Jeremy Reper-USA TODAY Sports
Jeremy Reper-USA TODAY Sports

Težak udarac za Italiju, Paolo Banchero se predomislio i igrat će za SAD

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 24.06.23. | 17:48

A već je bio na popisu Talijana.

Talijanska košarkaška reprezentacija ostala je bez velikog pojačanja i igrača koji je trebao biti glavna zvijezda reprezentacije u narednih 15 godina. Paolo Banchero, Amerikanac talijanskih korijena, u zadnji je čas poslao odbijenicu Talijanima te će na nadolazećem Svjetskom prvenstvu igrati za SAD.

Banchero je dugo vremena bio prilično siguran kao budući reprezentativac Italije, našao se i na popisu kandidata za nastup u kvalifikacijama za Eurobasket koje su održane 2020. godine, ali na koncu ipak nije zagrao za Azzurre. Odluci je kumovala i pandemija koronavirusa zbog koje su Olimpijske igre bile odgođenje za godinu dana. Da su održane 2020. godine, Banchero bi kao neafirmirani 18-godišnjak tek završene srednje škole, imao daleko veće šanse zaigrati za zemlju iz koje njegov otac vuče korijene. No, već u ljeto 2021. je bilo jasno da će njegova karijera ići u smjeru top 3 picka na draftu 2022. godine, a nakon što je oduševio u rookie sezoni s 20 poena, 6.9 skokova i 3.7 asistencija u prosjeku, reagirali su Amerikanci i odlučili ga vezati za svoju reprezentaciju.

Inače, u prosincu prošle godine, talijanski izbornik Gianmarco Pozzecco i čelni ljudi tamošnjeg saveza, odradili su rundu razgovora s mladim krilnim centrom Orlanda, koji je tada rekao da još uvijek razmišlja čiju će nacionalnu selekciju predstavljati. Poznati NBA insajder Shams Charania otkriva kako je s Bancherom razgovarao Grant Hill, direktor reprezentacije SAD-a, koji ga je očito uvjerio da se opredijeli za njihov dres.

U svakom slučaju, sjajan posao Amerikanaca, a s druge strane, ogroman gubitak za Italiju koja je izgubila igrača s kojim bi postali jedna od najmoćnijih reprezentacija Starog kontinenta. (I.M.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

NBAamerička košarkaška reprezentacijatalijanska košarkaška reprezentacijaPaolo Banchero

Ostale Vijesti