vijest

0

Talijanska ikona otkrila: Zbog paničnih napadaja nisam mogao igrati za Juventus

08.01.2019 19:38 | Germanijak/I.G.

Jedan u nizu velikih igrača koji se borio s depresijom.

Veličina slova A A A

Iako u posljednje vrijeme sve više igrača izlazi u javnost po pitanju vlastitog iskustva s depresijom, i dalje se čini kao da su anksiozni poremećaji 'tabu tema', kako u svijetu sporta, tako i u ostalim granama društva. Andres Iniesta, Per Mertesacker i Danny Rose jedni su od poznatijih nogometaša koji su istupili po ovom pitanju, a njima se sada priključio i Gianluigi Buffon, talijanska vratarska ikona koja se također borila s depresijom.

„Na nekoliko mjeseci sve mi je jednostavno prestalo imati smisla“, izjavio je Gigi, a prenosi američki ESPN. Nastavlja: „Činilo mi se kako nikog nije briga za mene. Osjećao sam se kao da su svi pitali za Buffona, nogometaša, ali nikoga nije zanimao Gigi kao osoba. Imao sam 25 godina, 'jahao' na valu uspjeha s Juventusom, ali tada sam prije utakmice u Serie A pristupio treneru vratara Ivanu Bordonu i rekao mu: 'Ivano, pripremi Chimentija, neka se zagrije. On će igrati, ja se ne osjećam dobro“.

Legenda Stare dame, u kojoj je proveo većinu svoje karijere, došavši 2001. godine iz Parme, od ovog ljeta nastupa za Paris Saint-Germain. Otvoreno je za američke medije pričao o svom stanju.

„Patio sam od paničnog napadaja i nisam bio u stanju igrati utakmicu“, rekao je Gigi, dodavši kako je ta situacija bila krucijalna da se dogodila jer je tek tada mogao prijeći preko toga i nastaviti dalje: „Da to nisam iskusio, taj 'oblak' i metež s drugim ljudima, vjerojatno se nikada ne bih izvukao iz toga. Bilo mi je jasno da je to bilo raskrižje u mom životu između odustajanja i suočavanja s nesigurnostima koja svi imamo“.

Sada već 40-godišnji Buffon osvrnuo se i na rasističke povike upućene od strane Interovih navijača prema Napolijevom Kalidouu Koulibalyu. Uz to, prokomentirao je i izbjegličku krizu.

„Ako se brod potopi nadomak Italije i umre 300 ljudi, tada smo svi tužni i pričamo kako treba udomiti pojedinu djecu koja postanu siročad. Ali ako se ne utope, tada se žalimo kako smo 300 imigranata pustili u državu i pričamo o tome 'što su oni došli ovdje raditi“, rekao je o krizi, potom se osvrnuvši na incident Interovih pristaša s Koulibalyem: „Teško je pokušati kontekstualizirati što se točno dogodilo u Milanu. Mržnja je 'pogrešan vjetar' odakle god puhao. Ne samo na stadionima“, zaključio je Gigi Buffon.

(Foto: Reuters)

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka