Vekić nije uspjela – poražena u finalu Nottinghama nakon mentalno iscrpljujućeg meča (FOTO)

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 16.06.19. | 18:49

Nevjerojatno težak meč za Donnu.

Hrvatska tenisačica Donna Vekić nije uspjela doći do treće WTA titule, druge na travi u Nottinghamu. Nakon izuzetno mentalno i fizički iscrpljujućeg meča u trajanju od 2 sata i 38 minuta, bolja je bila Caroline Garcia sa 2-6, 7-6, 7-6.

Donna je krenula furiozno dva puta oduzevši servis Francuskinji, čime se lako odvojila na 4-2. Na kraju je mirnim servis-gemovima održavala prednost, da bi na 5-2 i pri svom servisu bez izgubljenog poena došla do prvog seta.

U drugom smo gledali drugo naličje igre Osječanke. U nju se uvukla nervoza, a forhend Garcije postao je sve ubojitiji i nedostižniji za našu tenisačicu. Garcia ju je promjenama ritma izrazito lako bacala iz idealne pozicije za uputiti dobar udarac, što je rezulitralo dvama izgubljenim breakovima, a 28. igračica svijeta odvojila se na 4-1.

Ipak, hrvatska tenisačica se priviknula na igru suparnice, preuzevši malo više rizika. Uspjela je vratiti break zaostatka, uz nekoliko odličnih poena na bekendu. Oduševila je posebno srčanost Donne kada je izjednačila na 5-5, stisnuvši šaku i glasno uzviknuvši 'Come on!'.
Odmah potom je razornim forhendom nastavila s dobrom igrom, ali 25-godišnja Francuskinja je pokazala da je to ne može preplašiti.

Obje tenisačice su držale svoj servis do tie-breaka gdje Donna prva dolazi do mini-breaka kojega potom brzo gubi nepreciznim bekendom.  Držala se Vekić vrlo dobro sa kvalitetnim servisom sve do vodstva Garcije 5-4, kada je dva puta dala prednost Francuskinji da jakim udarcima prisili Donnu na pogrešku i izjednači na 1-1 u setovima.

Hrvatica je bila vidno iznervirana nakon izgubljenog seta, bacivši reket od pod, nakon čega je po drugi put do nje silazio trener Torben Beltz kako bi je smirio i usmjerio igru na pravi put. Prvenstveno joj je sugerirao raniji ulazak u bekend i korištenje kratkih lopti kao alat za razbijanje ritma Francuskinje.

Obje su tenisačice igrale na mahove, uz snažne i sigurne servise koje su držale do tie-breaka, iako je 22-godišnja Osječanka imala odličnu priliku kod 6-5 na servisu najbolje francuske tenisačice, ali nije falilo je snage za 'dodatnu brzinu'.

Ponovno se ušlo u 13. igru, gdje je prva do mini-breaka došla Garcia, iskoristivši slab drugi servis Donne. Ali vjerojatno najboljim potezom na cijelom meču slajs-forhendom u suprotnu stranu od koje je Garcia dolazila na mrežu, Vekić se vraća u igru.
Nažalost ne zadugo. Odmah u sljedećem poenu gađa mrežu, da bi zatim Garcia uzela dva mini-breaka i mirno odserviral, nakon jedne propuštene prilike, a za pobjedu i konačnih 2-6, 7-6, 7-6.

U konačnici velika je šteta što Donna nije uspjela prelomiti susret na svoju stranu, ali ostaje pitanje što ju je toliko mučilo tijekom cijelog meča. Ipak, treba naglasiti kako je odigrala odličan turnir i ponovno pokazala da je na travi uvijek u pravoj formi.

Donna se nakon meča i rasplakala, ali je potpuno zasluženo dobila ovacije britanske publike.

"Čestitke Caroline, nevjerojatan meč od drugog seta. Publika je bila nevjerojatna. Jako sam tužna zbog današnjeg poraza, ali vraćam se dogodine i dolazim po ovaj trofej. Bio je jako lud tjedan sa kišom, morali smo igrati u dvorani, ali ljudi su bili nevjerojatni i hvala svima još jednom", rekla je Donna nakon poraza.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Donna VekićCaroline GarciaWTA Nottingham

Ostale Vijesti