Screenshot/Twitter
Screenshot/Twitter

15 mu je godina: Palmeirasov klinac za kojeg će se otimati pola Europe zabio škaricama van šesnaesterca (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 20.01.22. | 17:33

U Brazilu raste igračina omalenog rasta čije je ime podcrtano u bilježnicama mnogih europskih skauta.

Upoznajte Endricka, 15-godišnjeg napadača brazilskog koji je u sinoćnjem srazu U20 momčadi svog Palmeirasa i Oestea izveo ovo:

Pažljiviji skeptici možda će primijetiti rezultat i minutu utakmice u gornjem lijevom uglu ekrana koji ukazuju da momčad Oestea baš i nije ravnopravan suparnik, ali ovakve majstorije 15-godišnje djece protiv nekoliko godina starije konkurencije ne viđamo često.

Sinoćnja golčina samo je posljednja u nizu kojom je 173 centimetara visoki klinac zaludio nogometnu javnost s obe strane Atlantika. Endrick već neko vrijeme ima status zvijezde. Na Instagramu ga prati 300 tisuća ljudi. To je danas legitimno mjerilo popularnosti, a na njoj mu mogu pozavidjeti mnoge kolege.

Renome je počeo sticati prošle godine kada su mediji počeli pisati o njegovom vanserijskom talentu. Sažeci skautskih izvješća dostupnih na internetu navode da je napadač, ali sposoban obnašati i druge uloge u posljednjoj trećini. Plijeni pažnju brzinom, osjećajem za gol i vrhunskom tehnikom kakva je krasila generacije nogometnih majstora iz zemlje sambe.

Oni koji su ga imali prilike gledati pišu kako ne pati od nonšalancije, već da se i u fazi obrane ističe bespoštednim presingom na protivničku zadnju liniju. Prava noćna mora obrambenih igrača, bez obzira da li mu je lopta u nogama ili ne.

Nismo uspjeli pronaći upućene izvore koji govore o nekim nedostacima u njegovoj igri, pa je jasno zašto ga prate skauti niza europskih velikana. Nitko od njih neće ga pokušati kupiti samo zbog jednog gola škaricama s dvadesetak metara, ali Endrick je za sada konstantan. Prate ga Barcelona, Real i Manchester City, a spominje se i Flamengo koji bi ga volio nagovoriti da prvi profesionalni ugovor potpiše s njima, a ne s Palmeirasom za čije je mlađe kategorije upisao oko 170 nastupa i zabio otprilike jednak broj pogodaka.

Uskoro se očekuje njegov debi za prvu momčad, a tokom zadnjih mjesec dana zabio je tri gola o kakvima većina nogometaša može samo sanjati. Najprije je matirao golmana Corinthiasa s vlastite polovice terena, potom je protiv Real Ariquemesa predriblao pola obrane i sve završio hladnokrvnim lobom, da bi sinoć izveo već spomenute škarice.

Ne dešava se rijetko da video kompilacije majstorija nekog južnoameričkog klinca postanu priča dana. Dobar dio njih na terenu ne opravda očekivanja, ali rijetko tko počinje plijeniti pažnju već u ovako 'nježnim' godinama. Endrick će tek na ljeto navršiti 16 i tada će moći potpisati prvi profesionalni ugovor. Jedino što je u njegovoj karijeri za sada izvjesno je to da domovinu neće napuštati prije 18. rođendana, jer tako reguliraju brazilski propisi. Najviše se spominje interes Barcelone koja je navodno spremna izdvojiti 45 milijuna eura, a potom čekati do Endrickove punoljetnosti. Takve scenarije smo već imali prilike gledati. Real Madrid je izdvojio identičan iznos za potpis Viniciusa Juniora koji je potom na 18. rođendan postao igrač španjolskog velikana, u kojem je ove sezone dosegnuo elitnu razinu.

Svaki mladi Brazilac koji se počne spominjati u kontekstu dolaska u Europu proizvest će i popriličnu količinu opravdane ili neopravdane skepse, ali ono što je u ovoj priči neosporno je da Endrick pokazuje nevjerojatnu količinu talenta u iznimno ranoj dobi, te da ne bi bio prvi koji je ispunio astronomsko visoka očekivanja. Nekoć smo sumnjičavo gledali kompilacije Neymara i Viniciusa, pa su obojica demonstrirali da pripadaju na sami vrh. Palmeirasov klinac sklon nevjerojatnim golovima možda uspije slijediti njihov primjer.



Tagovi

EndrickBarcelona

Ostale Vijesti