Danju hokejaš Medveščaka, a noću novinar jednog od najprestižnijih sportskih medija

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 16.10.18. | 14:36

Novopridošli napadač Medvjeda paralelno gradi dvije karijere.

Nakon kratkih i turbulentnih avantura u Češkoj i Njemačkoj u Zagrebu se skrasio Jordan Samuels-Thomas, tamnoputi napadač koji je nakon solidne NCAA karijere bio i solidan AHL igrač, ali nikad blizu NHL-a. Nakon što je prošlu sezonu u San Diegu postigao jedan pogodak u 18 utakmica stiglo je vrijeme za odlazak iz SAD-a i potragu za srećom u Europi. Kako sam kaže u Češkoj baš i nije bilo sjajno, a tamo je prvo stigao.

Potpisao je za Mladu Boleslav, no jedina osoba koja je znala engleski dobila je otkaz taman kada je on stigao u klub, a nakon toga imao je problema i s rasizmom i izbacivanjem iz klupskog smještaja usred noći. Nakon jako teškog početka otišao je u Njemačku, u Augsburg gdje je u šest utakmica tri puta zabio i pokazao se u sjajnom svjetlu. Međutim sezona je brzo završila i Jordan je ostao s upitnikom iznad glave oko svoje karijere i priznaje kako se želio vratiti u domovinu. Tada je stigao poziv Medveščaka koji mu je nudio ozbiljnu minutažu i priliku da se pokaže u drukčije svijetlu nego do sada. Samuels-Thomas kroz karijeru je uglavnom bio zadužen za prljav posao i specijalne jedinice za igru s igračem manje. Medvjedi su mu nudili mjesto među top šest napadača.

No, ova priča ima jednu drugu posebnost. Osim što je igrač Medveščaka, Jordan Samuels-Thomas je i novinar The Athletica, jednog od najprestižnijih američkih online medija za sport starog malo manje od tri godine. Radi se o projektu koji želi donijeti nove standarde sportskog novinarstva, doveli su neke od najvećih faca sportskog novinarstva u Americi i za sada napravili sjajan rezultat jer svojim pristupom osvajaju čitatelje ne samo u SAD-a, već i u cijelom svijetu. Jordan kaže da gaji jednaku strast prema hokeju baš kao i prema novinarstvu. U tom slučaju bolju situaciju nije mogao zamisliti s obzirom na ipak limitirane igračke mogućnosti. Za prošli playoff Samuels-Thomas radio je za NBC San Diego i prilično je uspješan kao hokejaški analist.

Međutim kako sam kaže strasti za hokejom ne nedostaje i njegova profesionalna karijera je tek na početku te je ne planira zapostaviti bez obzira na elitni angažman u američkim medijima. Priznaje kako mu je puno novinara s The Athletica zapravo model onoga što i kako treba raditi, no da on pokušava spojiti svoje iskustvo profesionalnog igrača i sportskog novinara. Njegov je zadatak kroz perspektivu profesionalnog igrača, ali objektivno baš kao što je i naučio tijekom studiranja na Quinnipiacu u Hamdenu.

Također, njegov zadatak na tom cijenjenom portalu je recimo objašnjavanje čitateljima zašto je određeni napadač ili branič toliko kvalitetan u određenim situacijama baš kroz prizmu profesionalnog igrača i donošenje golih razloga u analizama određenih situacija. Naravno u sve će to biti uključeno njegovo iskustvo s leda, ali i iskustvo pisanja.

Samuels-Thomas prilično je dugo ostao na sveučilištu za razliku od većine američkih igrača koji čim prije žure u profesionalce. No, upravo ga to čini toliko drukčijim od ostalih jer vjerojatno svjestan svojih limita ostao je na fakultetu nakon dodiplomskog studija i išao po pravu diplomu iz novinarstva. Tamo je surađivao i učio s nekim od najvećih novinara s ESPN-a i NBC-a koji su imali suradnju sa sveučilištem. Iako ima 28 godina tek je četiri godine profesionalac jer je diplomirao i izašao s fakulteta 2014. godine i to sa vrlo zanimljivom temom diplomskog rada. Napravio je 11-minutni film o Barryu Melrose, svojem uzoru iz mladosti, bivšem profesionalnom hokejašu, a kasnije stručnom komentatoru ESPN-a i NHL Networka.

Može se reći kako je sada na pravom tragu prema svojem uzoru i čovjeku kojem se divio. Iako nije ostvario NHL karijeru, ostvario se kroz novinarstvo za koje ima ogromnu strast i misli je istaknuti upravo kroz novi posao analitičara na jednom od najboljih svjetskih sportskih medija. S druge strane u Medveščaku je član druge linije i igra s još jednim tamnoputim hokejašem spomenutim Gregom Mauldinom koji je europsku karijeru izgradio u Švicarskoj.

Za sada je u devet utakmica jednom zabio i dva puta asistirao, a ukupna +/- statistika mu je na -11 što i nije sjajno, ali treba uračunati da je ukupna gol razlika momčadi 18:37, da obrana ne funkcionira najbolje i da on sam provodi puno vremena na ledu. Iako je bez sumnje svestrana osoba i rijedak intelektualac među vrhunskih sportašima, Samuels-Thomas nije tip igrača koji će napraviti razliku za Medveščak iako su mu upravo oni ponudili šansu da to postane prvi put u karijeri, čak ni u ovakvim uvjetima kada je momčad zaista skromna. Ostaje dojam da bi mogao puno više dati u situaciji da je okružen dobrom momčadi kojoj bi mogao pomoći u stvarima u kojima je najbolji, a to nije zabijanje i kreiranje. Nadamo se kako se neće ljutiti za ovu kratku i završnu igračku analizu, ipak je i on kolega novinar i to s daleko više razine.

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

Jordan Samuels-ThomasMedveščakEBEL

Ostale Vijesti