vijest

0

Osijek ima mladog trenera? Hm, bilo ih je točno 29 mlađih u HNL-u...

01.04.2019 08:04 | Marko Vidalina

Dino Skender zasjeo je na klupu Osijeka s navršenih 35 godina, četiri mjeseca i 19 dana, što ga čini 30. najmlađim trenerom koji je vodio neku momčad u HNL-u. Mlađi od njega bili su i Bilić, i Pamić, i Scoria, i Kopić... I hrpa zaboravljenih anonimaca!

Veličina slova A A A

Kad u srijedu u 16.30 sati započne ogled Osijeka i zaprešićkog Intera, Dino Skender imat će 35 godina, četiri mjeseca i 24 dana. Debitirat će pet dana nakon što je s mjesta trenera Osijeka II promoviran na klupu prve momčadi, čime je postao najmlađi trener u HNL-u. Pet godina je mlađi od prvog sljedećeg, Rijekina Igora Bišćana, šest od Lokomotivina Gorana Tomića, sedam od Sergeja Jakirovića, koji je s Goricom napisao "otpusno pismo" Zoranu Zekiću...

"Dat ću sve od sebe da pokušamo promijeniti tijek događaja, koji u posljednje vrijeme nije bio najbolji. Hvala Zoranu Zekiću na svemu, naša suradnja bila je na visokom nivou, ali u nogometu i životu to je ponekad tako. Dođu neke crne rupe i rastanak je nekad neizbježan", kazao je Skender na početku svoga mandata, u kojem će ga čekati gomila izazova.

U klubu očito vjeruju da je za to spreman, kao što očito i on sam vjeruje da je došao trenutak da se potvrdi na velikoj sceni, u prvoligaškom nogometu, a argument za to je i iskustvo koje stoji iza njega. Skender, naime, iako je prilično mlad trener, iza sebe ima čak 14 godina trenerskog iskustva. Za razliku od brata Marina, golmana koji je branio čak i u reprezentaciji, vrlo rano shvatio je da njegov put nije igrački nego prije svega trenerski. Potvrdio se kroz rad u omladinskom pogonu Osijeka i već s 35 dobio šansu.

Iako, ovo "već" u ovom bi slučaju trebalo shvatiti samo uvjetno, jer daleko je Dino od trenerskih rekordera u HNL-u kad su godine u pitanju. Konkretno, na prvome mjestu te liste je Marko Lozo, bivši trener Rudeša, a prije toga i privremeni trener Hajduka, koji je u HNL-u debitirao s gotovo nevjerojatnih 28 godina, četiri mjeseca i 23 dana. Prevedeno, bio je punih sedam godina mlađi od Skendera u trenutku kad je vodio svoju prvu prvoligašku utakmicu.

"Davanje prilika mladim trenerima u Europi je trend, ali kod nas to baš i nije tako. Nadam se da će se to promijeniti, da će više mladih trenera dobivati šansu, a ne da će se to događati samo u situaciji kad nema novca", govorio je Lozo nakon što je preuzeo Rudeš, u kojem se nije previše zadržao.

Koliko je taj njegov slučaj bio iznimka koja potvrđuje pravilo govori i činjenica da Rudeš danas vodi najstariji trener u ligi, 58-godišnji Tomislav Ivković. I nije Lozo jedini koji je vrlo mlad dobio šansu pa "izgorio". Jednako kao što ima sasvim dovoljno primjera trenera koji su također priliku dobili u mladim godinama, pa tu priliku i iskoristili.

"Autoritet nikad nije problem ako se nametneš znanjem. Nije važno koliko imaš godina ako igračima pokažeš kako ima razloga da vjeruju u ono što radiš", kazao je Ivan Prelec, trener koji je kao 30-godišnjak s Goricom prošle sezone izborio ulazak u prvu ligu, pa otišao u poljsku Legiju, gdje se priča nije rasplela onako kako je bilo zamišljeno.

I sve se na kraju, svodi na logičan zaključak da su godine važne puno manje od onoga što netko zna ili može. Pa tako među najmlađe trenerske debitante u najvišem rangu domaćeg nogometa spadaju i Slaven Bilić i stanoviti Goran Mrdalj. I Igor Pamić i čovjek zvan Ilija Aračić. I Elvis Scoria i ne osobito poznati Roman Sović. I Nenad Gračan i, niste vjerojatno čuli, Ante Valenta. Ukratko, cijeli niz mladih trenera, među njima gomila odavno zaboravljenih anonimaca, ali i kasnije iznimno uspješnih trenera.

Tako se na listi 30 najmlađih trenera u HNL-u, s koje je Skenderovim promaknućem ispao Dalibor Zebić, može vidjeti da je Elvis Scoria deveti, da je Slaven Bilić 11., da su na 16. i 17. mjestu "susjedi" Nenad Gračan i Željko Kopić, da je na 22. mjestu Igor Pamić, na 27. Igor Tudor... I to je jedna strana medalje. Dokaz da se i mladi treneri mogu dokazati, da mogu postati jaka trenerska imena. A opet, s druge strane, osim već spomenutih Mrdalja, Aračića, Sovića i Valente, na ovom su popisu i imena za koja ni nogometni fanatici najteže kategorije vjerojatno nisu čuli. U toj su kategoriji, neka se ne naljute, Damir Jagačić, Ivica Zelenbrz, Goran Krešimir Vidov, Bartul Bekavac, Predrag Kučinić... I, pazite sad, Zdravko Marić! Nije, naravno, riječ o aktualnom ministru financija, nego o čovjeku koji je u sezoni 1994-95 dvije utakmice sjedio na klupi Primorca iz Stobreča.

