NBA REZIME Philadelphia 76ers: Proces je završio, pitanja je još puno

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 26.05.17. | 13:29

Podvlačimo crtu pod sezonu svih NBA klubova.

Veliko NBA finale nam se približava, do ovogodišnjeg drafta je ostalo manje od mjesec dana pa je vrijeme da rezimiramo sezonu na izmaku. Svakog dana, upravo do noći drafta, osvrnut ćemo se na jedan klub kroz tri rubrike – 'Jučer', 'Danas' i 'Sutra' te grafikama s najzanimljivijim podacima o klubu.

Do sada smo pisali o Brooklyn Netsima, Phoenix Sunsima i Los Angeles Lakersima, danas su na redu Philadelphia 76ersi, a za sutra najavljujemo Orlando Magic.

JUČER

'Proces' je počeo donositi rezultate, ali Sam Hinkie više nije tu da ubire plodove. Bivši GM Sixersa, kojeg je valjda cijela liga mrzila zbog otvorenog višegodišnjeg tankiranja, a zbog toga su se i pravila o draftu pokušala mijenjati, dobio je otkaz točno prije 'nulte godine', kako ju je označio u svojem planu.

Srećom da otac i sin Jerry i Brian Colangelo nisu napustili njegov plan. Bila bi velika šteta da se krenulo u neku suludu rasprodaju ili rasipanje novca. Umjesto toga, dovelo se nekoliko veterana (Gerald Henderson i Jerryd Bayless prije svih) koji su trebali pomoći mladim igračima kojima je dana momčad u ruke. A Sixersi su nominalno imali tri važna rookije u ovoj godini – Joela Embiida, Bena Simmonsa i našeg Darija Šarića.

Embiid je obilježio prvi dio sezone. U onu 31 utakmicu koju je odigrao pokazao je ne samo da je startni centar, već da se radi o licu franšize i potencijalno jednom od najboljih centara lige. Bilo ga je sjajno gledati na obje strane parketa, nagrada za rookieja godine mu nije mogla izmaknuti, a onda se opet dogodila ozljeda. Embiid je propustio prve dvije sezone svoje karijere, sada i veći dio treće, a iako iz Philadelphije stižu vijesti da ovaj put nije stanje toliko ozbiljno koliko je to bilo ranije, svi se moraju zabrinuti radi ove situacije. Pitanje je hoće li Embiid ikada igrati bez ograničenja minutaže, a ako se to i dogodi, pitanje je kada će to biti. No, i onakav kakav je bio u prvom dijelu sezone može dosta pomoći momčadi, pogotovo kada ima solidnu zamjenu u vidu Jahlila Okafora.

Upravo o Okaforu te Nerlensu Noelu moramo napisati poneku riječ prije nego pređemo na Simmonsa, Šarića i ostatak rostera. Činjenica da su Sixersi u sezonu ušli s tri jako potentna visoka igrača mnoge je nasmijavala i ukazivala na nove nelogičnosti u ovoj franšizi, ali kasnije se pokazalo da to ima smisla. Jednostavno, zbog Embiidovih ozljeda bilo je potrebno imati jaki osigurač na klupi, a prije sezone nije bilo jasno tko je bolji osigurač. Kasnije se ispostavilo da bi bilo bolje ostaviti Noela, ali za Okafora se nije našao ozbiljan kupac pa je ipak Noel otišao u Dallas.

Što se Simmonsa tiče, uoči sezone je bila velika dvojba kako će on i Šarić zajedno surađivati, odnosno tko će od njih dvojica igrati, barem nominalno, van pozicije, na niskom krilu. Na kraju od te dvojbe nije bilo ništa jer je Simmons propustio cijelu sezonu zbog ozljede. U jednom trenutku je izgledalo kao da će on ipak odigrati posljednjih 20-ak utakmica, ali u klubu su odlučili da nema nikakve potrebe za žurbom.

Ta činjenica je donijela našem Šariću vjerojatnu titulu rookieja godine. No, puno važnije je to da je ponajviše Šarić, a onda i ostali hrvatski košarkaši, vratio zanimanje Hrvata za najjaču košarkašku ligu na svijetu. Doduše, donijelo je to i kontra-efekt pa su površni novinari iz jakih redakcija pisali pretjerane hvalospjeve za Šarića uzdižući ga u nebesa iako za tim nije bilo potrebe.

