Reuters/Andrew Boyers
Reuters/Andrew Boyers

Arteta: “Prošli smo sve scenarije na treningu, promašivali su dečki 11-erce, ali sad su bili pribrani! Gledajte Rayin govor tijela. Hvala i navijačima”

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 13.03.24. | 11:57

Pitali su trenera Topnika o plasmanu u četvrtfinale, treniranju jedanaesteraca, herojstvu Davida Raye i još mnogo toga

Nakon što su nogometaši Arsenala pobijedili Porto na jedanaesterce za prolaz među osam najboljih u Ligi prvaka, Mikel Arteta dobio je mnogo pitanja na konferenciji za novinare nakon utakmice.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

O svojim emocijama nakon pobjede na 11-erce:

“Čarobno!, To je ono što smo očekivali. Porto je bio težak protivnik, stvarno dobro organiziran, vrlo je teško stvoriti konstantan momentum u igri načinom na koji igraju i to im je svaka čast. Uspjeli smo, zabili smo prekrasan gol, oni su inzistirali na razne načine, onako kako je utakmica dopuštala, i to je jedno veliko iskustvo za nas. Morali smo to obaviti na kraju u raspucavanju, dobro smo se pripremili, svaka čast i trenerima na načinu na koji su to odradili, a očito i Davidu [Rayu]. Imao je nekoliko teških trenutaka na početku, ali se uspravio, imao je nevjerojatnu osobnost i ambiciju, a na kraju je bio nagrađen svojim trenutkom.”

O utjecaju koji taj rezultat može imati na momčad:

“Da ovi igrači to naprave kad klub to nije uspio 14 godina, to vam govori koliko je to teško. Kad su granice tako male, pronašli smo način da to napravimo. Vidim koliko igrači to žele i koliko se trude, sposobni su žrtvovati sve za pobjedu i kada ovako igrate, uspjeh će vam prije ili kasnije doći, a to se dogodilo večeras.”

O tome je li već doživio atmosferu kao u srijedu navečer:

“Vjerojatno ne, jer bilo je nevjerojatno – od početka do kraja. Kad navijači moraju napraviti taj ektra napor na kraju s jedanaestercima, osim što su to donijeli, toliko su bili pametni kako su to radili, tako su nam i pomogli. Velika im hvala jer s njima smo puno bolji i mislim da su danas jako utjecali na utakmicu.”

REUTERS/Hannah MckayREUTERS/Hannah Mckay

O planu igre za pobjedu protiv Porta:

“Uvijek igramo svoju igru, ako ne, ne znam kako bismo bili prvi u Premier ligi, a to je najbolja liga na svijetu.”

O izvođačima 11-eraca koji svi imaju iskustva u tom scenariju:

“Nisam to mislio, ali to je sjajna poanta. Vjerojatno veliko iskustvo, jer je to iskustvo puno stvarnije od onoga što smo radili u posljednja dva dana, za slučaj da smo morali proći kroz to večeras. Izgledali su dečki stvarno pribrano. Način na koji su izvodili 11-erce bio je izvrstan, a David [Raya] je također dao veliki doprinos.”

O tome je li mu bilo ugodno ulaziti u raspucavanje:

“Ne, jer na treningu na poligonu nekoliko ih je usput promašilo, ali ovaj put ne. Sve pripremamo, produžetke, scenarije, izmjene, kako igrači moraju piti i jesti i sve to i na kraju, to morate učiniti na utakmici, a ponavljati scenarije na treninzima je stvarno teško. Svaka čast dečkima, koji su napredovali sa zrelošću, s tim samopouzdanjem i uspjeli su.”

O tome koliko je rezultat bio važan za mentalitet momčadi ove sezone:

“To je još jedan veliki korak, pogotovo klubu. Zadnjih sedam godina nismo bili u ovom natjecanju, zadnjih 14 nismo bili tu gdje smo danas. To je teškoća, najbolja stvar je što nismo zadovoljni, želimo više i sigurno ćemo pokušati proći sljedeći krug.”

O izvedbi vratara Davida Raye koja dokazuje svoju vrijednost:

“Nisam ga morao vidjeti sada da bih znao koliko vrijedi, bio sam vrlo uvjeren da će napraviti svoje. Vidjeli ste ga u prvim danima ovdje i kroz što je sve morao proći i kako je to učinio, s kojom mirnoćom. Gledate njegov govor tijela i poziciju koju zauzima, na njega ništa ne utječe jako i to je ključna kvaliteta za vratara.”

O svojim saznanjima iz dvije utakmice Lige prvaka:

“S obzirom na svoje iskustvo, koje, kao što ste rekli, nisam imao... Ovo je prvi put da sam nešto napravio u Ligi prvaka, a ako pokušate učiti svaki dan, dobivate savjete. Zato imate sjajne trenere oko sebe, sjajne ljude koji će vam pomoći i učiniti vas boljim.”

O poništenju Odegaardovog gola:

“Nisam vidio snimku. Uživo, nisam mogao shvatiti, ali ako je suac tako odlučio, možda je tu nešto i bilo. Siguran sam da se toga nećemo sjećati, pamtit ćemo da smo prošli na poseban način.”

O tome koliko unaprijed se može početi gledati nakon ovog rezultata:

“Još je kraj jako daleko, a sad kad sjedim kod kuće, pogledat ću momčadi s kojima moramo igrati, čeka nas još jedna velika planina na koju se treba popeti.”

REUTERS/Hannah MckayREUTERS/Hannah Mckay

O tome bi li poraz utjecao na ostatak sezone:

“To je način na koji to sada moramo gledati. Ako ispadnete, mislite da je jedno natjecanje manje, možete se usredotočiti na ligu, imate više vremena da se pripremite za utakmice, ali sada je energija koju je ovaj prolaz donio među momčad, među klub, stvarno moćna.”

O tome što očekuje od ostatka natjecanja u Ligi prvaka:

“Stvarno smo jako sretni, ali očito želimo više. Pričekajmo prvo kim ćemo igrati.”

O onome što se dogodilo nakon posljednjeg zvižduka između njega i Sergia Conceicaa (trener Porta mu je prigovorio zbog psovanja):

“Bez komentara. Hvala vam puno.”



Tagovi

ArsenalPortoMikel ArtetaLiga prvakaPremier ligaDavid Raya

Ostale Vijesti