Mnogi od tih koji se nisu nametnuli i probili, treba i to reći, bili su samo privremena rješenja, treneri kojima njihovi klubovi nisu dovoljno vjerovali, "vatrogasci" koji su uskakali kad nije imao tko drugi. Najbolji primjer za to je Zvonimir Jurić, koji je Zadar vodio u tri utakmice, i to u - tri sezone! Svake sezone po jedanput, dok nije došao netko drugi, jačeg imena, netko kome su vjerovali više nego njemu.

Dino Skender, čovjek s rednim brojem 30, na svom je početku, u prilici da izgradi svoju priču. Do kraja sezone bi trebao imati mir, pokušati posložiti Osijek onako kako on misli da bi trebalo, a rezultati koje ostavi iza sebe odredit će hoće li i dalje voditi Osijek ili će nastaviti drugim putem. Kao što uvijek i bude. Godine su samo broj, dojam može pomoći, ali glavnu riječ vodi Njegovo Veličanstvo Rezultat. Ove sezone šest je klubova barem jedanput mijenjalo trenera, "preživjeli" su od početka samo Bjelica, Tomić, Jakirović i Toplak, a to dovoljno govori o tome koliko se u HNL-u vjeruje u kontinuitet i dugoročne planove. I koliko je od toga svega važniji, shvatili ste već, rezultat. Za kojeg je, tako ispada, uvijek odgovoran trener. Ne igrači, ne oni koji biraju igrače i trenere, nego baš oni, baš treneri. Stari, mladi, domaći ili strani, sasvim svejedno. Ako krene loše, slijedi - "cipela".

 1. Marko Lozo (28 godine, 4 mjeseca, 23 dana)

Hajduk, Rudeš - 8 utakmica

 2. Goran Mrdalj (28 godina, 7 mjeseci, 16 dana)

Dubrava - 10 utakmica

 3. Ilija Aračić (30 godina, 6 mjeseci, 12 dana)

Marsonia - 3 utakmice

 4. Roman Sović (30 godina, 9 mjeseci, 15 dana)

Slaven Belupo - 19 utakmica

 5. Damir Jagačić (31 godina, 9 mjeseci, 20 dana)

Varteks 5 utakmica

 6. Valentin Barišić (32 godine, 2 mjeseca, 4 dana)

Zagreb - 17 utakmica

 7. Ante Valenta (32 godine, 3 mjeseca, 3 dana)

Uskok - 1 utakmica

 8. Zvonimir Jurić (32 godine, 5 mjeseci, 25 dana)

Zadar - 3 utakmice

 9. Elvis Scoria (33 godine, 19 dana)

Rijeka, Slaven Belupo, Istra - 213 utakmica

10. Ivica Zelenbrz (33 godine, 2 mjeseca, 17 dana)

Croatia Sesvete - 3 utakmice

11. Slaven Bilić (33 godine, 2 mjeseca, 24 dana)

Hajduk - 17 utakmica

12. Josip Butić (33 godine, 3 mjeseca, 3 dana)

Zadar - 7 utakmica

13. Stjepan Ostojić (33 godine, 4 mjeseca, 29 dana)

Rijeka - 2 utakmice

14. Goran Sablić (33 godine, 7 mjeseci, 10 dana)

Split - 28 utakmica

15. Goran Krešimir Vidov (33 godine, 9 mjeseci, 1 dan)

Zadar, Šibenik - 14 utakmica

16. Nenad Gračan (33 godine, 10 mjeseci, 3 dana)

Rijeka, Hajduk, Osijek, Kamen Ingrad, Dinamo, Pula, Croatia Sesvete - 260 utakmica

17. Željko Kopić (33 godine, 11 mjeseci, 17 dana)

Lučko, Cibalia, Slaven Belupo, Hajduk - 172 utakmice

18. Anto Petrović (34 godine, 2 mjeseca)

Croatia Sesvete - 7 utakmica

19. Vjekoslav Lokica (34 godine, 5 mjeseci, 15 dana)

Šibenik, Osijek, Rijeka, Marsonia, Split - 130 utakmica

20. Goran Tomić (34 godine, 5 mjeseci, 23 dana)

Šibenik, Istra, Lokomotiva - 89 utakmica

21. Zdravko Marić (34 godine, 6 mjeseci, 26 dana)

Primorac - 2 utakmice

22. Igor Pamić (34 godine, 8 mjeseci, 4 dana)

Pula, Karlovac, Istra - 278 utakmica

23. Ferdo Milin (34 godine, 9 mjeseci, 14 dana)

Zadar - 75 utakmica

24. Dražen Pernar (34 godine, 11 mjeseci, 10 dana)

Cibalia - 1 utakmica

25. Bartul Bekavac (34 godine, 11 mjeseci, 25 dana)

Primorac - 1 utakmica

26. Predrag Kučinić (35 godina, 11 dana)

TŠK - 2 utakmice

27. Igor Tudor (35 godina, 18 dana)

Hajduk - 71 utakmica

28. Dražen Besek (35 godina, 26 dana)

Varteks, Slaven Belupo, Zagreb, Osijek - 274 utakmice

29. Ivica Rajić (35 godina, 1 mjesec, 26 dana)

Primorac - 47 utakmica

30. Dino Skender (35 godina, 4 mjeseca, 19 dana)

(foto: Pixsell)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka