vijest

0

Velika pobjeda za ratom i ideologijom razjedinjeni narod

10.01.2019 10:31 | Germanijak.hr/N.R.

Ispisuju povijest.

Veličina slova A A A

Korejski poluotok još od kraja Drugog svjetskog rata podijeljen je na dva dijela, na famoznoj 38. paraleli na kojoj je sovjetska Crvena armija zaustavile svoje trupe neposredno pred kapitulaciju Japana koji je početkom prošlog stoljeća, točnije 1910., aneksirao ujedinjeno Korejsko carstvo.

Sovjeti su tako okupirali Pyongyang, a Amerikanci, koji su umarširali u Koreju s južne strane, Seul, i dvije najjače sile svijeta u tim velegradovima uspostavili su svoje vojne vlade. Ta razdioba dovela je do Korejskog građanskog rata koji je trajao između 1950. i 1953., sukob se nastavio tijekom Hladnog rata, a antagonizam između „komunističke“ Sjeverne Koreje, punog naziva Demokratska Narodna Republika Koreja, i „kapitalističke“ Republike (Južne) Koreje traje do danas.

Ipak, u prošloj godini došlo je do velikog pomaka. Zapravo je sve započelo početkom 2018. na Zimskim olimpijskim igrama održanima u južnokorejskom Pjongčangu kada su sportaši obje Koreje zajedno marširali na ceremoniji otvaranja Igara, a pod istom zastavom nastupale su i korejske hokejašice koje su na olimpijskom turniru izgubile sva tri meča i zabile tek jedan počasni pogodak.

Ukratko, kako ne bismo previše ulazili u bilateralni (ili unutarpolitički) odnos dvije Koreje, napomenimo kako se u travnju predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in susreo se s predsjednikom Sjeverne Kim Jong-unom s ciljem kako bi se denuklearizirao i demilitarizirao Korejski poluotok i kako bi se normalizirali odnosi između dvije godinama ratom, interesima i ideologijom zaraćene države.

Novi korak prema povijesnom pomirenju dvije Koreje dogodit će se danas, kada će zajednička reprezentacija otvoriti 26. Svjetsko prvenstvo u rukometu koje se do 27. siječnja igra u Njemačkoj i Danskoj. Jedinstvena Koreja će tako pod zajedničkom zastavom zaigrati na otvaranju natjecanja protiv domaćina Njemačke u Berlinu.

> Počinje SP: Ovi klinci će potvrditi da su budućnost svjetskog rukometa

Kako je rukomet u Južnoj Koreji na puno većoj razini nego u Sjevernoj (J. Koreja je sudjelovala na sedam Olimpijskih igara, 1988. u Seoulu je čak osvojila drugo mjesto, i 12 Svjetskih prvenstava, a osvojila je i šest zlata na prvenstvima Azije i još šest na Azijskim igrama) Koreja je jedina reprezentacija na predstojećem prvenstvu koja će u rosteru imati 20 umjesto dozvoljenih 16 igrača, budući da su se 16-torici južnokorejskih rukometaša priključila četiri sjevernokorejska.

„Svjetsko prvenstvo je velika stvar za naše države, pogotovo jer igramo u Berlinu koji je bio podijeljen na dva dijela, ali je pronašao put prema miru. Kao ujedinjena momčad, želimo pokazati da Koreja može učiniti isto“, rekao je trener zajedničke reprezentacija Cho Younh-shin.

Iako 20 izabranih nisu imali previše vremena za uigravanje i asimilaciju, kapetan reprezentacije Jung Su-young tvrd kako su igrači dvije države vrlo brzo postali prijatelji.

„Na početku se osjećala udaljenost između igrača dvije države, no što smo se više družili počeli smo se zbližavati, da bismo naposljetku postali prijatelji“.

Razlika u kvaliteti između južnokorejskih i sjevernokorejskih rukometaša je velika, no izbornik Cho obećao je kako će u svakoj utakmici pružiti priliku najmanje jednom rukometašu iz Sjeverne Koreje kojoj će ovo biti prvi nastup na Svjetskom prvenstvu iako će imati samo četiri predstavnika na istome…

„Jako smo uzbuđeni i veselimo se svemu što ćemo doživjeti, kao i onome što ćemo naučiti na terenu. Dakako, kao momčad želimo ostvariti veliki rezultat“, rekao je jedan od „sjevernjaka“, Ri Kyong-song.

Doduše, postići kvalitetan rezultat neće biti lagano. Južnokorejski rukomet nije na razini na kojoj je bio u osamdesetima, devedesetima i početkom 2000-tih. Na Svjetskom prvenstvu posljednji puta sudjelovali su 2013. u Španjolskoj kada su osvojili 21. mjesto od 24 reprezentacije, a na ovom se nalaze u možda i najtežoj skupini s domaćinima, svjetskim i olimpijskim prvacima Francuzima, jakom Rusijom i Srbijom te ponajboljom južnoameričkom reprezentacijom Brazilom.

Koreja, jasno, nema nikakve šanse plasirati se u drugi krug u kojeg prolaze samo tri reprezentacije iz skupine, no sama činjenica da će nastupiti pod istom zastavom, kao jedinstvena nacija, puno je veća pobjeda za ovaj isti i ne svojom voljom razjedinjeni narod.

(Foto: Reuters/Wikipedia)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka