REUTERS/Juan Medina
REUTERS/Juan Medina

Barcelona je u fenomenalnoj formi, ali kraljevska šestica ih drži na oprezu: Mogu li Madriđani pokazati snagu kad je najteže? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 05.04.23. | 08:10

U posljednja tri El Clasica, Barcelona je upisala tri pobjede, s tim da se o njihovom posljednjem ogledu, kojeg je odlučio Kessie u drugoj minuti sudačke nadoknade, i dalje priča…

Htjeli to priznati ili ne, El Clasico je najveća nogometna utakmica na svijetu. Ogledi Barcelone i Real Madrida prate se na svim stranama svijeta, u 21. stoljeću se na prste jedne ruke mogu nabrojati sudari ova dva takmaca u kojima je nogometna javnost ostala 'zakinuta', a dojma smo kako uzbuđenja neće nedostajati ni večeras kad se na Nou Campu igra uzvratna utakmica polufinala Cope del Rey. Prva utakmica, u kojoj je Kraljevska momčad bila prilično bolja, otišla je na stranu Barcelone, a ključan trenutak dogodio se u 26. minuti kad je Eder Militão postigao autogol. Madriđani naprosto nisu imali sreće, Rodrygo je u 90. propustio sjajnu priliku za izjednačenjem, a Ancelottiju nije preostalo ništa drugo nego da priđe Xaviju i stisne mu ruku.

Don Carlo je iskusni lisac. Ni da je kojim slučajem Real Madrid slavio u tom prvom polufinalnom ogledu, on ne bi pretjerano slavio, baš kao što ni u ovom slučaju nije pretjerano tugovao. Uostalom, koliko je samo puta Real Madrid nakon 'prvog poluvremena' bio u zaostatku, pa onda u nastavku sve okrenuo… Nije, doduše, mogao ne naglasiti poslije utakmice da je njegova momčad zaslužila više, ali što je tu je…

„Bila je to jedna dobra utakmica, puna intenziteta i pritiska s obje strane. Zanimljivo, oni su imali samo 35 posto lopte u svojem posjedu. Mi smo htjeli igrati kako smo igrali, ali rezultat, naravno, nije onakav kakvom smo se nadali. Ali, nema razloga da sumnjamo u sebe, mislimo da možemo ponoviti ovakvu utakmicu i na Nou Campu i na kraju izboriti plasman u finale. Iskreno, mislim da nisu zasluženo slavili. Kad pričamo o kontroli utakmice, odigrali smo jedno od svojih najboljih utakmica posljednje vrijeme. Mislim da ćemo i u 'drugom poluvremenu' imati svoje prilike, a znam da Barcelona neće moći pristupiti utakmici kao što su to napravili danas“, rekao je Carlo Ancelotti.

Oglas

Barcelona - Real Madrid


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Talijan je potom istaknuo kako nije navikao gledati Barcelonu u takvom izdanju te da su se očito naučili braniti, ali i da je ključan razlog poraza bila njegova momčad koja je izgubila previše lopti. Luka Modrić je, naravno, bio starter kod Real Madrida, teren je napustio u 84. minuti, a iako je propustio utakmicu prije tri dana protiv Valladolida u kojoj je njegova momčad slavila s uvjerljivih 6:0, hrvatski kapetan bi danas trebao biti na terenu od prve minute. I vrapci na grani znaju da Luka igra kao da je 10 mlađi, ali iako nam je to teško ponekad priznati, naročito iz konteksta reprezentacije, Maestro ipak ima 37 godina te mu je potreban odmor u određenim utakmicama. Pisali su strani mediji kojekakve gluposti na tu temu, od toga da je Modrić zakucan na klupu pa sve do toga da je pozadina njegovog neigranja velika svađa s Ancelottijem, ali prava istina je ta da je Luki, jednostavno, trebalo malo odmora. I to je cijela priča.

U današnjem ogledu Real Madrid bi trebao nastupiti u formaciji 4-3-3. Iznenađenja, izuzev u veznoj liniji, ne bi trebalo biti. Najveće pitanje je hoće li Toni Kroos biti starter ili će se Ancelotti pak odlučiti Camavingu vratiti na prirodnu poziciju. Protiv Valladolida je Francuz igrao na mjestu lijevog beka, ali to je bio slučaj jer za utakmicu nije konkurirao Rudiger koji bi danas ipak trebao zaigrati od prve minute. Dakle, jedino pravo pitanje je Camavinga ili Kroos od prvih 11, ostalo je sve, pretpostavljamo, riješeno. Iako, tko će ga znati s Ancelottijem

S druge strane, Xavi ima puno većih problema. Vjerojatno neće na raspolaganju imati Pedrija i De Jonga, a to znači da bi se kapetanu Busquetsu i velikoj klupskoj nadi Gaviju u sredini trebali priključiti Kessie ili Sergio Roberto. Budući da je Fati u posljednjem prvenstvenom ogledu protiv Elchea bio jako dobar (postigao je i jedan pogodak), vjerojatno će mu Xavi dati prednost u odnosu na Torresa pa bi tako zajedno s Raphinhom, koji je taj ogled propustio zbog kartona, i Lewandowskim, igrač koji nosi 'najteži' broj od svih na svojim leđima danas trebao predvoditi napad Blaugrane. Tata će, valjda, biti zadovoljan…

Što se tiče liste ozlijeđenih, kod Dembelea i Christiansena nam ničeg novog stoga ni oni danas neće konkurirati.

Inače, u posljednjih pet utakmica Barcelona ima pet pobjeda, s tim da su dvije ostvarili baš protiv svojeg današnjeg protivnika. Naravno da to puni momčad jednim posebnim samopouzdanjem, baš kao što će ista stvar posebno 'napaliti' goste iz Madrida. Prednost od 1:0 iz prvog ogleda možda nije takva da Xavijeva družina može 'mirne duše' dočekati svoje rivale iz metropole, ali svakako bi se, u slučaju da utakmica bude tijesna što se očekuje, mogla pokazati velikim adutom za domaćina.

Današnja utakmica je za obje momčadi od velikog značaja. Iako su se plasirali u četvrtfinale Lige prvaka (gdje ih očekuje dvomeč s Chelseajem), Real Madridu je Copa del Rey najbolja prilika za osigurat si trofej u sezoni koju će nastojati brzo zaboraviti. Prvenstvo je praktički gotovo, Barcelona ima 12 bodova prednosti u odnosu na prvog pratitelja i današnjeg protivnika, dok su u Ligi prvaka ipak neke druge momčadi malo veći favoriti. S druge strane, Barcelona mora pronaći put do finala kako bi ostali u borbi za trostrukom krunom (prvenstvo, Kup, Superkup) što bi, usprkos velikim ulaganjima i dovođenju Koundea, Raphinhe, Lewandowskog i ostalih, bio ogroman uspjeh za Xavija i ostatak društva.

Za one koji vole znati više recimo kako je Xavi protiv Real Madrida u igračkoj karijeri na omjeru od 17 pobjeda, 12 remija i 13 poraza (pet pogodaka, 10 asistencija), dok je u trenerskoj karijeri njegov trenutni učinak fenomenalan – četiri pobjede, dva poraza. S druge strane, Ancelottijev omjer u trenerskoj karijeri (vodeći četiri različita kluba) protiv Barcelone je 6-3-9.

Spomenimo za kraj kako će glavni sudac utakmice biti Juan Martinez Munuera, dok će u VAR sobi glavnu riječ imati Jose Luis Gonzalez Gonzalez.

Očekivani sastav

Barcelona (4-3-3):

Real Madrid (4-3-3):



Tagovi

Real MadridBarcelonaCopa del Rey

Ostale Vijesti