REUTERS/Cathrin Mueller
REUTERS/Cathrin Mueller

Bayern zagrizao za ukrajinskog dragulja kojeg bruse Hrvati, on poručio: „Volim način na koji igra Luka Modrić“

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 14.03.24. | 13:33

Ima otkupnu klauzulu od 150 milijuna eura!

Prije nego što je Mihajlo Mudrik prešao iz Šahtara u Chelsea, o ukrajinskom krilnom napadaču pisalo se kao budućoj Zlatnoj lopti. Igor Jovićević, bivši trener Dinama koji je s Mudrikom surađivao u redovima ukrajinskog velikana, nije štedio riječi hvale za mladića kojeg su Plavci na kraju oteli 'ispred nosa' Topnika i za 70 milijuna eura njegove talente uputili prema Stamford Bridgeu. Mudrik zasad taj novac nije opravdao, baš kao ni najave današnjeg trenera Al-Raeda, ali da u NŠ Šahtara rade već godinama sjajan posao nema nikakve sumnje.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zasluge za taj transfer Mudrika u Chelsea uvelike ima i Darijo Srna, bivši Vatreni, a sada sportski direktor Rudara, koji je mjesecima intenzivno pregovarao s brojim europskim velikanima. Na kraju, kad je dogovor postignut s Chelseajem, mnogi su pomislili kako je Srna zaključio svoj najveći posao u ulozi sportskog direktora, ali posljednje informacije iz njemačkih medija govore kako bi ovog ljeta Srna mogao postati čest gost Münchena budući da je Bayern zagrizao za novom velikom nadom Šahtara.

Iako Rudari u svojim redovima imaju nekoliko iznimno talentiranih 'klinaca' poput Sikana (22), Bondarenka (23), Gomesa (20) i Kriskiva (23), jedan igrač ipak malo više odskače od drugih. Georgij Sudakov (21) desetka je Rudara, igra vrlo kvalitetno u oba smjera, a posebno je dojmljivo što je s obje noge podjednako dobar. Ove sezone zabio je Barceloni u Ligi prvaka (1-2), a da je poseban talent prije tri godine shvatio je Andrij Ševčenko, nekadašnji izbornik, a danas predsjednik ukrajinskog nogometnog saveza, koji je mladom veznjaku s 18 godina i osam mjeseci dao priliku da zaigra za A reprezentaciju zemlje koja je oduvijek bila plodna sjajnim nogometašima.

Sudakov je sada već, s nepune 22 godine, standardan prvotimac i Šahtara i Ukrajine, a njegove izvrsne predstave nisu prošle ispod radara Bayernovih skauta koji su složno zaključili – on je 'taj'.

A kad si 'taj', onda i koštaš…

Mudrik i Sudakov prije utakmice ukrajinske A reprezentacije protiv Malte. Foto: REUTERS/Darrin Zammit LupiMudrik i Sudakov prije utakmice ukrajinske A reprezentacije protiv Malte. Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Mudrik je, naveli smo već, iz Šahtara otišao za 70 milijuna eura, a budući da je Sudakov ugovorno vezan s ukrajinskim klubom još četiri i pol godine te je njegov igrački rast iznimno brz, u Bayernu smatraju kako ga trebaju dovesti već ovog ljeta, platiti koliko bude potrebno i – ne previše odugovlačiti! Jer, ako krene nećkanje, mogao bi se u priču ubaciti i neki drugi, 'bogatiji' klub.

Bild, pozivajući se na Calciomercato, navodi kako je Bayernov interes jako ozbiljan, a mladi Ukrajinac je za Talijane prokomentirao priče o interesu nekoliko europskih giganta:

„To je lijepo priznanje za mene, nastavit ću naporno raditi. Jedini plan kojeg imam je da jednog dana zaigram u nekoj od pet najboljih liga svijeta.“

Sudakov, mudro, ne želi apostrofirati samo jednu zemlju i jednu ligu, itekako je svjestan da za njegovim uslugama postoji veliki interes te si ne želi slučajno neka vrata zatvoriti. Juventus je već godinu dana, ako ne i dulje od toga, klub koji Sudakova drži dosta visoko na listi želja, ali Stara dama u ovom trenutku ne djeluje kao netko koji bi mogao za nekog tako mladog izdvojiti više od 70 milijuna eura. Zašto 70? Toliko će Srna sigurno tražiti!

U Bayernu je pak priča drugačija. Budući da će Bayer ove sezone osvojiti naslov prvaka Njemačke te da Bavarcima nitko ne da je prevelike šanse u Ligi prvaka iako su izborili plasman među osam najboljih, jasno je kako će se na ljeto krenuti s preslagivanjem kockica. A jedna velikai čvrsta žuto-plava kockica iz Šahtara, trebao bi biti Sudakov.

Otkupna klauzula za ukrajinskog dijamanta kojeg u ovom trenutku brusi nekoliko hrvatskih ruku (Pušić, Stanić, Srna…) iznosi 150 milijuna eura, ali jasno je kako taj iznos Rudari neće moći postići. No, ono što su dobili za Mudrika… O tome bi se već dalo pričati.

Dakle, Sudakov je 'taj', a da ovaj 22-godišnjak rodom iz malenog grada Brianka zna što treba gledati i od kojih nogometaša treba učiti, potvrdio je nedavnom intevjuu.

„Volim način na koji igra Luka Modrić, a sviđa mi se i Phil Foden. Mislim da je on vrhunski igrač i da pokazuje odlično kvalitetu. Spomenuo bih i Nicoloa Barellu iz Intera. Svi oni kreativni su nogometaši s izvrsnom završnicom, već dugo vremena igraju na visokoj razini“, naglasio je ukrajinski veznjak.

Bayern već sada priprema teren za ljetni juriš. Sudakov bi bio sjajan potez, ali jasno je da on neće biti jedino pojačanje s kojim će htjeti osvježiti svoje redove. U Münchenu će ovog ljeta biti prilično vruće… (I.A.S.)



Tagovi

BayernGeorgij SudakovŠahtarMarino PušićDarijo SrnaMario StanićLjetni prijelazni rokBundesliga

Ostale Vijesti