REUTERS/Lisa Marie David
REUTERS/Lisa Marie David

Bitka za finale: Pobjednika Kanade i Srbije bi mogla odlučiti "jedna lopta", Nijemci teško mogu do velikog iznenađenja protiv SAD-a

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 08.09.23. | 08:00

Prva utakmica na rasporedu je u 10.45, a druga u 14.40 sati.

Izbornik srpske košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić nerijetko je znao biti skrutiniziran u sportskoj javnosti susjeda. Osobito, primjerice, nakon šokantnog poraza od Talijana na prošlom Eurobasketu kada je u redovima Srbije igrao i Nikola Jokić. Na tekućem Mundijalu nema Jokića, ali Srbi su se ponovno vratili u svjetski košarkaški vrh. Ovog puta, poraz od Talijana imao je blagotvorno djelovanje na ambicije Pešićeve selekcije kojom je izbjegnut SAD u četvrtfinalu pa je u utakmici protiv Litve iskusni Pešić, očitao košarkašku lekciju do tad nepobijeđenim Litavcima, a Srbija ovjerila polufinalni sraz s Kanađanima. Zaradivši usput salve hvalospjeva.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Od očajavanja do euforije u razmaku od godine dana – ništa novo za ove prostore.

No i Srbiji i Kanadi će današnji ogled (10.45) biti najteži do sada. Radi se o dvije brze i atletske momčadi u kojima svaka selekcija ima svoje prednosti u tom match-upu. Srbi će, vrlo vjerojatno, jako puno koristiti Nikolu Milutinova i spuštati mu lopte u post, a nastavit će i s igrom u leđa, budući da su momčad koja puno poena postiže iz kontranapada, čak 21,8 ili sedam više od Kanađana.

Kanada je u protiv Slovenaca igrala s pet malih, dok se u obrani sve preuzimalo. To bi protiv Srbije mogao biti problem, jer Milutinov i Filip Petrušev imaju značajnu prednost u visini u odnosu na Kellyja Olynyka i Dwighta Powella.

Doduše, šanse Srba će uvelike ovisiti o raspoloženju najboljeg igrača Bogdana Bogdanovića koji na SP-u zabija18,8 poena, uz 4,8 asista, 3,2 skoka i 2,2 ukradene lopte po utakmici. Izuzmemo li onu očajnu prezentaciju protiv Talijana, bek Atlante bi u pet utakmica imao prosjek od 15/30 trica.

REUTERS/Eloisa LopezREUTERS/Eloisa Lopez

Na njemu će biti dvojac defenzivnih specijalaca – Luguentz Dort i Dillon Brooks, dvojac koji je odradio vrhunski posao na Luki Dončiću u pobjedi nad Slovenijom, a potonji je nakon tog slavlja ustvrdio:

„Najbolji sam obrambeni igrač na ovom turniru, na svijetu i NBA-u. Donosim malo drugačiju vrstu obrane sa svojim košarkaškim IQ-om, fizikalijama i disciplinom na parketu“, pohvalio se član Houstona.

Plan Kanađana će biti da Bogdanovća, kao i Dončića u četvrtfinalu, što više izmore, pa da odsjeku njegovu kreaciju. A ključeve kreativnog, zapravo većine napadačkog sektora Kanade drži Shai Gilgeous-Alexander. Bek Oklahome je na prosjeku od 25 poena, 7 skokova, 5 asistencija i 1,71 ukradene lopte, a iz igre šutira sjajnih 54,7 posto. 

Srbi će zasigurno puno pažnje posvetiti da SGA-u poremete ritam i izbace ga iz komfor zone.

REUTERS/Eloisa LopezREUTERS/Eloisa Lopez

U drugom polufinalu, krajnji ishod je puno manje neizvjestan – Amerikanci su debeli favoriti protiv Nijemaca (14.40 sati).

Ako je i bilo prostora za iznenađenje, taj dio kolača su odgrizli Litavci, svladavši SAD 110-104 u natjecanju po skupinama, nakon čega je američki izbornik Steve Kerr ustanovio kako je to bio „potrebni udarac po ustima“. Stoga, Nijemci se teško mogu pouzdati u novo opuštanje američkih zvijezda, a pokazala je to i četvrtfinalna utakmica protiv Talijana koju je SAD dobio sa 100 naprema 63.

Iako su Amerikanci favorizirani u valjda gotovo svakom match-upu, Nijemci, barem na papiru, imaju prednost u visini. Johannes Voigtmann, Moe Wagner, Daniel Theis i Johannes Thiemann su veliki igrači, dok smo kod SAD-a vidjeli kako Jarren Jackson redovito upada u probleme s faulovima, dok je Walker Kessler odigrao tek 40 minuta. Stoga je dobar teret unutarnje igre spao na Paola Banchera koji je do sada jako dobro odrađivao taj posao.

Problem za Nijemce bi mogla biti defenzivna tranzicija, Ker je posložio momčad koja jako puno trči, što u prijevodu znači da SAD zabija 26 poena iz kontranapada, u usporedbi s tek skromnih 11 poena Njemačke.

Trebala bi biti i utakmica iskupljenja za dvije zvijezde – Anthony Edwards je u porazu od Litve stavio 35 poena, da bi u četvrtfinalu protiv Talijana zabilježio 3 poena, 3 skoka i tri asista za 18 minuta. Još goru večer imao je Dennis Schröder koji je Latviji zabio devet poena, uz rijetko viđen očajan šut 4/26.

Kako god, na Amerikancima je da ovu utakmicu izgube, a Nijemci imaju šanse tek ako drže utakmicu što duže u egalu, pa eventualno u stresnoj završnici ušićare nešto više od poraza.



Tagovi

Mundobasketamerička košarkaška reprezentacijanjemačka košarkaška reprezentacijasrpska košarkaška reprezentacijakanadska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti