Petrović s Brazilom šokirao Grčku, SAD tek nakon produžetaka došli do pobjede

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 03.09.19. | 16:53

Velika pobjeda Brazilaca.

U drugom kolu preliminarne faze Svjetskog prvenstva u košarci, reprezentacija Brazila je šokirala Grčku pobijedivši je rezultatom 79-78.

U vrlo napetom dvoboju, Brazilci su gubili nakon prve dvije četvrtine rezultatom 40-30. Izgledalo je da će favorizirani Grci mirno doći do pobjede, ali u trećoj četvrtini reprezentacija Brazila pod izborničkom palicom Aleksandra Petrovića, preokreće napravivši ostvarivši +13 poena koš-razliku.

Do kraja se igrala egal utakmica u kojoj je je najefikasniji bio Anderson Varejao sa 22 poena, devet skokova i dvije asistencije, ali mogli su Grci doći do produžetaka da Kostas Sloukas nije promašio jedno od tri bacanja u posljednjim trenucima utakmice. Pored Varejaa, efikasni su bili i Marquinhos Sousa s 15 poena te Alex Garcia i Leandrinho Barbopsa sa 13 poena.

Kod Grka, najviše je ubacio Georgios Printezis, 20 poena, uz četiri skoka i dvije asistencije, dok je Sloukas uz 9 poena bio najbolji asistent upisavši brojku 11 u tu rubriku. Nick Calathes je ubacio 16 poena uz sedam skokova i četiri asistencije, gok je Giannis Antetkounmpo ubilježio 13 poena i četiri skoka.

Reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država tek je nakon produžetaka došla do pobjede nad Turskom. Vrlo izjednačen dvoboj gledali smo tijekom cijele utakmice, u kojoj požrtvovni Turci nisu dopuštali odvajanje Amera, da bi 12 sekundi prije kraja došli do prvog vodstva na utakmici.

Ipak, sekundu prije kraja, Turci sa +2 u rukama rade prekršaj na trici koju je potegnuo Jayson Tatum. Šut je promašio, ali je dobio tri slobodna bacanja, od kojih je jedno promašio te se otišlo u produžetke.

U produžetku je Kemba Walker predvodio SAD, ali nije mogao sam. Dogus Balbay je ukrao jednu loptu Mylesu Turneru, a Joe Haris je napravio 'namjernu'. Balbay je dobio dva slobodna bacanja uz +1 prednost Turske, ali nije uspio iskoristiti. Potom je Cedi Osman prokockao i svoja dva slobodna bacanja, promašivši i prvo i drugo, da bi se Khirs Middleton potom sjurio u kontru i zabio dva slobodna bacanja.

U konačnici, utakmica je završila pobjedom Amerikanaca rezultatom 93-92, a najefikasniji bili su Middleton s 15 poena, Walker s 14 poena, sedam asista i šest skokova. Dok su dvoznamenkasti u rubrici poena bili Turner, Tatum, Harris (svi po 11) te Harrison Barnes (10).

Kod poraženih Turaka, najbolji su bili Ersan Ilyasova (23 poena, 14 skokova), Melih Mahmutoglu (18 poena, 4 asista), Furkan Korkmaz (16p, 4s) i Cedi Osman (15p, 4a).

(Foto: Reuters)


Tagovi

Svjetsko prvenstvo u košarcibrazilska košarkaška reprezentacijaturska košarkaška reprezentacijagrčka košarkaška reprezentacijaamerička košarkaška reprezentacijaAleksandar Petrović

Ostale Vijesti