom nizu, goropadan. Ali opet, derbiju su posebne utakmice.

"Mislim da je dobro za Dinamo što u zadnjih nekoliko utakmica nisu prezentirali osobit nogomet, to je i dobra pozicija za trenera da iskoristi tu situaciju, malo 'napadne' igrače i motivira ih da budu na maksimalnom nivou. Hajduk je s ovim progresom koji je postigao postao respektabilna momčad, koja može napraviti Dinamu velike probleme ako ih u bilo kojem dijelu imalo podcijene ili ako kvalitetom ne budu na razini iz europskih utakmica", ističe Prelec, kojega posebno zanima jedan detalj uoči utakmice:

"Zanimljivo će biti vidjeti hoće li igrati Petković ili Gavranović. Ok, Petković je konstanta, dokazao je da je na visokom nivou, ali i Gavranović ima iznimnu kvalitetu. Pravi je strijelac, paker, a vjerujem da će trener Bjelica voditi računa - barem bih ja tako učinio - o tome da se Gavranović jako dobro osjeća na Poljudu. Tamo je zabijao golove i riješavao utakmice i kao igrač Rijeke i nakon što je došao u Dinamo. Bez obzira na trenutačnu formu Petkovića i njegov značaj za momčad, vjerjem da bi Bjeličin izbor mogao biti Gavranoviću. Pravom golgeteru treba dati da igra tamo gdje se dobro osjeća."

S derbija je nogometni razgovor nekako spontano otišao prema HNL-u općenito, ove sezone prilično zabavnom HNL-u, kojem nedostaje "samo" ozbiljna borba za naslov prvaka. Uostalom, i statistika kaže da se u HNL-u igra više nego ikad!

"Velika je stvar što su se infrastrukturni uvjeti promijenili, a to se već vidi. Novi tereni koji su napravljeni doveli su do toga da se sve utakmice igraju u nogometnim uvjetima, može se igrati, nema više blata, a sve to dovelo je do toga da se efektivno vrijeme igre tijekom jedne utakmice značajno povećalo. Objavljen je taj podatak, lopta ove sezone provodi više vremena u igri nego ranije. Takvi tereni daju i puno više prostora za napredak, pogotovo mladima, i tu je napravljen najveći iskorak. Bilo je i krajnje vrijeme da se krene u tom smjeru, sad je to jedan dobar zalog da se iz sezone u sezonu hrvatski nogomet krene podizati na sve viši nivo, da proizvodimo sve bolje igrače, koji će se lakše snaći na najvišim razinama", optimističan je Prelec.

"Prvenstvo je neizvjesno, što se može i očekivati kad liga ima samo deset klubova. Dinamo je odavno odskočio, ali zanimljiva je borba za Europu, u kojoj su i Osijek, i Hajduk, i Gorica, i Lokomotiva. Svi igraju dobar nogomet, uz manje ili veće oscilacije, i bit će zanimljivo vidjeti tko će na kraju ugrabiti ta europska mjesta. Slaven Belupo je možda mogao imati i bolju sezonu, s obzirom na igrački kadar, Inter je konstanta u ligi, sposoban svakoga ugroziti, ali i od svakoga izgubiti, a Istra je potencijalno dobra priča, za koju bi važno bilo da ostane u ligi, jer novi vlasnici bi dugoročno mogli donijeti puno toga dobroga", prošao je kroz HNL Prelec, da bi za kraj ostavio svoju Goricu.

"Dinamo je moj klub, ali Gorica je to još i više. Prezadovoljan sam ovom goričkom sezonom, teško je bilo kako drugačije sumirati stvar. Ipak je ovo prva sezona u prvoj ligi, nitko nije znao kako će se sve to razvijati... Samo su najveći entuzijasti, poput predsjednika Črnka i dopredsjednika Nikoličiusa, vjerovali da je iskorak moguć već u prvoj sezoni. Trener Jakirović napravio je odličan posao, u suradnji s Nikom, odlično su posložili momčadi. Dovedeni su karakterni, kvalitetni igrači iz vana, a ostavljen je kostur momčadi iz prošle sezone, što je možda i najvažnije u cijeloj toj priči", kazao je Prelec i dodao:

"Dinamo smatram svojim klubom, ali Goricu još i više, veliki sam navijač i iskreno se veselim zbog svega što je Gorica napravila do sad. Isto tako, veselim se vidjeti hoće li uspjeti podići letvicu još malo više u toj prvoj sezoni, pa da se eventualno izbori i to mjesto koje vodi u Europu. To bi značilo jedan ubrzani rast za klub, ali to je Gorica kao klub zaslužila. Međutim, ako do toga i ne dođe, oni su već sad prekoračili sva očekivanja. Ova sezona je, kako god završila na kraju, za čistu peticu!"

U životu Ivana Preleca, ova je sezona bila prva nakon 11 godina karijere u kojoj nije radio. Još u kasno ljeto prošle godine on i Dean Klafurić vratili su se iz Poljske, a od tad čeka novu priliku.

"Trenutačno sam i dalje bez angažmana, ali 'kuhaju' se neke stvari, pojavljuju se zanimljive opcije i ubrzo bi trebao znati koja će biti moja sljedeća destinacija. Nadam se da će to biti sredina u kojoj ću moći raditi i ispoljiti sve svoje kvalitete, ali i nastaviti se dalje razvijati kao trener. To je ključno, s obzirom na to da sam trener u razvoju, da imam još puno prostora za napredak", završio je ovo nogometno druženje Ivan Prelec.

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

izdvajamoPrva HNLIvan PrelecDinamo ZagrebHajduk

Ostale Vijesti