Screenshot
Screenshot

Bit će ih ko' Azijata: Štimac, Skočić i Ivanković saznali sustav kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026 (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 01.08.22. | 11:56

Na Mundialu u SAD-u, Kanadi i Meksiku sudjelovat će 48 reprezentacija.

Svjetsko prvenstvo koje će se krajem godine održati u Kataru bit će posljednje na kojem će sudjelovati 32 reprezentacije. Taj format prvi je put predstavljen svima nam drage 1998., kada je Hrvatska osvojila broncu, u međuvremenu smo došli i do srebra, a, tko zna, možda ćemo 32-timsku eru Mundiala zaključiti sa zlatom...

Od Svjetskog prvenstva 2026., koje će se prvi puta u povijesti održati u tri države (SAD, Kanada i Meksiko) sudjelovat će čak 48 reprezentacija. Najviše predstavnika imat će Europa, čak 16, međutim, tek tri više nego do sada, odnosno 23.1 posto, što je najmanji skok u odnosu na sve kontinente kada je riječ o povećanju broja reprezentacija na prvenstvu.

Afrika će imati devet sigurnih i jednog potencijalnog predstavnika, što bi mogao značiti skok od čak 100 posto (minimalno 86.7 posto), budući da su Afrikanci do sada davali tek pet reprezentacija. Razlog takvom drastičnom povećanju je najveći broj članica FIFA-e koje se natječu pod okriljem krovne nogometne organizacije Afrike, njih čak 54.

Južna Amerika, s devet naslova prvaka svijeta imat će 10 predstavnika, u odnosu na dosadašnjih četiri i 'pol' predstavnika (odnosno pet na Mundialu u Kataru), što je skok za 40.7 posto. Najveći skok zabilježit će Oceanija koja je do sada imala tek jednog predstavnika u interkontinentalnom playofu, odnosno 0.5 predstavnika na Mundialu, a za četiri godine imat će jednog zagarantiranog predstavnika i jednog koji će Svjetsko prvenstvo pokušati izboriti kroz interkontinentalne kvalifikacije, što iznosi skok od čak 166 posto u odnosu na dosadašnju situaciju.

Domaćini prvenstva, predstavnici CONCACAF-a, osim tri domaćina imat će još tri zagarantirana predstavnika i dva potencijalna predstavnika koji će svoj put na prvenstvo tražiti kroz dodatne kvalifikacije. CONCACAF-ovo povećanje broja predstavnika na Mundialu iznosi minimalnih 81 posto i maksimalnih 90.5 posto, ako obje reprezentacije izbore svjetsku smotru kroz interkontinetnalne kvalifikacije.

A veliki skok broja reprezentacija, drugi najveći zagarantirani imat će Azija koja broji 47 članica FIFA-e. Azija će na Svjetsko prvenstvo 2026. poslati osam sigurnih reprezentacija i jednu potencijalnu što iznosi skok od čak 85.2 posto u odnosu na ranija izdanja.

AFC je danas objavio način kvaklifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026 i Azijski kup 2027.

Najlošije 22 rangirane reprezentacije Azije započet će kvalifikacije u prvoj preliminarnoj rundi koja se igra na dvije utakmice. Tih 11 pobjednika priključit će se 25 najbolje rangiranih reprezentacija koje će biti podijeljene u devet skupina s četiri reprezentacija. Dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine (njih 18) izborit će plasman na Azijski kup 2027, ali i u glavni ždrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Tih 18 reprezentacija bit će raspodijeljeno u tri skupine s po šest reprezentacija. Po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine izborit će direktni plasman na Mundial. Trfećeplasirane i četvrtoplasirane reprezentacije iz svake skupine igrat će dodatni playoff, s dvije skupine po tri reprezentacije. Pobjednici svake skupine plasirat će se na Svjetsko prvenstvo, a drugoplasirane reprezantacije iz dodatnog playoffa igrat će kvalifikacije za interkontinentalni playoff na kojem će nastupiti još pet reprezenatcija s drugih kontinenata.

Sve ovo možda zvuči komplicirano, no zapravo je jako jednostavno, stoga prilažemo i AFC-ov video...

Tri hrvatska trenera u ovom trenutku vode azijske reprezentacije. Prema sadašnjem renkingu sve tri reprezentacije - Iran Dragana Skočića, Oman Branka Ivankovića i Indija Igora Štimca, kvalifikacijama bi se priključili u drugoj preliminarnoj rundi...


Tagovi

iranska nogometna reprezentacijaindijska nogometna reprezentacijaOmanDragan SkočićBranko IvankovićIgor ŠtimacSvjetsko prvenstvo u nogometuSvjetsko prvenstvo u nogometu 2026

Ostale Vijesti