Krajan je morao otići, ali ne na ovaj način

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 11.11.19. | 20:59

Kaotičan vikend u Hrvatskom teniskom savezu.

Kao grom iz vedra neba stigla je vijest ovog vikenda da Željko Krajan više nije izbornik hrvatske teniske reprezentacije. Samo tjedan dana uoči starta novooformljenog Davis Cup turnira koji će se održati u Madridu i na kojemu Hrvatska brani titulu pobjednika.

Izbornik koji je na klupi hrvatske teniske selekcije od 2012. godine, izborio je dva finala u kojima je imao polovičan uspjeh – 2016. godine poraženi smo od Argentinaca u meču u kojem je Marin Čilić na pladnju imao Juana Martina Del Potra, a dvije godine kasnije iskupili smo se protiv Francuza u Lilleu. Mnogi su se stoga zapitali zašto Krajan dobiva otkaz i to samo tjedan dana uoči spomenutog turnira u Madridu. Odgovor se odmah mogao razaznati u Krajanovoj izjavi da se „nada da su igrači bili ti koji su odlučili“ o njegovoj smjeni.

Već u ponedjeljak do ranog poslijepodneva otpetljalo se klupko – najbolje rangirani hrvatski tenisač u ovom trenutku, Borna Ćorić, dao je svoje viđenje situacije.

„Laknulo nam je što se to riješilo. Kad imaš neki problem u sebi koji stalno nosiš sa sobom teško ti je s njim funkcionirati tako da nam je sad sigurno lakše“, izjavio je Borna i tako otkrio da je očito negdje puklo na relaciji između izbornika i ostalih igrača.

Pojedini mediji spekuliraju o tome da je pravi razlog novčana premija koja bi se dobila za odlazak u Madrid, iako predsjednica Saveza, Nikolina Babić, tvrdi da to nije razlog. 

Naime, nakon što je Čilić otkazao – povuklo se pitanje tko će ga naslijediti. Krajan je planirao pozvati Ivu Karlovića, ali to nije naišlo na odobrenje ostatka igračkog kadra jer bi se Div sa Šalate navodno priključio momčadi na dan početka turnira u Madridu zbog obaveza u Houstonu na Challengeru preko kojega želi izboriti Australian Open.

Potom se, prema nekim napisima, povuklo pitanje premija i tko bi trebao dobiti Čilićevu premiju kao drugog igrača u kadru, a sve to u konačnici je dovelo do prekida suradnje sa Krajanom. Koliko je istine u svim tim nagađanjima, teško je procijeniti, ali je očito da je nešto puklo i da igrači više nisu htjeli igrati pod Krajanom. Iz tog razloga, razlaz je postao nužnost nevezano uz stručnost Željka Krajana kao izbornika, odnosi su naprosto postali nepopravljivo narušeni.

Međutim, način na koji se dogodio raskid – prema Krajanovim riječima, potpisao je „iznuđeni otkaz“ – aludira na puno dublji problem u Hrvatskom teniskom savezu. Ukoliko odnos trenera i igrača ne funkcionira već neko vrijeme, a Babić tvrdi da je tako od Lillea (prije točno godinu dana op.a.) – zašto čekati s otkazom do tjedan dana prije početka završnog turnira na kojemu Hrvatska brani naslov kao zadnja pobjednica Davis Cupa igranog u starom formatu?

Iako su nam otkazivanjem Čilića, pa makar i ovakvog van forme ove sezone, šanse za dobar plasman uvelike pale, je li se moglo ovo riješiti puno ranije? Stvoriti plan za post-Krajanovu eru barem za ovaj početni period, a nakon toga i za naredne sezone, a ne da na poziciju izbornika moramo ad hoc stavljati na teret izborniku-igraču Franku Škugoru?!

Ovo natjecanje u Madirdu, gdje ćemo igrati u grupi sa Rusima i Španjolcima je praktički otpisano, a što nam dalje slijedi kada je hrvatski reprezentativni tenis u pitanju? Teško je procijeniti - nadamo se, manje kaosa.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Željko KrajanMarin ČilićBorna ĆorićFranko ŠkugorIvan DodigHrvatska teniska reprezentacijaDavis CupMate Pavićhrvatska davis cup reprezentacija

Ostale Vijesti