Nova senzacija na SP-u: Francuzi šokirali SAD

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 11.09.19. | 14:48

Tricolori su slavili 89:79.

Utakmica je krenula dosta izjednačeno, ali Francuzi su serijom 6:0 napravili prvu osjetljiviju prednost, no do konca prve dionice igre Ameri su s tri trice poravnali rezultat. U drugoj polovici prvog dijela bolje su igrali Francuzi, De Colo, Fournier i Gobert bili su jako dobri u tom razdoblju, a na pauzu su otišli sa šest poena više 45:39. Razlika bi bila i veća  da odlični Mitchell nije položio na kraju poluvremena. Isti igrač bio je jedini dvoznamenkasti Amerikanac na kraju prvog dijela s 15 poena, a Francuze su predvodili Gobert i Fournier s po 13 poena.

Francuzi su nastavili odlično igrati i na startu drugog dijela, a tad je na sceni bio Nicolas Batum koji je na samom početku ubacio četiri poena i odveo Tricolore na čak +10. Ameri nisu mogli pogoditi ništa iz vana, a Gobert je dominirao u oba reketa, ali Mitchell se nije dao i na njegovim leđima uspjeli su poravnati rezultat na 60:60, a potom je isti igrač do kraja treće četvrtine vratio SAD u prednost 66:63.

Na početku zadnje četvrtine Harrison Barnes je ubacio tricu za prednost SAD-a od pet koševa, njihovu najveću dotad na utakmici. Kad je Kemba Walker zabio za 72:65 činilo se kako su ih Ameri konačno slomili, ali Francuzi se nisu dali.

Naprotiv, nadoknadili su zaostatak i u posljednjih pet minuta ušli s rezultatom 76:76. Povratkom Goberta na parket, SAD je stao šut, a Francuze krenuo pa su u iduće četiri minute oni zabili čak osam poena, a Ameri samo dva i u zadnju minutu ušlo se pri rezultatu 84:78. Francuzi su majstorski odradili zadnju minutu i na koncu slavili 89:79 te nakon dugo vremena ostavili aktualne svjetske prvake bez medalje sa velikog natjecanja.

Najbolji igrač utakmice bio je Rudy Gobert koji je ubacio 21 poen, ali i dodao 16 skokova, tri blokade te usput potpuno potjerao Amerikance iz reketa. Pratio ga je Evan Fournier s 22 poena, a Nando De Colo je brojao do 18, uz odličnu realizaciju slobodnih bacanja u posljednjoj minuti. 

Blijede Amerikance nosio je Mitchell s 29 poena, no i on se ugasio u završnici. Dvocifreni su bili i Smart s 11, odnosno Walker s poenom manje, ali i užasnih 2/9 iz igre i bez ijedne asistencije. Trebao je biti glavna zvijezda SAD-a, a u ključnoj utakmici bio je najlošiji igrač na terenu. 

U polufinalu će Francuska igrati protiv Argentine, dok će se u borbi za plasman od 5. do 8. mjesta SAD boriti protiv Srbije. 

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Svjetsko prvenstvo u košarciMundobasketkošarkaamerička košarkaška reprezentacijaFrancuska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti