vijest

0

Zbog prevelikog broja stranaca patit će reprezentacija, a Hajduk je mogao imati kamp

08.01.2019 11:08 | Germanijak.hr/N.R.

Damir Burić progovorio o problemu koji muči hrvatski nogomet.

Veličina slova A A A

Prošla polusezona 1.HNL bila je rekordna po broju stranaca u klubovima prve lige, prvi puta ih je bilo više od 100 (točnije 103), a samo 73 Hrvata rođena nakon 1. siječnja 1996., što je dobna granica za nastup na predstojećem U21 Euru, zaigralo je prvoligaški nogomet u prvom dijelu aktualne sezone.

O sve većem broju stranaca u HNL-u i sve manjem broju domaćih mladih igrača, progovorio je bivši trener Hajduka Damir Burić za Sportske novosti.

„Drastično smanjen prostor za mlade igrače znači gubljenje baze, a manja baza znači i manje kvalitetnih igrača, što će u budućnosti osjetiti reprezentacija. Nijemci, recimo, na sve moguće načine uvjetuju klubovima ulaganje u vlastite škole i kampove. Kada vam omladinska škola izbaci kvalitetne igrače, normalno je da će te ih pretpostaviti strancima. Ulagali ste u njih, vaši su i jeftiniji. U Hrvatskoj morate imati ne znam koliko sjedalica na tribinama, reflektore, natkrivenu tribinu, ali ne morate imati teren s umjetnom travom, kamoli kamp“.

Koje je onda rješenje?

Nijemci u Bundesligi imaju 50 posto domaćih igrača, u Bundesligi II 70 posto. Moj klub Greuther Furth za prošlu sezonu je dobio stimulaciju od dva milijuna eura zato što je u Bundesligi II bio klub s najviše odigranih minuta kada su u pitanju mladi njemački igrači. Zašto HNS ne bi stimulirao naše klubove?“, pita se Burić.

Iako je u sezonu ušao odlično, Gezther Furth je 2018. završio na 11. mjestu s 24 osvojena boda, no Burić tvrdi kako je glavni cilj kluba osiguravanje ostanka prije posljednjih prvenstvenih kola.

Što se Hajduka tiče, tvrdi da su Marin Brbić i Goran Vučević imali plan napraviti kamp na Poljudu jer „svaki klub počiva na uvjetima, a sve ostalo dolazi kao posljedica“. No, nova uprava, na čelu s Ivanom Kosom, koji je između ostalog otpustio Burića, zarađeni novac odlučila je investirati u strance koji nisu donijeli profit.

(Foto: Pixsell)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka