Reuters/Peter Cziborra
Reuters/Peter Cziborra

Barcelona i Newcastle opet trguju: Sprema se prvi transfer između dva kluba nakon 19 godina?

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 10.05.23. | 18:19

Prvi transfer između ova dva kluba odrađen je prije 110 godina, a odšteta u tom poslu iznosila je – 30 funti!

Prošlo je 19 godina otkako su Newcastle i Barcelona posljednji put zajedno radili na nekom poslu. U ljeto 2004. godine, nakon šest godina provedenih na Nou Campu, Nizozemac Patrick Kluivert napustio je Barcelonu te je besplatno 'svoje talente' odnio na sjever Engleske. Njegov je transfer dogovorio legendarni Sir Bobby Robson, nekadašnji izbornik Engleske te trener i sportski direktor Barcelone koji je u Newcastleu tada radio kao glavni trener. Nažalost svih navijača Magpiesa, legendarni Sir Bobby je se u klubu zadržao još svega pokoji mjesec nakon što je doveo Kluiverta. Uprava mu je uručila otkaz nakon što je u prva četiri kola u Premier ligi (sezona 04./05.) skupio tek dva boda, a mnogi vjeruju da je taj potez bio uzrok svega onog lošeg što je narednih godina zadesilo momčad sa St. James' Parka. Sir Bobby nakon otkaza u Newcastleu više nije htio raditi kao trener, a kako je Kluivert stigao baš kao velika želja čovjeka koji je učio poslu i mentorirao Josea Mourinha (The Special One je bio prevoditelj i pomoćnik Bobbyju Robsonu za vrijeme dok je Englez radio u Barceloni) i on je na kraju sezone dobio slobodne ruke u pronalasku novog posla.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Inače, bilo je to drugi put da su Newcastle i Barcelona surađivali. Prije tog transfera Kluiverta, davne 1913. godine je engleski vratar Jack Alderson prešao iz Barcelone u Newcastle. Alderson je u Barcelonu doveden kao igrač-trener iz Middlesbrougha, ali budući da mu život na Pirinejima nije najbolje legao, bez da je debitirao za Blaugranu se vratio na Otok nakon svega mjesec dana. Svrake su za njega morale platiti odštetu, a ona je iznosila – 30 funti! Za Newcastle je upisao svega jedan nastup, da bi onda njegova nogometna karijera morala biti stavljena na čekanje. Razlog? Prvi svjetski rat! Alderson je do 1918. godine, kad je rat završen kapitulacijom Nijemaca, bio član britanske vojske gdje je bio jedan od pješaka pa se tako tek nakon rata mogao u potpunosti posvetiti nogometu. Branio je Crystal Palace i Sheffield United, s tim da će ipak zauvijek ostati upamćen kao najmlađi trener u povijesti Barcelone (21 godina).

Newcastle je tako dvaput dovodio igrače iz Barcelone, a sad bi se moglo dogoditi da Barcelona po prvi put u svojoj povijesti dovede igrača iz Newcastlea. Naime, AS piše kako je Bruno Guimaraes velika želja čelnika španjolskog giganta koji u Brazilcu vide idealnu zamjenu za Sergia Busquetsa. Nakon godinu i pol dana u dresu Newcastlea, Guimaraes se pokazao kao sjajan potez Uprave koja je za njega na bankovni račun Lyona uplatila nešto više od 42 milijuna eura. Barcelona bi, ako zaista želi dovesti Guimaraesa, morala platiti nešto veći iznos, a iako trenutna tržišna vrijednost Brazilca po TM-u iznosi 60 milijuna eura, pretpostavlja se kako ga Magpiesi ne bi pustili za minimalno 80 milijuna eura.

 Guimaraes je na SP-u u Kataru upisao dva nastupa za Seleção, dok je ove godine u crno-bijelom dresu skupio ukupno četiri pogotka i pet asistencija u 36 nastupa. Budući da je za sadašnji klub ugovorno vezan još tri godine, Laporta će u slučaju da ga zaista želi dovesti morati isprazniti klupsku 'kasicu prasicu' budući da sve osim 'nemoralne ponude' neće oduševiti Mohammeda bin Salmana. Doduše, nema tog iznosa koji bi mogao oduševiti prijestolonasljednika Saudijske Arabije budući da se bogatstvo njegove obitelji procjenjuje na 18 milijardi dolara, ali to je ipak neka druga priča…

Što se tiče Brune Guimaraesa u Barceloni, As ističe kako je realnije da se transfer dogodi u ljeto 2024. nego u nadolazećem prijelaznom roku. Barcelona, očekivano, nije jedini klub koji bi volio dovesti Brunu, priča se još o interesu Liverpoola i PSG-a, a Svrake kako ne bi izgubile svojeg dirigenta iz sredine vezne linije već sada rade na novom ugovoru koji bi Brazilca učinio najbolje plaćenim igračem kluba i jednim od najbolje plaćenih igrača lige.

Ali, nešto se tu puta i 25-godišnjeg veznjaka rodom iz Rija koji sigurno će teško ostati imun na pozive iz najvećih svjetskih klubova. Ako na St. James' Parku shvate vide kako Bruno želi otići, oni će ga pustiti. Naravno, ne besplatno…

U svakom slučaju, priča oko Guimaraesa i Barcelone ima smisla, ali zasad nikakvi konkretni koraci nisu poduzeti ka ostvarenju transfera. No, to ne znači da se to u skorije vrijeme neće promijeniti… (I.A.S.)



Tagovi

NewcastleNewcastle UnitedBarcelonaLjetni prijelazni rok

Ostale Vijesti