REUTERS/Andreas Gebert
REUTERS/Andreas Gebert

Aposolutni kaos u Amstardamu ide dalje: Izvanredan otkaz dobio sportski direktor koji je doveo Sosu i Šutala

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 24.09.23. | 23:25

De Telegraf je poslije utakmice bio posebno oštar prema dvojici Hrvata u redovima Kopljanika.

Prije koja dva ili tri tjedna, navijačima Ajaxa su na spomen Svena Mislintata ispadali bomboni iz usta. “Let Sven cook”, odnosno “Pustite Svena da kuha” pisalo se ispod svake službene objave novog transfera. Nema tko nije bio uvjeren da je 50-godišnji Nijemac napravio sjajan posao u prijelaznom roku, ali nakon nešto slabijih rezultata u otvaranju sezone, mišljenje mnogih se o Mislintatu promijenilo za 180 stupnjeva.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nekadašnji skaut BVB-a i Arsenala te sportski direktor Stuttgarta je ovog svibnja stigao u klub nakon tri i pol uspješne sezone u redovima Švaba. Iako je potpisao trogodišnji ugovor, Mislintat je već nakon manje od pola godine dobio izvanredan otkaz u Ajaxu!

Prvo je 50-godišnji Nijemac ‘visio’ zbog istrage transfera Borne Sose kod kojeg je pregovarao s agentom koji ima udio u vlasništvu njegove privatne tvrtke Matchmetrics GmbH koja se bavi skautiranje sportaša pomoću statističkih podataka. Ajax se na tu temu oglasio službenim priopćenjemu u kojem stoji sljedeće:

“Ajax nije upoznat s bilo kakvim udjelom koji AKA Global ima u Matchmetricsu. Naravno, o tome smo razgovarali sa Svenom. On je dao detaljno objašnjenje o tome. Sven je naveo da se 2020. dogodila runda investicija u kojoj su različite strane ulagale u Matchmetrics. Prilikom sklapanja ugovora o ulaganju odmah je dogovoreno da će se to ulaganje kasnije pretvoriti u 3% udjela. Ajax to, naravno, dodatno istražuje i pomažu mu vanjski savjetnici. Sven u potpunosti surađuje i dijeli sve relevantne dokumente”, napisali su iz kluba.

Svima je bilo jasno kako dionice Mislintata u Ajaxu su krenule naglo opadati, a okidač da mu se iz kluba zahvale na svemu dosad učinjenom za Ajax bio je poraz od Feyenoorda (0-3) kao i neredi navijača koji su uslijedili. U ovom prijelaznom roku Kopljanici su za odštete za ulazne transfere potrošili 109.3 milijuna eura, s tim da je uvjerljivo najveći izdatak bio onaj za Josipa Šutala koji je doveden iz Dinama za 20.5 milijuna eura uz dodatne bonuse.

Kako je Ajax u prvenstvu 14., dok su u Europskoj ligi odigrali 3-3 s Marseilleom koji se u najmanju ruku ne uživa svoje najbolje dane, Uprava kluba odlučila je Mislintatu u nedjelju navečer uručiti jednostarni i izvanredni otkaz!

Inače, današnji poraz od Feyenoorda (iako je utakmica prekinuta pri rezultatu 0-3 u 55.minuti, očekuje se da će Savez odlučiti da će to biti i kraj ogleda) jedan je od najvećih udaraca za sve navijače Ajaxa. Feyenoord je izgledao za klasu ili dvije bolji od Kopljanika, a velike kritike na račun svojih igara od strane novinara De Telegraafa dobili su Josip Šutalo i Borna Sosa:

“Njih dvojica bi se trebala duboko sramiti. Šutalo je strašno pogriješio kod prvog gola Santiaga Giméneza. Niti u jednom trenutku nije pazio na organizaciju obrane i stalno se skrivao i svu je odgovornost prebacivao na 17-godišnjeg Jorrela Hata. Što se tiče Sose, on je čovjek s najviše iskustva u Ajaxovoj obrani, ali ne može nikoga braniti”, piše eminentni nizozemski list.

Spomenimo za kraj kako u ovoj utakmici Luka Ivanušec nije mogao igrati zbog ozljede zgloba. A što bi tek bilo da je on bio na raspolaganju Arneu Slotu

U svakom slučaju, Mislintat se neće još dugo zadržati u Amsterdamu. Tko će postati njegov nasljednik, zasad, jasno, nije poznato, ali navijači sada očekuju neko ‘jako’ ime kako bi se njihova ljutnja barem malo umanjila. Ako je to uopće moguće. (G)




Tagovi

AjaxFeyenoordEredivisieSven Mislintat

Ostale Vijesti