Hrvatska nakon sramotne predstave protiv Rusije ispala s Eurobasketa

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 10.09.17. | 23:07

Hrvatska je ispala s Eurobasketa…

U posljednjoj današnjoj utakmici osmine finala na Eurobasketu između Hrvatske i Rusije, u utakmici koju je bilo jako teško gledati, Hrvatska je reprezentacija nakon katastrofalne predstave završila svoju epizodu na Eurobasketu. Rusi su na koncu slavili 101:78.

Od petka poslijepodne mnogo smo slušali o Shvedu i o tome kako će hrvatska reprezentacija braniti najboljeg ruskog reprezentativca. S pravom, možemo cinično zaključiti u retrospektivi, jer je Shved od prvih 13 poena ruske reprezentacije ubacio njih 11. Preostala dva ubacio je Mozgov - na asistenciju Shveda. U prvoj četvrtini utakmice hrvatsku igru obilježila je katastrofalna i mekana igra u obrani, iako je cijela bekovska linija skupljala faule kao na traci, dok smo u napadu bili bez odgovora na čvrstu obranu Rusa, igrajući uglavnom jedan na jedan (Bogdanović, Šarić) u posljednjih pet-šest sekundi posjeda. Nakon prvih pet minuta bilo je jasno kako će ovo biti duga večer, unatoč tome što je rezultat nakon prvih deset minuta bio i više nego solidan s obzirom na okolnosti. Rusi su imali plus dva, 25:23.

U drugoj četvrtini Ramljak je uspio natjerati Shveda da prebaci u brzinu niže, barem što se tiče zabijanja, iako je iz pick and rolla nastavio razvlačiti hrvatsku obranu kako god je htio, otvarajući na taj način gomilu prostora suigračima. Šarić je u napadu bio prepušten sam sebi, uzimajući duge dvojke preko ruke ili ramenom na silu tražeći put do obruča, bez ikakvog uspjeha. Hrvatski napad tijekom cijele današnje utakmice bio je toliko statičan da ga je bilo teško gledati. Utakmicu smo završili s 13 asistencija. Odigrali smo dobar kratki period sredinom druge četvrtini, sa Šarićem i Bogdanovićem na klupi, zahvaljujući kojemu smo nakon prvih dvadeset minuta uspjeli ostati iznad vode. Na poluvremenu su Rusi imali 46:42, a način na koji nam je Mozgov sekundu prije kraja poluvremena zabio koš nakon izvođenja savršeni je sažetak večerašnje utakmice.

U trećoj četvrtini nedostatak kreacije u napadu dodatno je došao do izražaja kada su Rusi Bogdanovića počeli udvajati nakon picka, dok se ae drugoj strani parketa ponovno razigrao Shved koji je novim paketom poena i asistencija u nekoliko minuta druge polovine treće četvrtine riješio pitanje pobjednika na ovoj utakmici. Posljednjih desetak minuta nije bilo gledljivo i iz tog razdoblja ne možemo izdvojiti ništa što bi bilo vrijedno spomena.

Uglavnom, Shved je utakmicu završio s 27 poena i 12 asistencija, imao je i četiri skoka i samo jednu izgubljenu lopte. Kulagin i Zubkov ubacili su 14 poena, a Mozgov je ubacio deset. Rusija je utakmicu završila s 23 asistencije.

S druge strane, Bogdanović je zabio svoju porciju koševa, utakmicu je završio s 28 poena uz šut 10/16. Jedina preostala dva dvoznamenkasta bili su Šarić s 13 poena, uz šut 3/14, i Žorić s 11 poena. Šarić je utakmicu završio s jednom asistencijom. Ukić, Simon i Popović ukupno su zabili 6 poena, a dodajmo i kako je Ukić na parketu proveo gotovo pune 23 minute, Bender niti devet. Što se tiče generalnog dojma, teško je reći jesmo li gore izgledali u obrani ili u napadu.

Hrvatska košarkaška reprezentacija tako još jednom neslavno završava svoj izlet na velikom natjecanju, pred nama su sigurno zanimljivi dani u kojima će biti zanimljivo pratiti rad saveza i reakcije i saveza, dok će Rusi u četvrtfinalu novu pobjedu tražiti protiv Grčke.

Eurobasket, osmina finala:

Hrvatska - Rusija 78:101

(Foto: FIBA)

 


Tagovi

EurobasketDario ŠarićEurobasket 2017Bojan Bogdanović

Ostale Vijesti