REUTERS/Eloisa Lopez
REUTERS/Eloisa Lopez

"Die Mannschaft" u nevjerojatnoj utakmici slomio američke zvijezde i bukirao veliki finale sa Srbijom!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 08.09.23. | 16:22

Spektakularna momčadska pobjeda Nijemaca u Manili.

„Die Mannschaft“ – nadimak koji znači više od momčadi. Njime se u prvi plan ističu vrline poput zajedništva, vrednuje se kolektiv, skupni napor u odnosu na pojedinačni. A iako se to uglavnom odnosilo na njemačku nogometnu reprezentaciju, sada se to može reći i za košarkašku: Njemačka je nevjerojatnom predstavom srušila favorizirani SAD 113-111 i bukirala veliki finale sa Srbijom!

U predvečerje dvoboja, u njemačkoj reprezentaciji se mozgalo o tome kako zakočiti tranziciju SAD-a, koja je do polufinala zabijala čak 26 poena iz kontranapada ili 15 više od Nijemaca. A onda je izbornik Gordie Herbert dao svojim igračima jednostavan naputak: trčite kao da sutra ne postoji.

I plan je djelovao savršeno većinu utakmice. Nijemci su požrtvovonom obranom, u kojoj se igralo agresivno na loptu i dribling, stalno bivalo na liniji dodavanja, kontrirale Amerikance kao rijetko tko do sada i od starta poručili američkim zvijezdama da ih čeka paklena večer u Manili.

Već je je startu to bilo 7-2 za Nijemce da bi poprilično raspucana prva dionica otišla na stranu Njemačke (33-31). U drugoj četvrtini su Amerikanci ipak podignuli ritam igre, a sredinom četvrtine su se i odvojili na plus četiri (41-45), no već za minutu su Nijemci poravnali –

prvo je Schröder stavio tricu, pa onda i preko pola parketa asistirao za Franza Wagnera, da bi ubrzo nastavili puniti koš SAD-a i otišli na 52-58 kada je Voigtmann uhvatio skok u napadu pa onda i ugura Banchera pod košem. Sve to je natjeralo američkog izbornika Stevea Kerra da pozove minutu odmora.

Dogovor na time outu je razbudio SAD pa su se serijom vratili u rezultatsku prednost (57-60) i na koncu održali pola koša prednosti na poluvremenu. Nisu, međutim, ni slutili kakav ih njemački blitzkieg očekuje u nastavku susreta. Nijemci su izašli kao navijeni u drugo poluvrijeme, kao da su osjetili drhtave ruke SAD-a i krenuli igrati kao u transu. Obst je bio upravo fantastičan, Franz Wagner je pogađao nemoguće, priključili su se Schröder i Theis i ubrzo je na semafru stajalo nestvarnih plus osam (78-76).

Nijemci su pojačali tranziciju, i obrambenu i napadačku, upustili su se u trk s SAD-om, a i u dvoboju zonskih obrana sredinom treće, pobjedu je odnijela ova njemačka.

Nije to izgledalo nimalo ugodno za Kerrov sastav, a kada je Franz Wagner stavio tricu, nakon što je pokupio dodavanje praktički s parketa, bilo je jasno i da je božica Fortuna na strani hrabrih Nijemaca.

Zatim je i Obst iznudio faul Reavesa u napadu, Schröder driblingom slomio Brunsona i pogodio s vrha reketa, a Haliburton s istekom vremena promašio tricu. Nijemci su u zadnju četvrtinu ponijeli kolosalnih deset razlike (94-84).

A niti u zadnjem dijelu igre, Amerikanci se nisu sasvim uspijevali prilagoditi na igru fanatičnih Nijemaca. Držali su Nijemci pristojnu distancu sve do tri minute prije kraja kada je Edwards preuzeo utakmicu na sebe i s pet vezanih poena smanjio na samo minus tri (106-103).

Nije prvi put da se SAD oslonio na individualnu kvalitetu u knap završnicama, sjetimo se samo finala Olimpijskih igara u Tokiju 2008. kada su se Lebron, Wade i Anthony maknuli u stranu i dali loptu u ruke Kobeju Bryantu da riješi utakmicu protiv Španjolaca. Problem za SAD je bio taj što Edwards, ipak nije Kobe...

Nakon Edwardsove solaže, isto je odradio i Schröder na drugoj strani, pa se sada ušlo u igru koš za koš.

Nijemci su izgubili loptu kod 108-105, a nakon toga je Schröder napravio faul na Reavesu koji je pogodio oba bacanja i odveo susret u triler-završnicu.

Obst je zabio tricu za 111-107, a onda je sijevnula i blokada Bonge na minutu do kraja. Schröder je pogodio za 113-107, Reaves vratio tračak nade SAD-u. Zatim je Bonga napravo nesmotren faul na Reavesu, dao loptu u ruke Edwardsu koji ju baca u aut, a zajedno s loptom i ambicije SAD- o naslovu u Manili.

Nijemce su do finala vodili Obst s 24 poena, Franz Wagner zabio je 22, a Theis 21. Kod SAD-a je Edwards zabio 23, a Reaves 21.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Mundobasketnjemačka košarkaška reprezentacijaamerička košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti