REUTERS/Benjamin Westhoff
REUTERS/Benjamin Westhoff

Bundesliga puna napetosti: Bayern s Kaneom u obranu naslova, Terzić željan osvete i Leipzig gladan trofeja!

Vrijeme Čitanja: 7min | pet. 18.08.23. | 08:05

Prije 60 godina, 24. kolovoza 1963., rođena je Bundesliga! U okrugloj sezoni po redu, čekaju nas mnoga uzbuđenja

Bundesliga ist da! Dočekali smo novu sezonu najboljeg razreda njemačkog nogometa. Prvak Bayern s novom zvijezdom Harryjem Kaneom brani naslov prvaka, Borussia Dortmund traži osvetu, Leipzig nakon osvajanja Superkupa sve gladniji i za trofej prvenstva, nova rivalstva s novim imenima, borbe za europska mjesta... Sve to nudi Bundesliga ove sezone. Možda i najnepredvidljivija od Liga petice.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

BAYERN SE NE MOŽE OPUSTITI

Iako jesu aktualni prvaci, daleko da je njemački rekordni prvak Bayern prošetao ligom prošle sezone. Gol razlika spasila je Bavarce od predaje pehara Dortmundu u posljednjem kolu, ali sada treba započeti novu epizodu. Raphael Guerreiro, Min-jae Kim i Konrad Laimer donijet će novu snagu momčadi, ali glavni faktor na koji će se Thomas Tuchel osloniti je dolazak Kanea. On bi trebao popuniti rupu koja je u Bayernovu napadu nastala odlaskom Roberta Lewandowskog prošloga ljeta.

"U konačnici, želio sam igrati na najvišoj razini, igrati u Ligi prvaka, boreći se za naslove svake godine. Dolazak u Bayern, jedan od najvećih klubova na svijetu, daje mi tu priliku", rekao je Kane po dolasku u Bayern, ali opasno se opekao već u Superkupu prije prvog kola kada je Leipzig slavio u onome što se najtočnije može nazvati 'Dani Olmo show", nakon što je nekadašnji dinamovac hattrickom srušio Rekordmeistere u 3-0 pobjedi. 

Iako će Bayern kao i uvijek imati velike apetite i u Ligi prvaka, primarni će im fokus biti na domaćem prvenstvu koji im je 'i otac i mati', kako je to Ante Čačić prošlu sezonu rekao za HNL i Dinamo. No, nećemo sada o bolnim temama hrvatskih travnjaka... Prošlogodišnji trijumf, koji je osiguran pobjedom u posljednjem danu, da ne kažemo, posljednjem trenutku utakmice u gostima (2-1) kod Kölna, bio je Bayernov 11. uzastopni Meisterschale, ali žele li podići i 12., morat će se iznimno potruditi. Prva prilika je već u petak (20.30) protiv Bremena kada bismo mogli vidjeti i Kanea prvi puta u početnoj postavi. 

Werder Bremen je izgubio 14 od zadnjih 15 domaćih utakmica Bundeslige od Bayerna, a drugu je remizirao. Zadnji put su pobijedili rekordne prvake na Weser-Stadionu 21. listopada 2006. rezultatom 3-1. Pojačali su se tijekom ljeta dovođenjem Nabyja Keite, iako je bivši veznjak RB Leipziga i Liverpoola trenutno izvan stroja zbog ozljede prepona koju je zadobio u prijateljskoj utakmici pred sezonu. Poljski reprezentativni napadač Dawid Kownacki među ostalim je novim licima, ali zadržavanje Niclasa Füllkruga možda je i ključni dio njihove ovoljetne klupske politike. Prošle sezone Füllkrug je bio prvi igrač Bremena nakon Miroslava Klosea (2005./06.) koji je završio kao najbolji strijelac Bundeslige i zasigurno će im biti potreban kako bi i ove sezone plivali iznad zone ispadanja.

TERZIĆ ŽELI OSVETU, LEIPZIG GLADAN TROFEJA

Suze Edina Terzića na prepunom Signal Iduna Parku u posljednjem kolu prošle sezone ostale su duboko urezane i među navijače Žuto-crnih i među igrače i samom treneru Dortmunda. Bili su blizu, jako blizu toliko željenom naslovu i sada kada su bili tako blizu, ući će u novu sezonu gladniji nego ikada. Jedna utjeha za BVB nakon gubitka naslova bit će da su bili (i još uvijek jesu) najbolja momčad Bundeslige u kalendarskoj 2023. godini, uzevši 46 od mogućih 57 bodova iz 19 utakmica. Nova pojačanja Dortmunda Ramy Bensebaini i Marcel Sabitzersu zaigrali su i imepresionirali već u Kupu.

Izabranici Edina Terzića neporaženi su u 15 utakmica na domaćem terenu u ligi, a pobijedili su u 11 od posljednjih 12. Potrudit će se nastaviti odličan niz i kada se u subotu sastanu s Kölnom na svom stadionu. Köln je dobio samo jednu od svoje 23 gostujuće utakmice u Dortmundu u posljednje 32 godine, ostvarivši uspjeh od 2-1 u studenom 2020., Köln se vratio kući iz Dortmunda bez golova u 20 navrata, više nego protiv bilo koje druge momčadi.

BVB je vodio 4-0 nakon 36 minuta 25. kola prošle sezone, na putu do pobjede 6-1. Bio je to prvi i jedini put da su Billy Goats pod vodstvom glavnog trenera Steffena Baumgarta primili šest golova u jednoj utakmici. Umirovljenje Jonasa Hectora predstavlja najveću promjenu u momčadi koja je prošlu sezonu završila na 11. mjestu, dok se Ellyes Skhiri  pridružio rivalu Eintrachtu iz Frankfurta. Leart Paqarada doveden je iz St. Paulija kako bi popunio Hectorovu prazninu na lijevom beku, a veznjak Florian Kainz preuzima dužnost kapetana. Dejan Ljubičić i Linton Maina još su pod upitnikom za ovaj nastup. Steffen Tigges je u međuvremenu definitivno van stroja.

Još jedna probuđena momčad Bundeslige zasigurno je Lepzig, osobito nakon osvojenog Superkupa nakon 3-0 trijumfa nad Bayernom. Dani Olmo postigao je sva tri pogotka u Münchenu dok je momčad Marca Rosea pokazala izvrsnu izvedbu nakon trećeg mjesta prošle sezone i druge uzastopne pobjede u DFB-Pokalu. Kamen temeljac prve momčadi Joško Gvardiol, Konrad Laimer, Christopher Nkunku i Dominik Szoboszlai napustili su klub tijekom ljetnog prijelaznog roka, ali Leipzig je mudro regrutirao dovodeći cijeli niz mladih talenata, uključujući Loisa Opendu, Nicolasa Seiwalda i Xabija Simonsa. Nijedna momčad Bundeslige nije osvojila više bodova od Die Roten Bullena otkako je Rose preuzeo vodstvo prošlog rujna, a znakovi govore da će se ponovno boriti za najviša mjesta u tek otvorenoj sezoni. 

Prvi ispit im je u subotnjem ranom terminu od 15.30 protiv Bayer Leverkusena. Od Leverkusena se očekuju velike stvari u Alonsovoj prvoj punoj sezoni kao glavnog trenera. Španjolac je doveo Die Werkself s dna u listopadu na šesto mjesto do kraja sezone 2022./23. i do polufinala Europske lige. Unatoč odlasku najboljeg strijelca Moussa Diabyja u Newcastle United, nadaju se da će i ove sezone moći konkurirati za visoka mjesta na tablici. 

Oni koji se visokim mjestima vjerojatno baš i neće moći nadati su Darmstadt 98 i Heidenheim, dvije momčadi koje su se plasirale u Bundesligu, ali teško će preživjeti zbog svojih financija. Još uvijek žele uspjeti - posebno uz pomoć svojih karizmatičnih trenera - no to nije pretjerano realno.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

ŠTO JE S HRVATIMA?

Kao i uvijek, Njemačka je dom mnogim Hrvatima pa ih tako i ove sezone možemo gledati u nizu bundesligaša. U redovima prvaka su dva Hrvata. Gabriel Vidović vratio se s posudbe u Vitesseu, a Josip Stanišić bi standardno trebao imati ugodnu minutažu i značajnu ulogu. Kristijan Jakić i Hrvoje Smolčić propustili su trening u ponedjeljak. "Njih dvoje se ne osjećaju dobro", rekao je glasnogovornik Eintrachta. 

Andrej Kramarić će i ove sezone biti jedan od glavnih faktora Hoffenheima. Iako se ponekad činilo da se Hoffenheim ponekad previše oslanja na Vatrenog, a ni on nije svemoguć, nikad nije bilo prave alternative koja bi osporila njegovu ulogu u momčadi. S 32 godine Kramarić je možda malo usporio, ali je i dalje glavna točka u Hoffenheimu. Iza Hoffenheima je turbulentna sezona u Bundesligi, tek su u završnici uspjeli osigurati opstanak, a najbolji strijelac kluba Kramarić je optimist kada je u pitanju naredna sezona.

Hrvatski reprezentativac Josip Juranović odlično se uklopio u momčad Union Berlina otkako je početkom godine stigao iz Celtica, a Union je ostvario povijesni uspjeh plasmanom u Ligu prvaka što će mu sigurno dati dodatni motiv za dokazivanje i ove sezone.

Borna Sosa je kao i svakog prijelaznog roka jedna od glavnih tema odlazaka u Stuttgartu, a sada je Fabrizio Romano otkrio, a Germanijaku je potvrđeno iz izvora bliskih igraču, kako je Vatreni u pregovorima sa Sevillom, no kao i uvijek u transferima - nije gotovo dok se ugovor ne potpiše. Niko Kovač doveo je novog Hrvata u svoje redove. Lovro Majer prešao je iz Rennesa među njemačke Vukove i pridružit će se Bartolu Franjiću koji od prošle sezone čeka na svoju pravu priliku kod braće Kovač. 

U Augsburgu pak, hrvatski dvojac - Dion Drena Beljo i David Čolina - nisu imali najbolju sezonu, ali su se u finišu sezone ipak spasili i ostali u elitnom društvu u kojemu se i jedan i drugi mogu još više istaknuti ove sezone. Beljo je za to priliku već dobio i opravdao u prošloj sezoni, a ove se i Čolina nada većoj minutaži.

Dodajmo i kako je Köln potvrdio u utorak sezonsku posudbu u 1. FC Kaiserslautern za braniča Nikolu Soldu

Sve u svemu, Bundesliga iz sezone u sezonu sve zanimljivija, a nova nam kuca na vrata već za nekoliko sati. Krećemo s prvakom, barem dosadašnjim, a za nekoliko mjeseci vidjet ćemo je li tko bio dovoljno moćan preoteti im naslov ili


Tagovi

BundesligaDFBDFB-PokalBayernBorussia DortmundWolfsburgNiko KovačLovro MajerDion Drena BeljoBartol FranjićEdin TerzićAndrej KramarićHoffenheimAugsburgDavid ČolinaJosip StanišićKristijan JakićHrvoje SmolčićEintracht FrankfurtHarry KaneJosip JuranovićBorna Sosa

Ostale Vijesti