Šarićeve igre su bile dovoljno dobre da se stvori hype oko njih, bez bilo kakvog preuveličavanja. Naš se košarkaš dobro uklopio u sustav igre Boba Bretta, a kada mu je u drugom dijelu sezone dana momčad u ruke, on je znao to dobro iskoristiti. Nametnuo se kao prvi igrač takve momčadi, bez Embiida, i jasno pokazao da je pred njim jedna jako uspješna NBA karijera. Međutim, ta je prva sezona pokazala i njegova ograničenja – Šarić je spor za NBA ligu, na polaganjima je prilično neuspješan, a kao i svaki Europljanin treba podići igru u obrani. Doduše, Šarić ni sada nije igrač preko kojeg će 'po defaultu' protivnici graditi napad, ali trebat će uložiti dodatnog napora kako bi bio još uspješniji, odnosno kako ga Brett ili neki drugi trener ne bi morao 'sakrivati'.

Što se ostatka momčadi tiče, Sixersi su ove godine isprobali dosta igrača. Robert Covington definitivno zaslužuje ostati dio momčadi, a pitanje je koliko mogu dati Nik Stauskas i T.J. McConnell u nekoj ozbiljnijoj momčadi. Ova, ipak, još uvijek nije ozbiljna, ali je bilo puno bolje gledati nego one Sixerse prethodnih nekoliko godina. Dapače, dok je Embiid bio zdrav, Philadelphia je bila jedna od omiljenijih League Pass momčadi.

DANAS

Prva stvar se dogodila na izvlačenju kuglica na draftu. Sixersi su imali pravo zamjene picka sa Sacramentom, a karma je htjela da Kingsi na kraju završe kao treći, odnosno da imaju treći pick. Njega su proslijedili Philadelphiji koja sada ima velikih problema. Odlično bi im došao playmaker, ali Markelle Fultz i Lonzo Ball će otići prije nego njih dođe red za izbor. Ima na draftu još nekoliko dobrih playmakera, ali razina talenta koje imaju Josh Jackson i Jayson Tatum ih stavlja u poziciju da će oni vjerojatno otići kao 3. i 4. pick. Ali koga od njih da Sixersi uzmu? Obojica su krilni igrači, a tu su Simmons, Šarić i Covington, igrači koje treba i dalje razvijati, a ne im dovoditi dodatnu mladu konkurenciju. Možda će Philadelphia na kraju posegnuti za tradeom ovog picka.

Što se ostalih poslova s rosterom iz ove sezone tiče, vjerujemo da će 'pokupiti' opciju za Covingtona, a mogli bi dati i novi ugovor Sergiju Rodriguezu. Španjolac nije oduševio, ali nije igrao ni loše, a ako Sixersi na draftu ne uzmu playmakera, Sergio bi im dobro došao.

Na salary capu će Philadelphia imati hrpu prostora, gotovo pa 50 milijuna dolara. OK, treba od toga oduzeti ugovor za 3. pick drafta te eventualno novac namijenjen Sergiju, ali svejedno će ostati dovoljno za nekome ponuditi maksimalni ugovor te potpisati još ponekog rotacijskog igrača. Pitanje je samo koga bi Sixersi mogli pokušati dovesti. Naglasak bi trebao biti na bekovskim pozicijama, bez obzira koga uzeli na draftu.

SUTRA

Sljedeća sezona bit će izrazito zanimljiva, ali i puna pitanja. Hoće li Embiid biti zdrav i koliko će igrati? Kako će izgledati Simmons kada stupi na parket? Koja će biti Šarićeva uloga kada (ako) svi budu zdravi? Kako će se uklopiti ovaj 3. pick drafta? Koje veterane treba dovesti i kako ih uklopiti? Treba li probati složiti neki veliki trade ili čekati razvoj svih ovih mladih igrača? Brett će imati težak zadatak pokušati doći do odgovara, a u svemu ne treba zaboraviti kako Sixersi 2018. godine imaju dva picka prve runde – svoj i onaj Lakersa.

Piše: Emir Fulurija

(Foto: Grafika)


Tagovi

Ben SimmonsJoel EmbiidDario Šarić

Ostale Vijesti