Nekad jedan od najuzbudljivijih igrača NBA u najboljim godinama ide igrati u Kinu

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 07.11.19. | 10:30

Pomalo tužan rasplet karijere za The Manimala.

Kenneth Faried najsvježija je, i možda najzornija žrtva današnje NBA lige i postulata igre koje su je preuzele praktički preko noći.

Košarkaš koji je prije pet do sedam godina bio poprilično osvježenje, odličan atleta, vrhunski skakač i igrač reketa koji je ujedno fantastičan u tranziciji i uvijek iza leđa protivničke obrane u kontrama, sa 29 godina potpisao je za Zhenjiang Lionse.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Kenneth Faried reportedly signs $4.4 million deal with Zhenjiang Lions in China<a href="https://t.co/G6gzX9ZxBM">https://t.co/G6gzX9ZxBM</a> <a href="https://t.co/unyVqaq2O2">pic.twitter.com/unyVqaq2O2</a></p>&mdash; CBS Sports NBA (@CBSSportsNBA) <a href="https://twitter.com/CBSSportsNBA/status/1192209275562663938?ref_src=twsrc%5Etfw">November 6, 2019</a></blockquote>
<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Koliko je to nepovoljan ishod, više od toga da je napustio najbolju ligu svijeta da bi išao igrati u košarkaški egzotičnu zemlju svjedoči činjenica o tajmingu – u ovo vrijeme američkim košarkašima s NBA pedigreom otići igrati u tu zemlju znači da je nešto baš pošlo po zlu, znamo i zašto.

Jednostavno, Farieda je ''progutalo'' to što, za visokog igrača, nije vrhunski u dva obilježja koja jednostavno mora imati da bi egzistirao u NBA, a to su vanjski šut i obrana. Kako samo čuvanje reketa tako i mobilnost, odnosno rotacije i preuzimanje i branjenje mismatcheva.

U sedam godina s Denver Nuggetsima imao je svojih zvjezdanih trenutaka, bio na rubu All-Star utakmice, a sa američkom je reprezentacijom 2014. osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. U sezoni 2012./2013. s Nuggetsima je ostvario odličan omjer u regularnoj sezoni 57-25, no jednostavno nije se uspio prilagoditi današnjim potrebama igre.

Iako je mirisalo na happy end – nakon mučenja i pokušaja u Brooklynu, pridružio se Rocketsima. Prošle je sezone izgledao kao da bi zajedno s Brazilcem Neneom tvorio tandem energičnih, brzih igrača reketa, te je čak i pogodio neke trice – ne puno, ali u odnosu na svoj prime, kada mu šut izvana nije bio ''ni u peti'', to je bila određena naznaka njegove postepene prilagodbe.

No od toga nije bilo ništa, te će daljnju sreću u karijeri, u najboljim godinama, potražiti u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Kenneth FariedNBADenver NuggetsKinaamerička košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti