Action Images
Action Images

Bivši prvak drugi put u povijesti ide u niži rang, Union drugi put u povijesti igra Europu

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 22.05.21. | 17:01

Union Berlin i Arminia slave.

Prije posljednjeg kola Bundeslige 2020/21 situacija na ljestvici je više-manje bila riješena. Bayern je novi-stari prvak, RB Leipzig, Borussia D. i Wolfsburg iduće će sezone igrati Ligu prvaka, Eintracht i Bayer Leverkusen Europsku ligu, a Schalke je bio novi drugoligaš. Bilo je još samo pitanje tko će igrati Konferencijsku ligu, tko će biti drugi putnik u drugu ligu, a tko će igrati kvalifikacije za ostanak.

Union iz Berlina drugi će put u povijesti igrati europsko natjecanje. Berlinčani su do pobjede, koja ih je zadržala na sedmom mjestu koje vodi u Konferencijsku ligu, stigla u 92. minuti utakmice protiv RB Leipziga nakon što je Max Kruse zabio glavom na asistenciju Sheralda Beckera. Gosti su poveli u 55. preko Kluiverta, a izjednačio je Friedrich u 67. Ipak, sve do sudačke nadoknade domaćini su bili izvan Europe, a Kruse je kasnim pogotkom donio Unionu povijesni rezultat. Dani Olmo nije bio u sastavku gostiju.

Borussia Monchengladbach svladala je Werder u Bremenu (4:2) i poslala Zeleno-bijele u drugu ligu. Momčad iz Monchengladbacha prvenstvo je završila na osmom mjestu i ostala izvan Konferencijske lige u koju se ugurao Union. Borussia je povela već u 3. preko Stindla, a sve je bilo riješeno u periodu između 52. i 68. minute kada su Thuram, Bensebaini i Neuhaus zabili tri pogotka i zavili Werder u crno. Werder je do kraja zabio dva ekspresna pogotka. Milot Rashica zabio je u 83., a Niclas Fullkrug u 85. no, više od toga nije išlo.

Werder je ipak bio na poziciji koja vodi u doigravanje za ostanak sve do 86. minute utakmice Koln - Schalke. U 71. Anderssonu je VAR poništio pogodak koji bi Koln gurnuo na poziciju koje vodi u doigravanje za ostanak. U tom trenutku Koln i Werder su imali isti broj bodova, no Werder je zbog boljeg međusobnog omjera bio ispred. No, dominacija Kolna protiv fenjeraša urodila je plodom četiri minute prije kraja. Branič Sebastian Bornauw zabio je svoj prvi ligaški pogodak sezone za veliko slavlje domaće momčadi koja će protiv trećeplasirane momčadi Bundeslige 2 igrati za ostanak u eliti.

Momčad iz Bremena će tako drugi put u povijesti igrati u Bundesligi 2. Jedinu drugoligašku sezonu, od osnivanja Bundeslige 1963., imali su u sezoni 1980/81, no ekspresno su se vratili u najviši rang. Momčad koja je u prvom desetljeću 21. stoljeća bila uz bok Bayernu u posljednjih 10 sezona nije završila iznad osmog mjesta, a sada je doživjela i relegaciju.

Osim Uniona, najviše razloga za slavlje ima Arminia Bielefield. Arminia je slavila na gostovanju kod Stuttgarta 2:0 pogocima Klosa u 66. i Doana u 72. i tako prvenstvo završila na 15. mjestu koje im garantira ostanak u ligi.

Andrej Kramarić ponovno je zabio! U 91. minuti utakmice između Hoffenheima i Herthe, pri rezultatu 1:1, hrvatski reprezentativac pogodio je na asistenciju Beboua i tako stigao do 20. pogotka sezone. Hoffenheim je prvenstvo završio na 11 mjestu sa sedam utakmica bez poraza.

U ostalim utakmicama Bayern je na domaćem terenu s 5:2 svladao Augsburg. Bavarci su na odmor otišli s prednosti od 4:0. Pogotke su postizali Gouweleeuw u vlastitu mrežu u 9., Gnabry u 23', Kimmich u 33' i Coman u 43'. Han (67') i Niederlechner (72') uspjeli su tek ublažiti poraz Augsburga. Konačni rezultat postavio je prvi topnik lige Lewandowski u 90.

Borussia Dortmund je s 3:1 nadvisila Bayer Leverkusen. Dva pogotka za Dortmunđane zabio je Erling Haaland, prvi u 5., a drugi pet minuta prije kraja. Između dva pogotka mladog Norvežana zabio je i Marco Reus, a konačni rezultat postavio je Lars Bender u sudačkoj nadoknadi.

Josip Brekalo sudjelovao je u 2:3 porazu svojeg Wolfsburga od Mainza. Brekalo je igrao do 69. minute kada je pri rezultatu 2:2 napustio igru.



Tagovi

Andrej KramarićErling Braut HalandJosip BrekaloArminia

Ostale Vijesti