Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Zadar u derbiju bolji od Cibone, Šibenka iznenadila Splićane

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 05.11.21. | 20:13

Odigrane su dvije zanimljive utakmice HT Premijer lige.

Zadar je u dvorani Dražena Petrovića pobijedio Cibonu s 82:79 u derbiju 9. kola HT Premijer lige. Bila je to utakmica s dosta promjena u vodstvu u kojoj su Zadrani ipak pokazali bolju košarku. U završnici je Cibona tricama pokušala vratiti dramu, ali gosti su uspjeli pogoditi nekoliko slobodnih bacanja te sačuvati minimalnu prednost. Za momčad Vladimira Anzulovića ovo je sedma pobjeda u domaćem prvenstvu, uz dva poraza. Zagrepčani su upisali šest pobjeda i ovo im je treći poraz u HT Premijer ligi.

Uvodne minute derbija pod Tornjem bile su mirne, s nekoliko lakih realizacija centara obiju momčadi. Cibona je nakon pet minuta vodila 12:8, ali Zadar je potom pojačao obranu te serijom 13:0 došao do osjetnije prednosti. Bez većih problema su Zadrani probijali obranu domaćih, prodorima su dolazili do lakih koševa i asistencija pa su nakon prvih 10 minuta imali plus sedam (16:23). Dobro je igrao Mavra, zabijao i asistirao, pod košem je snalažljiv bio Luković.

Zagrepčani su tražili raspoloženog igrača i našli su ga u Mateu Drežnjaku koji je namjestio ruku i u kratkom razdoblju ubacio 11 koševa, od čega tri trice. Pokrenuo je hrvatski reprezentativac seriju „Cibosa“ 9:0, iz zaostatka 26:31 doveo domaće do 35:31. Zadrane je stao šut, a centri Vuković i Luković su ušli u probleme s osobnim pogreškama. Drežnjak je do poluvremena pogodio još jednu tricu, priključio mu se Roko Prkačin s dvije dobre akcije pod košem pa je Cibona na veliki odmor otišla s vodstvom 44:37.

Treća četvrtina opet je pripala Zadranima, Amerikanac Carter je uz pomoć Mavre i Bursaća pokrenuo goste i nakon šest minuta došli su do izjednačenja. Napravili su seriju 12:0 između 24. i 29. minute, poveli 57:51 da bi Mateo Drežnjak tricom ipak uspio smanjiti na 57:54 nakon tri četvrtine. Jasno je bilo da će završnih 10 minuta biti napeto i uzbudljivo, Zadar je uspijevao držati nekoliko koševa prednosti pa se u zadnjih pet minuta ušlo s plus pet za goste (61:66).

Potom je Antonio Jordano pogodio tricu za povećanje vodstva, morao je trener Cibone Jovanović zvati minutu odmora na nešto više od četiri minute do kraja utakmice. Kod rezultata 67:72 jedni i drugi nisu iskoristili nekoliko napada, Gegić je na 1.15 do kraja smanjio na 69:72 da bi Dominik Mavra pogodio tricu preko ruke Nakića, 52 sekunde do kraja utakmice. Na 40 sekundi prije kraja Nakić je pogodio tricu za 73:76, mladi Brala je potom pogodio jedno slobodno bacanje da bi Mateo Drežnjak novom tricom smanjio na samo 76:77, 32 sekunde prije kraja derbija.

Napad je imao Zadar, Bursać je pogodio jedno od dva slobodna bacanja pa je Cibona dobila napad za pobjedu na 20 sekundi prije kraja. Ipak, domaći su pogriješili, Carter je ukrao loptu Radovčiću pa je Zadar nekako s linije slobodnih bacanja došao do pobjede.

Prvo ime utakmice bio je Justin Carter s 22 koša, sedam skokova i četiri asistencije. U redovima Zadra istaknuli su se još Jordano s 14, Bursać s 13 i Mavra s 12 koševa te sedam skokova.

Kod Cibone je najbolji bio Mateo Drežnjak s 22 koša i pet skokova, Amerikanac Reuvers ubacio je 13 uz stopostotan šut.

Iznenađenje kola dogodilo se u Šibeniku gdje je Šibenka porazila vodeću momčad lige Split s 83:72. Domaći su bili vrlo motivirani, utakmicu su prelomili na početku posljednje četvrtine, a Split je imao lošu šutersku večer. Pogodili su samo sedam od 30 pokušaja za tricu, Šibenčani su bili racionalniji i zasluženo slavili pred malobrojnim navijačima.

Dvoboj na Baldekinu dobro je otvorio veteran Roko Ukić, postigao je 11 koševa u prvoj četvrtini koja je otišla na stranu Splita s 25:19. U drugoj dionici raspoloženiji su bili Šibenčani, pod košem se razigrao centar Bruno Solomun koji je uz čak 80 posto šuta do poluvremena ubacio 18 koševa. Vratili su se domaći u egal protiv vodeće momčadi lige, poveli 42:41 nakon prvih 20 minuta igre.

Splićani su na početku treće četvrtine nakratko vratili prednost, ali Šibenčani su tricama bivšeg igrača Žutih Bruna Rebića okrenuli vodstvo na svoju stranu. Ključni trenuci utakmice događali su se na početku zadnje četvrtine, Split je više od četiri minute ostao bez koša pa je Šibenika otišla na velikih plus 10 (69:59). Kujundžić, Rebić i Arslanagić pronalazili su put do koša gostiju dok se Split suviše mučio u napadu, momčad Srđana Subotića živjela je na inspiraciji Ukića koji je jedini bio raspoložen za igru kod Splićana. Nije to bilo dovoljno protiv momčadi koju vodi Damir Milačić, Šibenka je bez problema privela utakmicu kraju i došla do tek druge pobjede u sezoni.

Najbolji strijelac domaćih bio je Rebić s 19 koševa, Solomun je ostao na 18 iz prvog dijela uz devet skokova, Kujundžić je ubacio 17 uz osam skokova.

Kod Splita je Ukić postigao 21 koš, uz njega je jedini raspoložen bio Darko Bajo s 14 koševa i 13 skokova.



Tagovi

CibonaKK SplitKK ZadarŠibenka

Ostale Vijesti