Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Ampem pogotkom i izborenim jedanaestercem donio Rijeci veliko slavje, Halilović potvrdio pobjedu!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 09.10.22. | 19:08

Zaslužena pobjeda gostiju kojom su dno HNL-a prepustili svojem današnjem protivniku.

Prince Ampem i Alen Halilović sljedećeg tjedna siguno neće morati vaditi svoje novčanike kad će trebati platiti kavu u Gradu koji teče. Spomenuti dvojac osigurao je Riječanima drugu pobjedu u HNL-u ove sezone, prvu nakon gotovo tri mjeseca kad je Rijeka pobijedila Šibenik u 1. kolu. Ampem je bio precizan u 56. minuti nakon što ga je sjajno uposlio danas izvrsni Grgić, dok je Halilović realizirao najstrožu kaznu koju je izborio strijelac prvog pogotka.

Svi oni koji su prvih 45 minuta utakmice odlučili preskočiti, napravili su dobar potez. U izvještaju nogometne utakmice trebalo bi se napisati tko je kada zaprijetio, koje su bile dobre stvari kod jednih, a koje kod drugih, ali toga u prvom poluvremenu nije bilo. Ukupno je bilo osam udaraca, ali ne da nijedan od njih nije bio opasan, več nijedan nije bio ni poluopasan.

Rijeka je doduše nešto bolje otvorila utakmicu. Nametnula se posjedom, obrambena trojka Smolčić – M.Pavlović – Vukčević se ‘parkirala’ na centru igrališta, ali statičnog Vučkića nijedan od veznjaka ili bočnih igrača nije uspio uposliti kvalitetnom loptom. Misterij je i pozicija Halilovića. Idejno je on trebao biti iza centralnog napdača, ali je imao toliku slobodu kretanja da je mogao zapravo što je htio. Ponekad bi se spustio po loptu sve do posljednje linije kao da igra zadnjeg veznog, ponekad bi završio skroz uz desnu aut liniju, ponekad bi ga Suk i Francois ‘pojeli’ u sredini terena. Vidi se da Halilović ima nogomet u malom prstu, ali nije igrač koji može sve sam nešto napraviti. Ako je on taj od kojeg se želi dobiti navijše, onda mu se treba podrediti sustav da svojim dodavanjima može nekoga uposliti. Ovaj sustav, 3-5-1-1 nešto je u čemu on teško može zabljesnuti.

Gorica je pak u prvih 45 minuta imala nekoliko poluprilika, a strasti su se najviše rasplamsale kad je Fruk pao u 16-ercu. Iako je Strukan lako dijelio kartone gostima, dok je prema domaćinu imao više razumijevanja, u tom ‘duelu’ ni pod razno nije mogao pokazati na bijelu točku.

Prvih 45 minuta utakmice između Gorice i Rijeke jedno je od najgorih poluvremena koje smo gledali ove sezone. Ritam je bio dobar, ne može se reći da nije bilo želje na obje strane, ali sve drugo je izostalo. No, u nastavku se sve promijenilo…

Prvo je u 47. minuti zapucao Grgić, ali Banić je to lako neutralizirao, da bi onda dvije minute kasnije sjevnula kontra gostiju u kojoj je lopta opet bila kod Grgića, ali se on prizemnom loptom odlučio potražiti Vučkića na drugoj stativi umjesto da je povratnim dodavanjem uposlio usamljenog Alvareza pa je tako još jedna prilika otišla u nepovrat.

Radomir Đalović je otrčao na suportonu stranu terena kako bi Alenu Grgiću prenio neke od zamisli Sersea Cosmija, a tek što se Crnogorac vratio do klupe Rijeke, njegova Rijeka stigla je do vodstva.

Smolčić, koji igra sve bolje, je presjekao jedan napad Gorice pa kratkim dodavanjem usposlio Osječanina koji je poput brzog vlaka osvojio veliki prostor po desnoj strani, zatim je lijepim dodavanjem pronašao usamljenog Ampema na lijevoj strani na kojeg je obrana Gorice u potpunosti zaboravila, a on je to sjajno iskoristio i matirao Banića.

Uslijedilo je mini zatišje, Angelovski je pokušao nešto okrenuti dvostrukom izmjenom, ali onda je opet ukazao Prince Ampem.

Ganac je bio prebrz za svoje čuvare, sjurio se u 16-erac Gorice, srušio ga je Ndockyt, ali je Duje Strukan ispočetka prvo samo odmahnuo rukom. Poludjeli su Riječani, zbog prigovora je požutio Halilović, ali je Dario Bel sugerirao splitskom sucu da pogleda usporenu snimku na kojoj se jasno vidjelo da je Ndockyt zakasnio pa je tako Rijeka imala priliku povećati svoje vodstvo s bijele točke.

Halilović je preuzeo ulogu izvođača, Banić je pročitao stranu, ali udarac bijele desetke završio je u mreži. Bio je to prvi pogodak Alena Halilovića u HNL-u još od 26. travnja 2014. godine kad je u dresu Dinama zabio u remiju protiv Lokomotive (1:1).

Veliku priliku za domaći sastav upropustio je Cruz u 75.minuti kad je sa svega nekoliko metara promašio cijelu loptu, da bi onda minutu kasnije sjajno iz daljine tukao Jurić, ali je na njegov pokušaj bio spreman Labrović.

Rijeka se u posljednjih 15-ak minuta očekivano povukla, dok Gorica ipak nije uspjela kreirati opasnu situaciju s kojom bi pokušali pronaći put do gola Nediljka Labrovića.

Do kraja utakmice valja istaknuti veliku priliku Jorgea Obregona koji se u 89.minuti mogao upisati u listu strijelaca, ali je iz sjajne pozicije ipak bio zamalo neprecizan.

Gorica – Rijeka 0:2

Strijelci: 0:1 Ampem (56., Grgić), Halilović (68. – 11 m.)

Stadion: Gradski stadion (Velika Gorica)

Glavni sudac: Duje Strukan (Split), pomoćnici: Hrvoje Radić (Split) i Goran Perica (Šibenik), četvrti sudac: Jakov Titlić (Hrvace), VAR: Dario Bel (Osijek), AVAR: Marijan Tomas (Vladislavci)

Žuti kartoni: Jovičić, Banić, Ndockyt, Fruk, Francois, Galešić (Gorica) Vukčević, Hodža, Alvarez, Halilović (Rijeka)

Crveni kartoni: /

Gorica (4-2-3-1): Banić- Wague, Steenvoorden, Jovičić, Krizmanić (63. Vojtko) - Francois, Suk – Ndockyt (72. Cruz), Prokop (63. Vujnović), Fruk (84. Golubickas) – D. Jurić (84. A.Jurić)

Rijeka (3-5-1-1): Labrović - Smolčić, M.Pavlović, Vukčević (90. Galešić) – Grgić, Alvarez, Selahi, Hodža, Ampem – Halilović (76. Frigan) – Vučkić (86. Obregon)

HNL, 12. kolo

Petak, 7. listopada

Lokomotiva - Šibenik 1:1

Subota, 8. listopada

Hajduk - Varaždin 2:1

Istra 1961 - Dinamo - odgođeno

Nedjelja, 9. listopada

Slaven Belupo – Osijek 0:4

Gorica – Rijeka 0:2

 


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

HNK RijekaRijekaHNK GoricaHNLAlen HalilovićPrince Ampem Obeng

Ostale Vijesti