REUTERS/Ciro De Luca
REUTERS/Ciro De Luca

Barcelona konačno pleše u ritmu Xavijevih taktova (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 24.02.22. | 23:05

Najljepši trenutak utakmice bio je fenomenalan pogodak Frenkieja de Jonga.

Ovosezonska patnja Barceloninih navijača je, makar trenutno, odagnana – nakon uvjerljive pobjede od 4:1 za vikend nad Valencijom, ponos Katalonije slavio je i u doigravanju za osminu finala Europske lige protiv Napolija s 4:2 (prva utakmica završila je 1:1).

Kada se u studenom, šest i pol godina nakon svog odlaska, ponovno vratio svojoj najvećoj ljubavi, Xavi je navijačima Barcelone poručio: „Osjećam se spremno. Imamo momčad i imamo talent, pokušat ću svoje iskustvo prenijeti na igrače kako bi ponovno osvajali titule”, uzviknula je ikona kluba. Nije, međutim, novi trener Katalonaca očekivao kako će mu momčad već na polovici sezone otpasti iz utrke za domaće prvenstvo, da će nakon toga ispasti iz Lige prvaka i pritom trpjeti žestoke kritike.

Nakon derbija della Maradona u Napulju, ova Barcelona je ipak plesala u ritmu Xavijevih taktova i furioznom igrom u prvih 20 minuta podsjetila na neka od svojih najboljih izdanja. Pokušao je, doduše, domaći sastav visoko pritisnuti Barçu na samom početku, ali se takva postavka igre brzo obila o glavu treneru Lucianu Spallettiju. U osmoj minuti je Barcelona sterilizirala ambicije Napolija preko konekcije Adama Traore – Jordi Alba. Napoli je pokušao izvesti akciju iz kornera koju je presjekao Pierre-Emerick Aubameyang, Gabonac je produžio za Traorea koji je povukao loptu preko centra, iznio dvojicu braniča Napolija na leđima pa savršeno poslužio natrčalog Albu čija je desnica odsjela u mreži Alexa Mereta.

Albin pogodak pogledajte OVDJE

Nastavili su nakon vodstva gostujući igrači stiskati Napolitance na njihovu polovicu, fino su vezali igru i podignuli na 2:0 već pet minuta kasnije briljantnim udarcem Frenkieja de Jonga. Veznjak Barcelone je pokupio jedan otpadak na polovici Napolija pomalo sramežljivo krenuo prema golu, a kada je shvatio da ga talijanski braniči ne shvaćaju ozbiljno, približio se vratima još korak, dva pa s nekih 18 metara elegantno naciljao daljnji kut Meretovog gola. Vratar Napolija je tek pogledom mogao ispratiti kako mu se lopta kotrlja u mreži.

De Jongov pogodak pogledajte OVDJE

U jeku Barçine dominacije javio se i Napoli: Lorenzo Insigne je uhvatio Katalonce na krivoj nozi dugom loptom prema napadaču Victoru Osimhenu uz rub 16-erca. Andre Ter Stegen se osjetio „prozvanim” pa se zatrčao na loptu kako bi ju presjekao, no umjesto izbijanja lopte srušio je Osimhena i sudac Sergej Karasjov je pokazao na bijeli kreč. Siguran izvođač u 23. minuti bio je Insigne.

Insigneov pogodak pogledajte OVDJE

Pogodak domaćih nije usporio Xavijeve igrače – Gerard Pique je osujetio kako bi trener njemu i suigračima mogao očitati bukvicu na poluvremenu pa je doskočio problemu i zabio gol tik pred odlazak na veliki odmor. Alba je poslao loptu u kazneni prostor nakon kornera, ona se odbila do stopera Barcelone koji u maniri rasnog golgetera desnicom prima, a ljevicom zabija za 3:1

Piqueov pogodak pogledajte OVDJE

Drugi dio je protekao u više-manje revijalnom tonu u kojem je Barcelona stigla do novog zgoditka. Traore je napravio višak na desnoj strani terena, poslao prema De Jongu u sredinu, a Nizozemac je lukavo propustio šutirati kako bi otvorio priliku Aubamyeangu, a njegov udarac iz prve je odsjeo u drugom kutu za 4:1.

Aubameyangov pogodak pogledajte OVDJE

Pokušavali su do kraja igrači Napolija zabilježiti barem časniji poraz, i uspjeli su u svome naumu u 87. minuti, ali nakon velike greške De Jonga. Veznjak Barcelone je ušao neoprezno u dribling u svom 16-ercu, a poklon je iskoristio Matteo Politano, zabivši u drugi kut Ter Stegenovih vratiju.

Politanov pogodak pogledajte OVDJE

Europska liga, playoff za 1/8 finala

Četvrtak, 24. veljače

Dinamo – Sevilla 1:0 (1:3)

Lazio – Porto 2:2 (1:2)

Olympiakos – Atalanta 0:3 (1:2)

Real Sociedad – RB Leipzig (2:2)

Betis – Zenit 0:0 (3:2)

Napoli – Barcelona 2:4 (1:1)

Rangers – BVB 2:2 (4:2)

**Braga – Šerif Tiraspol 2:0 (0:2)

 

*U zagradama su rezultati prvih utakmica

**Pobjednika iz ogleda Braga – Šerif Tiraspol dobit ćemo nakon produžetaka, a rezultat ćemo naknadno ažurirati.

 

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Piše: Petar Zobec


Tagovi

Frenkie de JongBarcelonaEuropska liga

Ostale Vijesti