Germania
Germania

Hrvati u NBA ligi: Bojan će mentorirati, Šarić hvatati novi ugovor, a Zubac juriti prema tituli

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 18.10.22. | 12:30

Hrvatska kolonija u NBA-u smanjila se proteklih godina, a ove ćemo sezone pažljivije pratiti što rade Pistonsi, Sunsi i Clippersi

Hrvatska košarkaška reprezentacija ovog nas je rujna na Eurobasketu u Milanu i Berlinu ponovno razočarala. Iako je ispraćena s nikad manje pompe na europsku smotru, tamo su nas domaći košarkaši svojim stavom, a na momente i igrom, uvjerili da ovog puta uistinu mogu potpisati opipljiviji rezultat.

Ali opet smo, barem neki od nas, ispali naivci i na koncu se zajedno s našim reprezentativcima razočarali. Finska je na krilima nevjerojatne partije Laurija Markkanena već u osmini finala ugasila ambicije izabranika Damira Mulaomerovića o nekom većem uspjehu.

To razočaranje moglo bi biti visoko kvalitetno pogonsko gorivo preostaloj trojici Hrvata u novoj NBA sezoni – Bojanu Bogdanoviću, Ivici Zupcu i Dariju Šariću.

REUTERS/Alessandro GarofaloREUTERS/Alessandro Garofalo

Bojan je duže vrijeme bio svjestan činjenice da više neće stanovati u Salt Lake Cityju. Nakon što su ih Dallas Mavericksi ispratili iz doigravanja, Danny Ainge je shvatio da s momčadi u kojoj su prve vedete Rudy Gobert i Donovan Mitchell neće do naslova. Pa je stisnuo crvenu tipku za potpuni reset i označio početak rebuildinga u Utahu.

Nakon što je Goberta poslao u Minnesotu, a Mitchella u Cleveland, red je došao i na Bogdanovića. Hrvatskog košarkaša se tijekom ljeta povezivalo s Phoenixom i Lakersima, a posebno se intenzivirala priča o tome da je slavna franšiza iz LA-a složila dosta zanimljivi paket-aranžman za hrvatskog snajpera, ali se na koncu nije dogodilo. Navodno je stvar propala kada su Lakersi odbili prihvatiti igrače s višegodišnjim ugovorima.

Pa je Bogdanović, na iznenađenje svih, trejdan u redove Detroita, jednu od najmanje popularnih NBA destinacija.

Nije teško odgonetnuti što ga tamo čeka – puno mladih igrača kojima bi trebao biti mentor, uloga lidera skupine, ali i košarka izuzeta nekog zapaženijeg rezultata. Pistonsi su, naime, daleko od ulaska u doigravanje, osim ako se ove sezone ne odvrti nešto sasvim neočekivano. Svjestan je toga i Bojan koji je odmah prihvatio svoj ulogu.

„Moram raditi ono što inače radim na parketu, najstariji sam u svlačionici, tako da moram biti prisutan, biti vokalan i pokušati usmjeriti mlade igrače pravom smjeru. Moj mindset ostaje isti – pobijediti u svakoj utakmici“, naglasio je Bojan prilikom dolaska u Detroit.

Bez obzira na poziciju kluba, Bogdanović barem zna da dolazi u sredinu u kojoj je itekako poželjan. Primjerice, iskusni Cory Joseph je ovako pričao o njemu:

„Njegov košarkaški IQ je jako visok, on je natjecatelj u svim aspektima, radi ono što je potrebno za pobjedu i očito je da zna staviti tu narančastu stvar kroz obruč“, slikovit je bio Joseph.

Sigurno da se neće boriti za NBA titulu, ali će se boriti za novi ugovor. Bojanu iduće godine istječe 73 milijuna dolara vrijedan četverogodišnji ugovor, pa će naredna sezonu iskoristiti kao pokaznu vježbu za osiguravanje posljednjeg velikog NBA ugovora.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da se Pistonsi nalaze pri dnu lige, kao i da je momčad u procesu rebuildinga, Bojan će relativno jednostavno dolaziti do svojih poena.

Prošle godine je bilježio 18,1 poen, 4,3 skoka i 1,7 asista, a ove godine bi sve te brojke trebale rasti.

