JON NAZCA/ Action Images
JON NAZCA/ Action Images

Ako prođe Valur, Dinamo u drugom pretkolu igra protiv bivšeg "Rijekinog krvnika" kojeg je vodio izbornik BiH

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 16.06.21. | 12:06

Plavi bi ipak trebali biti favoriti

Nakon što je Dinamo u prvom pretkolu Lige prvaka izvukao prvaka Islanda Valur, s kojim će igrati od 6. do 14. srpnja, Modri su saznali i potencijalne predstavnike u drugom pretkolu koje se igra 20./21. te 27./28. srpnja.

Ako Dinamo prođe Valur, u drugom pretkolu igrat će protiv prvaka Cipra, Omonije.

Omonia iz Nicosije je osnovana 1948., a nedavno su došli do svojeg 21. naslova prvaka Cipra i drugi su najtrofejniji ciparski klub nakon gradskog rivala APOEL-a. Uz 21 naslov prvaka Omonia ima osvojenih 14 nacionalnih Kupova i 16 Superkupova. Puno ime kluba je Athletic Club Omonia Nicosia i dio je istoimenog sportskog društva koje osim nogometnog broji košarkaški, odbojkaški, biciklistički i futsalski klub.

Omonia svoje domaće utakmice igra na stadionu Marios Argyrides kapaciteta 22.859 gledatelja.

Prvi naslov prvaka Omonia je osvojila 1961., a najplodonosnije razdoblje u povijesti bilo im je u 70-tim i 80-tim godinama prošlog stoljeća kada su osvojili 14 naslova i sedam kupova.

Prošle sezone osvojili su naslov prvaka nakon 11 godina čekanja s bodom prednosti pred AEL-om iz Limassola.

Omonia je kroz povijest bila česti sudionik europskih natjecanja, u 132 euro-nastupa ima 47 pobjeda, 25 remija i 60 poraza. Prošle sezone prošli su tri pretkola Europske lige, između ostalog i protiv Crvene Zvezde u Beogradu nakon boljeg raspucavanja penala (regularni dio utakmice završio je 1:1). Na kraju su izgubili od Olmypiakosa s ukupnih 0:2.

To im je ujedno bio i najveći euro-uspjeh u povijesti nakon kojeg su prvi put igrali grupnu fazu Europske lige u kojoj su upisali četiri boda, sva osvojena protiv grčkog PAOK-a i završili četvrti u grupi. Dalje su prošli PSV i Granada.

Jedan od europskih 'skalpova' Omonia bilježi u sezoni 2006/07 kada su u prvom pretkolu Europske lige nadvisili tada jak Rijeku (Nino Bule, Ahmad Sharbini, Siniša Linić, Mihael Mikić, Mario Prišć, Dušan Kerkez, Eddy Bosnar, Krunoslav Rendulić, Danijel Šarić, Dragan Žilić, Manuel Pamić, Goran Rubil...) koju je tada vodio Dragan Skočić. Prva utakmica u Rijeci završila je 2:2 (Bule 9', Kerkez 50'-11m/ Vakouftsis 31'-11m, Grozdanovski 54'), a u Nicosiji domaćini su slavili 2:1 (Mguni 61', 86'/ Lukunić 77').

Omonia se u periodu od 2012. do 2018. našla u velikoj financijskoj krizi, a ponovno se uzdignula dolaskom ciparskog biznismena Stavrosa Papastavroua.

Nakon što je napustio klupu Dinama (srpanj 2017.), bugarski trener preuzeo je Omoniju u prosincu iste godine. No, zadržao se svega 15 utakmica. Iako je krenuo dobro s osam pobjeda u uvodnih 10 susreta, dobio je otkaz sredinom ožujka iduće sezone nakon pet uzastopnih poraza.

Sadašnji član Omonije je lijevi bek Jan Lecjaks koji je od 2017. do 2019. nosio dresove Dinama i Lokomotive, da bi na ljeto 2019. prešao na Cipar. U prošloj sezoni Lecjaks je upisao 41 nastup i sjajnih 14 asistencija.

Prema Transfermarktu vrijednost kluba iznosi 14.3 milijuna eura. Najvrjedniji igrači su ciparski reprezentativni branič Ioannis Kousoulos (25) te talentirani 19-godišnji ofenzivac Marinos Tzionis koji vrijede 1.2 milijuna eura. Među glavnim igračima im je i češki stup obrane Michael Luftner te poznati Mađar Adam Lang.

Ovo je prvi put u povijesti da će Dinamo odigrati europsku utakmicu protiv kluba s Cipra.


Tagovi

HrvatskaCiparDinamo ZagrebLiga prvaka

Ostale Vijesti