Kawhi protiv Dinastije

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 30.05.19. | 12:29

Ide li kanta prvi put u Kanadu ili sedmi put u Zaljev?

 

 

 

 

 

 

Kad je ljetos obznanjeno da su Raptorsi ponudili utočište Kawhiju Leonardu koji je htio napustiti San Antonio Spurse, a ostala mu je samo jedna godina ugovora te nije bilo jasno može li ekipa iz Toronta s njim dugoročno graditi momčad, mnogi su to protumačili kao riskantan potez. No manje od godinu dana poslije, Kawhi je već ispisao povijest uvevši po prvi put neku kanadsku franšizu u NBA finale gdje njega i suigrače mu čekaju Golden State Warriorsi.

Kao jedan od posebnih motiva fantastičnom krilnom igraču može poslužiti činjenica na koji način je zadnji put u doigravanju pozdravio Warriorse – šepajući nakon što mu je Zaza Pachulia podvalio nogu u doskoku nakon skok-šuta. Potez koji, kada se pogleda na usporenoj snimci iz najboljeg mogućeg kuta, odaje poprilično jedan njegov neetičan karakter, pogotovo ako se uzme u obzir dodatni potez nogom koji je Gruzijac učinio kako bi Leonard prizemljio upravo na nju.

Što se samog predviđanja finalne serije tiče, većina analitičara lebdi između vjerovanja da će Warriorsi relativno lako seriju riješiti u svoju korist (do šest utakmica) do onog da bi Raptorsi seriju mogli učiniti zanimljivom, pa i u nekom scenariju podobnom za romantične drame doći prvi do četiri pobjede. Sigurno je da će, kako serija bude odmicala, nicati odgovori na neka važna pitanja koja bi trebala uvelike usmjeriti pobjednika ka cilju. Pa da krenemo bez previše okolišanja

HOĆE LI, KADA I ŽELE LI UOPĆE WARRIORSI DA SE DURANT VRATI?

Kevin Durant ozlijeđen je već tri tjedna. Međutim, osim te ozljede, situacija s njegovim statusom u Warriorsima, ali i Warriorsa kod njega, dodatno jako komplicira cijelu priču. Ta je priča korijenje pustila još samim dolaskom krilnog igrača u Oakland u ljeto 2016., o čemu smo već pisali. Za sada je sigurno da neće igrati prvu utakmicu, ali i da je otputovao s ekipom u Toronto.

U slučaju da Warriorsi bez Duranta igraju dobro, što znači da manje-više sigurno klize prema novoj tituli, postoji mogućnost da se on ne vrati na teren sve i da bude spreman. Dijelom bi to bilo zbog činjenice da je u takvim uvjetima – jednu, dvije ili tri pobjede do naslova prvaka, upitno uigravanje igrača koji nije igrao tri tjedna, pa makar se on zvao Kevin Durant.

U slučaju da Warriorsi naiđu na probleme u seriji, svakako da će se i sam Durant nastojati čim prije vratiti na teren, jer će takva situacija odavati dojam da je on njima itekako potreban na terenu. Opet, hoće li biti u stanju dati svoj maksimum, ostaje vidjeti.

Također, koja inkarnacija Golden Statea će biti njima poželjnija za njih same u ovoj seriji? Je li to ona bez Duranta, pokretljivija, s bržim protokom lopte, korištenjem blokova i spot-up šuteva iz izrađenih pozicija koja je, ako se efektivno koristi (što je ova ekipa dovela do savršenstva), gotovo nebranjiva? Ili bi to bila ona u punom sastavu s Durantom, gdje imaju sve igrače na raspolaganju, uključujući može se reći jednog od najboljih scorera ikada, kojem se uvijek može baciti lopta i on će „izmisliti“ poen… no koji isto tako predstavlja odmak od koncepcije koja ovu momčad, kojoj je kostur izgradio Mark Jackson a do savršenstva izbrusio Steve Kerr, čini nezaustavljivom? Kao što je već rečeno, ovisiti će puno o tome kakvima će se Raptorsi pokazati, no konačan odgovor u kojem modu su Warriorsi generalno bolji, će možda ostati vječno pitanje. Većina analitičara se slaže da ni u jednoj nisu bolji, već samo drugačiji. A jednako ubojiti. Poput šaka glavnog protagonista filma „Sedam i po“ koji za njih kaže „Lijevom ubijam, a desne se i sam plašim“.

Posebna je priča bućkuriš u glavi Kevina Duranta. U doigravanju su možda rezultatski uspješniji nakon njegove ozljede, a već je u prethodnom razdoblju (ponukan određenim ranijim turbulencijama na polju odnosa u ekipi) dobrano razmišljao o promjeni sredine. To je, uostalom, bila jedna od glavnih tema koje su NBA novinari jahali tijekom cijele sezone. Uzevši sve navedeno u obzir, mnogi se slažu s time da je Durantu pogođena taština ovim razvojem događaja jer, ne treba zaboraviti da su NBA zvijezde također ljudi, s istim problemima i emocionalnim algoritmima s kojima se u koštac hvataju prosječni ljudi u svakodnevnom životu.

Sve u svemu, ovo je jedna točka u ovoj seriji koja se može razgranati na mali milijun načina.

KADA ĆE, I HOĆE LI UOPĆE, KAWHI BITI AKTIVIRAN U „GIANNIS“ MODU?

Svatko tko je štreberski popratio finalnu seriju Istoka zna da je njen prijelomni trenutak koji ju je odveo iz Milwaukeeja, preko jezera Michigan, pa dalje skroz u Toronto, bio taj kada je trener Nick Nurse postavio Kawhija kao obrambenog matchupa Giannisu Antetokounmpu. U tom trenutku je to predstavljao popriličan rizik jer, iako je Torontov broj 2 možda najbolji lockdown obrambeni igrač u cijeloj ligi, on je također uvjerljivo najvažnija udarna igla u napadu, a takve se u pravilu ne postavlja da se umaraju naganjanjem u obrani prve zvijezde protivnika, koji ujedno uzima najviše šuteva. No Kawhi je iznenadio valjda sve osim samoga sebe i, bez obzira što je doživio nezanemarive probleme sa upalom mišića, od tog trenutka su Raptorsi započeli niz u kojem su Bucksima uzeli četiri pobjede u nizu. A do tada su Bucksi samo jedan put u cijeloj sezoni doživjeli dva poraza u nizu, kamoli tri ili četiri.

Naravno, ovo ne znači da se u ovoj seriji treba tako odmah postupiti od starta jer je situacija puno drukčija. Kao prvo, Leonard je istrošeniji. Drugo, čuvati scorere koji uglavnom napadaju iz izolacije je potpuno druga stvar od igranja lovice sa vražićkom Curryjem koji se migolji među tijelima na parketu u nastojanju da pronađe nebranjeni dio uz liniju 7.24 kako bi ubo protivnika tricom. Nastojanje u kojem, ako pitate protivnike, prečesto uspijeva. Recept za branjenje te napasti sadrži dva sastojka – timsku obranu i molitvu da će Curry promašiti. Sve u svemu, lako je za zaključiti Leonardova rola na vlastitoj strani terena će dobiti na značaju ako i kada se vrati Kevin Durant.

NA KOJU STRANU ĆE OTIĆI OSTALI MATCHUPOVI I PRILAGODBE?

Draymond Green je priskrbio sebi puno lakih poena u dizanju vlastite cijene protiv Portlanda, pri čemu ne mislimo na ubacivanje lopte kroz obruč, već na činjenicu da je naišao na topovsko meso kao stvoreno za njegov stil igre i mindset na terenu. U pitanju je drski hohštapler koji loše šutere (poput El-Farouq Aminua) učini još lošijima tako da im svojim ponašanjem u obrani poruči „evo ti, šutiraj koliko hoćeš, znam da ne možeš ništa pogoditi“. Resurse priskrbljene na taj način, one nekad presudne djeliće sekundi na terenu, koristi za pravovremene rotacije, pomaganje i udvajanje igrača koji predstavljaju realnu opasnost. Protiv Portlanda je to na momente izgledalo groteskno, na 9 metara od koša na Lillardu čak i trojica, a dvojica njegovih suigrača na bokovima maltene uz osnovnu liniju, relativno blizu reketa, samo sa Kevinom Looneyem ispred sebe. Ali u tim sitnicama leži ljepota današnje košarke u kojoj u određenim trenucima prizor na terenu izgleda, malo za reći čudno, nadrealno, ali taj na koji protivnik jednostavno nema odgovor.

Ono što je sigurno je da si takav način branjenja protiv Toronta aktualni dvostruki prvaci neće moći priuštiti. Većina igrača na rosteru Kanađana u aktivnoj rotaciji su solidni ili bolji kad je u pitanju šut izvana, uključujući i stožerne igrače reketa, Gasola i Ibaku. Zapravo najnekonzistentniji šuter je Pascal Siakam, koji se generalno nametnuo kao druga violina u napadu. Ali ni on se ne libi šutirati, ne radi se nikako o lošem šuteru.

Također je važno da Danny Green proradi jer je njegova trica do sada bila debelo ispod onoga što smo od njega navikli. Uz njega, prekaljeni tricaši su i Kyle Lowry, Norman Powell, Fred VanVleet, Marc Gasol, a redovito ih pogađaju i Serge Ibaka i, naravno, Kawhi Leonard. Tako da se Draymond može pozdraviti sa zanemarivanjem protivničkog šut za tri. Ili s time, ili sa Larryjem O'Brienom.

Naravno, Golden State je generalno, fantastična obrambena ekipa, tako da je pogrešno zaključiti da ih Draymond sam nosi u tom segmentu. Klay Thompson je također jedan od najboljih obrambenih igrača na vanjskim pozicijama, uopće u ligi, a Andre Iguodala je na tom polju elitan već više od desetljeća.

Sve u svemu očekujemo zanimljivo finale, najviše na račun toga što može otići u puno smjerova. Drugim riječima, nazočno je jako puno faktora koji ga mogu preusmjeriti. Trenutno momčadi, što se tiče forme i raspoloživog rostera, djeluju relativno izjednačene (zanimljivo, Toronto je u doigravanju najbolja obrambena ekipa, dok su napadački osmi; Golden State je osma momčad obrambeno, a napadački najbolji). Serija u regularnoj sezoni je završila s obe pobjede Kanađana, ali tko to još pamti. U pitanju su utakmice s kraja 2018. Bilo kako bilo, vjerujemo i nadamo se da ćemo svjedočiti dobrom finalu.

 

(foto: Reuters)

 

 


Tagovi

Draymond GreenNBA doigravanjeGolden State WarriorsToronto RaptorsKawhi LeonardKevin DurantStephen Curry

Ostale Vijesti