No zato bi Ivica Zubac trebao imati značajno dužu sezonu nego što je to bio slučaj protekle sezone – LA Clippersi su jedni od glavnih kandidata za osvajanje titule.

Momčad iz LA-a je uoči početka sezone dobila najveće moguće pojačanje, a riječ je, naravno o Kawhiju Leonardu. Kawhi je propustio prošlu sezonu, a veći dio nje je propustio i Paul George pa nikoga ne čudi što Clippersi nisu uspjeli niti dograbiti doigravanje.

Onda su se ovog ljeta pojačali Johnom Wallom, igračem koji je zbog dugog neigranja velika nepoznanica, ali koji bi, ako ostane zdrav, mogao biti ozbiljno pojačanje u borbi za titulu. A od njegove igre bi mogao profitirati i Zubac. Wall je igrač koji kroz svoju NBA karijeru bilježi 9,1 asist…

Hrvatski centar je protekle sezone uprosječio 10,3 poena, 8,5 skokova, 1,6 asista i jednu blokadu, uz 63 posto šuta iz igre. Zubac je bio i startni centar Clippersa, a u prosjeku je na parketu provodio 24,4 minute. I zbog toga je koncem lipnja zaradio najveći ugovor u karijeri – Clippersi su ga privezali na tri godine i pritom mu dali 33 milijuna dolara.

Bila je to win-win situacija za obje strane – Zubac vjerojatno nije želio dodatno iscijediti bankovni račun Clippersa budući da se jako dobro osjeća u LA-u, dok je LA-u ostalo nešto džeparca za druge igrače.

Pa će sada u novi pokušaj osvajanja naslova. Ako se pita hrvatskog košarkaša, Clippersi u spremni za tako nešto.

„Nadam se da je ovo sezona u kojoj ćemo otići do kraja. S Kawhijem i PG-om (Paul George) puno smo bolja momčad. Svi su konačno na okupu. Svi su zdravi. Osjećam se prilično dobro i mislim da je naša momčad jedna od bolje posloženih u ligi“, istaknuo je Zubac.

Dario Šarić je pak u dvostrukoj ulozi – trebao bi se izboriti za novi NBA ugovor, a istovremeno pomoći Phoenixu da pokuša stići do naslova.

Iza Šibenčanina je najgori dio dosadašnje košarkaške karijere, budući da zbog ozljede ligamenata koljena godinu dana nije igrao natjecateljsku košarku. Vratio se natjecateljskoj košarci igrajući za reprezentaciju, a sada se želi dokazati i u redovima Sunsa.

Iako su kolale razne priče o njegovom trejdu iz Arizone, to se na koncu nije dogodilo. Šarić je i dalje tu, ulazi u posljednju godinu 27 milijuna dolara vrijednog trogodišnjeg ugovora i željan dokazivanja da i narednih godina pripada NBA-u.

Dario je sedmi najskuplji igrač Phoenixa, navršio je 28 godina i u NBA svijetu i dalje kotira kao zanimljiv dodatak bilo kojoj momčadi. U svojoj posljednjoj sezoni je bio back-up Deandreu Aytonu na centarskoj poziciji, dok je na poziciji četvorke provodio puno manje vremena.

„Volim igrati obje pozicije. Igrao sam na petici puno više u psoljednjim utakmicama i to mi se svidjelo. Više sam involviran u igru, a ja sam tip igrača koji voli igrati u postu, ali i „vani“, kada treba raširiti teren“, pričao je Dario o svojoj ulozi uoči početka sezone.

Na petici ga je često koristio i Mulaomerović tijekom ljeta, pa se može ustvrditi kako je Šarić sada centar. A ako pogledamo roster Sunsa, nije da osim Aytona ima konkurenciju od koje boli glava.

Zato će mu biti ključno dobro odigrati početak sezone. Prvi dio nove kampanje mogli bi mu značajno povećati akcije zbog kojih bi kraj sezone mogao dočekati u Sunsima i s novim ugovorom u džepu.

A Phoenix s Chrisom Paulom i Devinom Bookerom u glavnim ulogama ulazi u novi pokušaj osvajanja titule. Vrlo vjerojatno i posljednji.


Tagovi

NBABojan BogdanovićDario ŠarićIvica ZubacDetroit PistonsPhoenix SunsLos Angeles Clippers

Ostale Vijesti