Kirby Lee-USA TODAY Sports
Kirby Lee-USA TODAY Sports

Podcijenjen

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 29.11.22. | 16:21

Zubac ove sezone igra za respekt, za stvaranje malo drugačijeg renomea u NBA ligi pa da mu se na 3:40 do kraja, kada mu jedan skok fali za ispisivanje povijesti, sudi mekani, isključujući faul.

Teško je, zapravo, točno reći zbog čega je to Ivica Zubac toliko podcijenjen u NBA ligi. Da li je stvar toga da hrvatski centar nije razmetljivog karaktera ili je pomalo „dosadan” pred novinarskim mikrofonima i kamerama. Da li je možda riječ o tome da njegova igra prati njegov karakter, da on nije showman, odnosno da mu fizikalije ne dozvoljavaju da bude najatraktivniji igrač na parketu.

Pa, na koncu, možda ni on sam ne razmišlja tako.

Ali čim je stavio svoj potpis na trogodišnji ugovor vrijedan 33 milijuna dolara s LA Clippersima, bilo je jasno da je to sjajan posao za momčad iz LA-a. Vjerojatno su vlasnik Clippersa Steve Ballmer i GM Michael Winger otvorili šampanjac čim je Zubac izašao iz ureda nakon potpisivanja vjernosti.

Ali bilo je tu i objektivnih razloga zbog kojih je Zubac „prodao” svoje usluge ispod cijene – sviđa mu se okruženje u LA-u, tamo je cijelu svoju NBA karijeru (tri sezone proveo je u Lakersima), privatno si je jako dobar s drugim najvećim superstarom u svlačionici, Paulom Georgeom, i očito da mu je to sve bilo dovoljno da ošiša sa svoje cijene par milijuna dolara.

Ali nastavi li igrati kao ove sezone, a to znači držati prosjeke od 10,5 poena, 11,6 skokova, 1,4 asista i 1,9 blokade (sve rekordne brojke za njega), e onda će se ili Clippersi ili novi poslodavci morati malo više isprsiti za njegove usluge. A uspije li kojim slučajem, i približno ponoviti partiju kakvu je isporučio Indiani, onda pričamo o ugovoru od 20 milijuna dolara godišnje. Minimalno.

Jer, kada vas se spomene u istoj rečenici s Kareemom Abdulom-Jabbarom, onda znate da ste postigli nešto povijesno.

„Utakmica Hrvatske protiv Kanade me inspirirala”, rekao je nakon utakmice u kojoj je Pacersima stavio 31 poena i ugrabio 29 skokova, tri asista i tri blokade.

I šteta da je morao izaći iz igre na 3:40 minute do kraja utakmice jer bi sigurno uhvatio 30+30, što je učinak postignut samo dva puta u zadnjih 40 godina.

Za svoj je nastup zaradio standing ovation, na klupu je zasjeo pored Kawhija Leonarda koji mu je, otkrio je Zubac na presici nakon utakmice, rekao:

„Ti si jedini igrač koji u prosjeku ima četiri faula po utakmici bez da ikog faulira”.

I to je jedna od stavki zbog kojih Zubac ne uživa respekt kakav bi trebao s obzirom na svoje igre. Dojam je kako nije toliko dominantan, pa mu se onda u napadu niti ne sudi sve što bi se trebalo, dok mu se na drugoj strani sude dosta mekani faulovi. S tim je imao velikih problema i na rujanskom Eurobasketu na kojemu nikako nije mogao uhvatiti svoj uobičajeni ritma. Od prve utakmice je imao problema sa sudačkim kriterijem i do kraja turnira se nije uspio prilagoditi.

A ima nešto i do toga kako ga je koristio bivši izbornik Damir Mulaomerović, a kako ga primjerice, koristi Ty Lue. Trener Clippersa je vješto uspio u tome da Zupcu naglasi vrline, a sakrije mane i da traži od njega na parketu ono u čemu je ovaj dobar i u ulozi u kojoj se osjeća ugodno.

A Zubac je sjajan finišer oko obruča, ima tijelo, ali i talent za hvatanje skokova.

Nije, međutim, Zubac dobar samo u napadačkom dijelu – ove sezone je podignuo i svoj obrambeni angažman. Spomenutih 1,9 blokada po utakmici znači da je utjerao straha u kosti suparničkim igračima, pa suparnički igrači šutiraju 20,9 posto manje protiv njega iz reketa, a uz to Zubac dozvoljava najmanji postotak šuta protiv sebe u ligi. Inače, Clippersi su druga najbolja defenzivna momčad lige.

„Ako igrate protiv Clippersa, ne želim da ikome bude lagano u reketu”, dodao je 25-godišnjak nakon povijesne partije. I uistinu, Pacersima nije bilo lagano, osobito kada se uzme u obzir da je hrvatski košarkaš ugrabio 12 ofenzivnih skokova.

Inače, ova utakmica mu je već deseta od 21 odigrane ove sezone u kojoj je nakupio dvoznamenkasti broj skokova. To samo pokazuje da je sve svjesniji svoje pojave u reketu, ali i da je naumio biti vrijedni two-way igrač kojeg, ako se pravilno 'upotrebljava', može imati večeri poput ove i biti puno više od korektnog role-playera.

Zubac ove sezone igra za respekt, za stvaranje malo drugačijeg renomea u NBA ligi pa da mu se na 3:40 do kraja, kada mu jedan skok fali za ispisivanje povijesti, sudi mekani, šesti faul.

I još jedna stvar koju je jako važno spomenuti oko Clippersa: George i Leonard malo igraju pa malo ne igraju, a Clippersi su na omjeru 12:9 i drže peto mjesto Zapada. Kada se dvojac sasvim oporavi i kada uhvate ritam, Lueova momčad će biti poprilično paprena za sve ostale u ligi. Osobito ako će Zubac nastaviti kao do sada. Teško da ćemo opet doživjeti ovakvu, 'kareemovsku' partiju, ali pokoji 20 i 20 učinak bi se mogao ostvariti. Zubac ove sezone misli ozbiljno.


Tagovi

Ivica ZubacLos Angeles ClippersNBAizdvajamo

Ostale Vijesti