Spasitelj Borna doveo Hrvatsku u finale Davis Cupa!

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 16.09.18. | 19:05

Fizički vrlo zahtjevan meč otišao je na stranu hrvatskog tenisača.

Hrvatska je u finalu Davis Cupa!

Borna Ćorić je nakon više od 4 sata igre došao do pobjede u petom meču protiv američkog tenisača Francesa Tiafoea. Bilo je na kraju 6-7, 6-1, 6-7, 6-1, 6-3 za treći ulazak Hrvatske u finale ovog turnira, koji se posljednji put igra u ovom formatu.

Gledali smo fizički, a poglavito i psihički, vrlo iscrpljujući meč u kojem je hrvatski tenisač u tri navrata imao vodstvo od 5-1, gdje se Amerikanac jednom uspio i vratiti.

Borna je igrao vrlo otvoreno cijeli meč, 20-godišnji Amerikanac nije puno kaskao, te smo mogli vidjeti nekoliko atraktivnih poena, koji su u prvom redu podrazumijevali slice-udarce i izlaske na mrežu, dok je godinu stariji Ćorić prednjačio odličnim backhandom.

Zagrepčanin je prvi izgubio servi pri rezultatu 2-1 za Tiafoea u prvom setu, ali u bitnom trenutku pred odvajanja Tiafoea uspijeva uzeti break Amerikancu. Set je otišao u tie-break gdje je Borna bio izrazito nervozan te nije uspio doći niti do jedno jedinog poena.

Ćorić se ekspresno vratio u meč. Nakon samo 24 minute imao je vodstvo od 5-0 u drugom setu kojega je na kraju sigurno uzeo sa 6-1, a istim tempom nastavio je gaziti i u trećem setu.

Riskantni, ali precizni udarci duboko na polovici Tiafoea, odsjedali su po kutevima i linijama, a momak s Floride bio je potpuno bespomoćan. Pri rezultatu 5-1, izgledalo je da će hrvatski tenisač mirno privesti kraju ovaj set, a potom i meč.

Ipak, nešto se pitalo i mladog Francesa. Uspio je iskoristiti nešto blaži pristup Borne u usporedbi s ranijim dijelom meča, te mu je poljuljao samopouzdanje na servisu i osvojio pet gemova zaredom. Set je na kraju otišao u tie-break gdje smo vidjeli mnogo mini-breakova. Na kraju je Tiafoe bio prisebniji iskoristivši jednu Ćorićevu grešku za set loptu koju je okrunio as servisom za vodstvo od 2-1 u setovima.

Hrvatski tenisač je pokazao iznimnu mentalnu snagu gdje se u dva navrata vraćao nakon izgubljenog seta. I to furiozno. Ponovno je zaredao sa nekoliko sjajnih gemova, gdje je u tri zaredom izgubio jedan jedini poen. Dva puta je oduzeo servis Tiafoeu za novih 6-1.

Nakon gotovo 3 i pol sata igre, ušli smo u peti set – odlučujući za finale Davis Cupa.

Obojica su bili nešto oprezniji, posebice na svom servisu bez pretjeranih rizičnih pokušaja u obliku skraćenih loptica, kojih nije manjkalo u ranijim dijelovima meča. Tiafoe je u jednom trenutku zaprijetio Borni kada je izborio dvije break lopte, ali Čilić se dobrim postavljanjem na protivnikove udarce uspio oduprijeti njegovim naletima.

Trenutno 18. igrač svijeta, Borna, uvijek je bio 'tu negdje' na servisu Tiafoea, ali tek u petom gemu uspijeva oduzeti servis iz prve break prilike. Amerikanac je kalkulantski izašao na mrežu, ostavljajući lijevi dio svog terena nebranjenim, a nešto plića loptica omogućila je Ćoriću fantastično otvaranje backhand dijagonalom koja je odsjela na liniji za prijelom meča u petom setu.

Mirno je zadržao Borna svoj servis do kraja meča, da bi potom još jednom 'breaknuo' Tiafoea na meč lopti za zasluženu pobjedu nakon 4 sata i 10 minuta igre.

Hrvatska će finale igrati u Lilleu protiv domaćina Francuske.

(Foto: Pixsell)


Ostale Vijesti