Marko Dimic/PIXSELL
Marko Dimic/PIXSELL

Intervju Veljka Mršića: Nikad više novaca u ABA ligi, košarka je drugi sport Hrvatske, ali ovo sad nije dobro

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 04.04.21. | 12:05

O regionalnom i domaćem prvenstvu, reprezentaciju, njegovom statusu u Zadru, NBA igračima...

Hrvatski izbornik Veljko Mršić je jučer sa svojim Zadrom gostovao u Čačku gdje su pobjedom napravili možda i ključni korak za ostanak u ABA ligi. Tom prilikom je dao i opširan intervju za tamošnji portal MOZZART Sport u kojem se dotaknuo najaktualnijih tema u hrvatskoj i regionalnoj košarci.

Za početak je pričao o situaciji u hrvatskim klubovima.

“Što se tiče nacionalnog prvenstva, nakon dužeg vremena napokon tri momčadi dijele iste ambicije, odnosno žele osvojiti trofej. Cibona je promijenila trenera, Split također. To pokazuje kakve ambicije klubovi imaju. Jako je teško išta prognozirati zbog cjelokupne situacije s koronavirusom. Pitanje je u kakvom će stanju biti ekipe kad dođu odlučujuće utakmice”, otvorio je Mršić priču za MOZZART Sport.

Iza vašeg Zadra je period dobrih igara.

„Ostvarili smo seriju pobjeda u ABA ligi, prvenstvu i Kupu. Međutim, uslijedio je i trenutak kad ekipa padne, što nije neočekivano s obzirom da smo nekoliko puta bili u izolaciji u prvom dijelu sezone. U ABA ligi je cilj da ostanemo u ligi bez dodatnih kvalifikacija, dok u prvenstvu želimo u što boljem stanju dočekati doigravanje. Trenutno smo prvi, još šest kola je ostalo do kraja i za sada imamo pobjedu više od Cibone i Splita. Do sada sve ide zacrtanim putem i pored teškoća koje su nas snašle, mislim na izolacije igrača i moje probleme s koronavirusom”.

Prvenstvena ljestvica ABA lige pokazuje da se prvih pet momčadi izdvojilo po broju ostvarenih pobjeda i one bore se za play-off. Ništa manje zanimljiva nije ni borba za ostanak.

„Mega i Partizan zauzimaju sredinu tabele, dok svi ostali timovi imaju po sedam ili osam slavlja, svašta se može dogoditi do kraja. Teško je išta predviditi, a bilo je i dosta iznenađujućih rezultata. Hrvatske momčadi su u podređenom položaju u odnosu na konkurente u ABA ligi. Događa se da igramo utakmice dan za danom, nadam se da ćemo na kraju uspjeti. Mislim i da će momčad koja ode u play–out izboriti ostanak u ABA ligi”.

Poznavaoci prilika kažu da je ova sezona jedna od najkvalitetnijih od osnivanja ABA lige.

„Ne mogu se usuditi kazati da je kvaliteta ABA lige najveća do sada, ali je ovo sezona u kojoj je potrošeno najviše novaca. Veliki novac ulažu momčadi koji žele da se doseći Euroligu. Kad to kažem, mislim na Zvezdu, Partizan, Budućnost i Mornar koji je također ušao u tu trku. Cedevita Olimpija ima postavljene granice u pogledu budžeta preko kojih ne prelazi. Igokea je najveće iznenađenje i osvježenje. Sklopili su dobar tim sa manjim sredstvima, izgledaju ozbiljno. U rosteru imaju domaće košarkaše, igrače iz regije. Tu su Talić, Ilić, Jošilo, Atić... Posljednja dvojica igrača su najkonstantniji u momčadi. Dopada mi se način na koji je kolega Bajić sve to uklopio”.

Ostali timovi imaju po šest, sedam stranaca.

“Euroliga predstavlja veliki ulog. Mislim da bi svi klubovi trebali više razmišljati o svojoj bazi igrača. Važnost domaćih igrača se može uočiti u prošlosti, kad je svaka uspješna momčad imala dobru bazu domaćih igrača. Tad se dugoročnije razmišljalo. Mi smo ove godine promovirali neke mlade igrače kao što su Brala, Planinić, Palokaj, Jordano… Ne gledamo samo trenutni rezultat, već se gleda unaprijed”.

Nagađamo da postoji obostrana želja da nastavite rad u Zadru.

“Što se tiče odnosa između Zadra i mene, teško je reći šta će biti, s obzirom da imam dugoročan ugovor sa košarkaškim savezom. S druge strane, što se tiče uvjeta, formata natjecanja u kojem igramo, mislim da ovo neće biti dobro. Do sad smo odigrali 52 utakmice. Mladi igrači u tom ritmu ne mogu napredovati, sve se svodi na putovanja i utakmice. U 30 dana smo prešli 5000 kilometara autobusom. To nije zdravo za igrače, nadam se da će se sezona okončati bez ozbiljnijih ozljeda. Moramo razgovarati sa savezom da vidimo kako ćemo se organizirati kako bi klubovi i igrači bili bolji u budućnosti, a samim time i naša reprezentacija. Što se tiče eventualnog povratka Zadra, Cibone i Splita na stare staze slave, to je još uvijek jako teško postići, jer nismo dovoljno konkurentni ni u regiji, a kamoli u Europi”.

Vašu reprezentaciju očekuju kvalifikacije u Splitu za Olimpijske igre u Tokiu.

“Posljednjeg dana lipnja igramo protiv Brazila, pa sa Tunisom. Na turniru sudjeluju i Njemačka, Rusija i Meksiko, baš kao Srbija i Litva imamo iste probleme. Ne znamo kad će naši igrači iz NBA završiti svoje obaveze prema klubovima i na koga možemo računati. Prije neki dan Dario Šarić je izjavio da ako želi igrati za reprezentaciju u Splitu, mora navijati protiv svog kluba. Prema posljednjim podacima, igrači čije momčadi uđu u polufinale konferencija neće moći doći u Split. Ipak, naš cilj su Olimpijske Igre, a Brazilu i Aci Petroviću nećemo dozvoliti ulazak u Hrvatsku zbog Covida – 19. Šalim se, naravno. Relacije između FIBA, Eurolige i NBA nisu dobre. ‘Prozori’ su pozitivni jer igračima daju priliku da dobiju mali ventil i da se sa više energije vrate u klubove. Navijači, s druge strane, mogu gledati svoje reprezentacije. Sjetimo se prvih prozora, dvorane su bile krcate, gdje god se igralo”. 

Košarka u Hrvatskoj nije popularna kao nekad.

„Po popularnosti nogomet je i dalje na prvom mjestu. Košarka je druga bez obzira što se rukomet ubacuje. Kao globalni sport najviše mališana kreće na nogomet i košarku. Vaterpolo je dobar, ali se ozbiljan vaterpolo igra samo u našem okruženju, Italiji, Španiji…”.

Kompletan intervju Veljka Mršića možete pročitati na portalu mozzartsport.com. 


Tagovi

Veljko Mršić

Ostale Vijesti